Hoveniers vinden de overheid geen fijne opdrachtgever meer

16-04-2018 | Bron: Het Financieele Dagblad  

Voor Robert Smid, voormalig directeur van Du Pré Groenprojecten, was het eind vorig jaar genoeg. Na dertig jaar stapte hij uit de tuinen en parken. De schuldige is de overheid, een belangrijke opdrachtgever van de hovenier. Smid: ‘Ik begon me steeds meer te ergeren aan alle regelgeving. En door de nadruk bij de overheid op laagste prijs verhardde het contact. Er was steeds minder respect voor ons vak van hovenier en groenvoorziener.'

Smid komt met een voorbeeld. Gras maaien. ‘Het gras mag tegenwoordig niet hoger zijn dan een bepaald aantal centimeter. Maar als er regen op het gras staat kunnen wij niet maaien en wordt het gras hoger dan mag. Daar heeft de opdrachtgever geen begrip voor, die kijkt alleen naar wat er in het contract staat en legt soms zelfs boetes op. Het wordt allemaal procedureel, ondeskundig en onpersoonlijk’, aldus Smid.

Prijs doorslaggevend

Een paar jaar geleden kwam de overheid met een nieuwe aanbestedingswet, waarbij het de bedoeling was dat overheden meer naar kwaliteit zouden kijken en niet enkel naar de laagste prijs. Maar volgens Kiekebos is de prijs nog steeds vaak doorslaggevend: ‘Van de week nog, hadden wij een mooi plan gemaakt, innovatief en gericht op duurzaamheid, en dan gaat de opdracht toch naar een prijsvechter.

In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.

 

Lees het volledige artikel  op fd.nl (alleen voor abonnees).