Inkoop groene stroom
In deze studie heeft CE Delft onderzocht of er een alternatief mogelijk is voor het bepalen van de CO2-reductie van groen ingekochte elektriciteit. Op dit moment is de meest gangbare methode om de allocatie van de CO2-reductie uit te voeren op basis van eigendom van GvO’s (Garantie van Oorspong). Dit is toegestaan in een aantal protocollen voor het monitoren van CO2-uitstoot, zoals het Greenhouse Gas Protocol, de CO2-prestatieladder en PIANOo. Degene die de GvO’s koopt en afboekt mag de CO2-reductie volledig claimen, maar er zijn soms wel eisen aan het soort GvO’s, zo moeten deze voor de CO2-prestatieladder en PIANOo uit Nederland komen, en aan hoe er wordt gerapporteerd. (maart 2020)
Leeswijzer
De rapportage is als volgt opgebouwd:
- Hoofdstuk 2: wat verstaan we onder groene stroom, en hoe werkt de inkoop van groene stroom? Welke verschillende contractvormen zijn er om groene stroom in te kopen?
- Hoofdstuk 3: Welke allocatiemethoden worden op dit moment gebruikt om CO2-reductie door de inkoop van groene stroom toe te rekenen aan de inkopende partij? Welke allocatiemethoden zijn er nog meer denkbaar (economische allocatie)?
- Hoofdstuk 4: Wat is de CO2-winst die per allocatiemethode en per contractvorm kan worden toegeschreven aan de inkoop van groene stroom?
Rapport
Inkoop groene stroom op ce,nl.