MVI congres 2016 en 2017

In december 2016 en 2017 vonden de eerste en tweede editie van het congres Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) plaats. Hierbij een korte terugblik op deze dagen.

logo congres MVI

2017: Samen werkt!

Op donderdag 14 december 2017 vond de tweede editie van het jaarcongres over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) plaats; ‘Samen werkt!' plaats in DeFabrique in Maarssen. Een congres om uit te wisselen, te leren, te spiegelen en samen te vernieuwen.

Bezoekers van het MVI-congres 

  • namen deel aan workshops die hen verder hielpen met MVI;
  • hadden ontmoetingen met collega’s met ambities voor duurzaam opdrachtgeverschap;
  • gingen in gesprek met relevante bedrijven en sociale ondernemers;
  • kregen inspirerende presentaties van sprekers Lidewijde Ongering, Jan van Setten en Rob Koops;
  • zagen hoe 47 nieuwe organisaties zich verbonden aan het Manifest MVI;
  • zagen hoe staatssecretaris Stientje van Veldhoven de eerste KoopWijsPrijs uitreikte aan de gemeente Helmond.

Met ruim 350 bezoekers was het een drukbezocht MVI Congres dat inspiratie en verdieping bood voor overheidsprofessionals die zich bezighouden met maatschappelijk verantwoord en duurzaam opdrachtgeverschap. 

Sfeerimpressie ochtend  op youtube.com
Sfeerimpressie dag  op youtube.com
Presentaties en verslagen  op azavista.com

2016: Overheidsprofessionals gaan voor MVI!

Op 8 december 2016 verzamelden meer dan 280 overheidsprofessionals in de New World Campus in Den Haag voor het #MVIcongres. Onder leiding van dagvoorzitter Jupijn Haffmans maken verschillende sprekers duidelijk: maatschappelijk verantwoord inkopen doe je zo!

Staatssecretaris Sharon Dijksma (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) zet meteen de toon: “MVI moet binnen een jaar de norm worden; het moet net zo van sprekend zijn als water uit de kraan. Samen met 61 andere bestuurders geeft Dijksma het goede voorbeeld: ze ondertekenen het Manifest MVI, waarmee overheden zich committeren aan de uitvoering van hun MVI actieplannen.

In de daarop volgende pitches van gemeente Wageningen en Hoogheemraadschap Delfland wordt duidelijk dat je er daarmee nog niet bent. Jelle Visser, Hoogheemraadschap Delfland: ‘Bestuurders kunnen MVI-manifesten tekenen tot je erbij neervalt, maar het moet ook toegepast worden.’ Het stimuleren van bewust bekwaamheid, en duurzaamheid een expliciete plek in projecten geven kan daarbij helpen. Een belangrijke les is dat je ‘het gewoon moet gaan doen’. Zo is ook het uitgangspunt van Wageningen, zij gaan voor 100% circulair inkopen en besloten alle medewerkers te trainen. Het plenaire deel eindigt met een gesprek over de switch naar een duurzame en eerlijke productie bij Philips, met Marcel Jacobs, direct supplier sustainability. Samenwerken en vertrouwen blijken de kern, net als bij de overheidsinkoop.

Deelsessies

Na het plenaire gedeelte werden 2 sessieronde doorlopen. Deelnemers konden zelf aan de slag in een van de 12 interactieve sessies, of kozen voor één van de 9 kennissessies. De 21 sessies lichten uiteenlopende thema’s toe: van futureproof inkopen, social return tot een masterclass duurzaam inkopen van energie. De gezamenlijke noemer: maatschappelijk verantwoord inkopen doe je zo! Het belangrijkste doel: naar huis gaan met nieuwe inzichten, praktische tips en contacten.

Locatie

De locatie in Den Haag was treffend: New World Campus is een ontmoetingsplek voor duurzame ontwikkelingen in een van de duurzaamst gerenoveerde monumenten van Nederland. In de pauze kregen deelnemers de kans om een rondleiding te volgen en meer te leren over dit circulaire monument. Naast de rondleiding, was het ook mogelijk om binnen te lopen bij het inloopspreekuur van de Expertpool MVI.

Guardian angels

Bij de plenaire afsluiting bedankt de dagvoorzitter de maatschappelijk partijen NEVI, MVO Nederland, de Groene Zaak, Social Enterprise NL en Natuur & Milieu voor hun kritische blik, en vraagt hen de ‘guardian angels’ te zijn voor de voortgang van het proces.

‘De snelheid moet erin blijven!’ Hier sluit de dagvoorzitter het inhoudelijke deel van het MVI-congres mee af. Op het podium verschijnt cabaretière Tuukje Gibossie. Zij introduceert een nieuw werkwoord: MVI-en. Met een warboel aan draden toont zij de aanwezigen het netwerk van MVI. Een mooie voorbode van hoe organisaties in de toekomst meer gezamenlijk op kunnen trekken voor MVI. ‘Er is geen weg meer terug, dat bevestigt vandaag’, aldus één van de aanwezigen.

Presentaties, verslagen en foto’s

De bezoekers van het congres hebben druk getwitterd, #MVIcongres bleek een van de trending topics op twitter.
Bekijk foto’s van het manifest en van het congres, de presentaties en verslagen.

MVI-congres 2016  op azavista.com

Afbeelding logo MVI congres 2018