Online toolbox voor biobased inkopen

Het Europese project InnProBio heeft op 8 november 2017 een nieuwe online toolbox voor biobased inkopen in de publieke sector gelanceerd. De toolbox ondersteunt overheidsinkopers wanneer zij overwegen biobased alternatieven voor producten van fossiele oorsprong in te kopen. De toolbox bestaat uit een online database van biobased producten, praktijkvoorbeelden, inkoopinstrumenten en standaard bestekteksten. Hij is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Duits en Pools. (november 2017)

De productdatabase is bedoelt voor overheidsinkopers die de markt willen verkennen en informatie zoeken over verschillende biobased producten. De database biedt per product informatie over het aandeel biobased, de duurzaamheid, de functionaliteit en end-of-life aspecten zoals bio-degradeerbaarheid. Claims worden ondersteunt met referenties naar standaarden, technische databladen, labels en certificaten. Producenten en leveranciers van biobased producten worden uitgenodigd deze producten voor opname in de database aan te dragen.

Instrumenten

De toolbox biedt naast de database nog een aantal andere instrumenten die het inkoopproces van biobased producten kunnen ondersteunen: praktijkvoorbeelden die laten zien hoe biobased inkopen succesvol in praktijk wordt gebracht, informatie over de voor biobased inkopen meest relevante inkoopinstrumenten en tekstblokken die kunnen worden gebruikt bij de samenstelling van tenderdocumenten.

Toolbox