Rapport aanbestedingen in het sociaal domein: Studie naar de uitvoeringslasten en grensoverschrijdendheid
Het Rapport aanbestedingen in het sociaal domein: Studie naar de uitvoeringslasten en grensoverschrijdendheid is opgesteld in opdracht van het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nederlandse gemeenten die diensten in het sociaal domein willen afnemen, moeten sinds 2016 opdrachten met een waarde boven 750.000 euro aanbesteden in de Europese Unie (EU). (augustus 2020)
Doel
Ze beschouwen dit als een lastig proces dat geen duidelijke voordelen oplevert op het gebied van betere kwaliteit van zorg en ondersteuning voor een meer competitieve prijs. Dit onderzoek is uitgevoerd om onafhankelijk te onderzoeken of dat het geval is, en om te kijken of de bepalingen over het aanbesteden in het sociaal domein in de EU-richtlijn 2014 waarin deze eis is opgenomen, hun doelstellingen bereiken (effectief zijn) en dit doen op een manier die in verhouding staat tot de inspanning die ermee gemoeid is (efficiënt zijn).
Conclusies
Samenvattend heeft dit onderzoek geleid tot de volgende conclusies:
- Het sociaal domein in Europa, meer specifiek de thuis- en jeugdzorg, heeft een verwaarloosbare grensoverschrijdendheid. Van de 830 aankondigingen van gegunde
- opdrachten die tussen 2016 en 2018 zijn gepubliceerd, was slechts 0,5% van de aanbestedingen grensoverschrijdend;
- De verplichtingen die voortkomen uit de richtlijn blijken voor aanbestedende diensten en zorgaanbieders tijdrovend en kostbaar te zijn. Deze tijd en kosten komen niet direct ten goede aan de kwaliteit van de jeugd- en thuiszorg.
Aanbeveling
Het feit dat er geen grensoverschrijdendheid is in het sociaal domein terwijl aanbestedende diensten en zorgaanbieders aanzienlijke uitvoeringslasten ervaren, leidt tot onevenredigheid. In het rapport wordt geconcludeerd dat de regels die van toepassing zijn op overheidsopdrachten in het sociaal domein niet efficiënt noch effectief zijn. Deze conclusies leiden tot de aanbeveling om de huidige verplichtingen die voortvloeien uit de Europese richtlijn inzake overheidsopdrachten zoals die momenteel van toepassing zijn in het sociaal domein te evalueren met het oog op eventuele aanpassingen.