Rapport: Evaluatie implementatie social return rijksoverheid
Social return bij het Rijk wordt toegepast in het inkoop- en aanbestedingsbeleid sinds 1 juli 2011. Het maakt onderdeel uit van het kabinetsbeleid dat gericht is op zoveel mogelijk participatie in de samenleving en perspectief op werk en inkomen. Dit evaluatieonderzoek heeft tot doel inzicht te geven in de toepassing van social return bij het inkoop- en aanbestedingsproces en in de opbrengsten in termen van re-integratie. (juli 2014)
Implementatieperiode
Social return wordt door het Rijk sinds 1 juli 2011 als voorwaarde opgenomen in aanbestedingen met het doel om extra werk(ervarings)plaatsen te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt die zonder re-integratieondersteuning niet aan het werk kunnen. Gestart is met een twee jaar durende implementatieperiode, waarin social return kan worden toegepast bij aanbestedingen van 'werken' en 'diensten' boven een drempelbedrag van 250.000 euro (minimale loonsom exclusief btw). Voor wat betreft de grote werken van Rijkswaterstaat en Rijksgebouwendienst, die worden gekenmerkt door grote financiële omvang, complexiteit en meerjarigheid, is afgesproken dat gestart wordt met ieder twee pilotprojecten.
Evaluatie
Aan de Tweede Kamer is toegezegd dat de implementatiefase zal worden afgesloten met een evaluatieonderzoek. Het onderzoek dient inzicht te geven in de toepassing van social return bij het inkoop- en aanbestedingsproces en in de opbrengsten in termen van re-integratie. Ook is een aantal ontwikkelingsvragen geformuleerd. De twee hoofdvragen van het onderzoek luiden:
- Is toepassing van social return door de rijksoverheid kwantitatief en kwalitatief succesvol? Wordt dit instrument efficiënt uitgevoerd door het Rijk en wegen de lasten (in tijd en geld) op tegen de baten?
- Op welke wijze kan het beleid en de uitvoering van social return worden verbeterd?
Opdrachtgevers zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Conclusie
Op dit moment kan het kabinet nog geen conclusie trekken of social return in termen van participatie en re-integratie succesvol is, omdat daarvoor de benodigde gegevens (nog) niet beschikbaar zijn. De toepassingsvorm wordt over het algemeen als geschikt ervaren, waarbij maatwerk, proportionele uitvraag en aandacht voor verdringing aandachtspunten blijven. Vooralsnog zet de Rijksoverheid de implementatie van social return voort.