De begeleidingsgroep Standaardisatie van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft Modelbepalingen voor de inkoop van hulp en ondersteuning binnen de Jeugdwet en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 opgesteld. (oktober 2020)
Vindplaats Inkoop Sociaal Domein heeft een handreiking quasi inbesteden gepubliceerd. Kenmerkend aan quasi inbesteden is dat een gemeente jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning laat uitvoeren via een zelfstandig rechtspersoon die wel onder direct bestuur van de gemeente staat. Juridisch gezien zit dit tussen inbesteden (zelf doen) en uitbesteden (door een aanbieder laten doen, vaak op basis van een aanbesteding) in. (oktober 2020)
Met de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel krijgen gemeenten de regie over de uitvoering van de inburgering. Daarbij krijgen gemeenten de wettelijke plicht om ervoor te zorgen dat inburgeringsplichtigen tijdig een inburgeringsaanbod wordt gedaan. In deze handreiking leest u welke stappen u als gemeente kan nemen om tijdig een passend inburgeringsaanbod te organiseren. De handreiking is tot stand gekomen in samenwerking met PIANOo. (oktober 2020)
Vindplaats Inkoop Sociaal Domein heeft een handreiking MKB-vriendelijk inkopen gepubliceerd. Aanbestedingen voor kleine en middelgrote aanbieders (MKB) worden eenvoudiger met deze handreiking. In de handreiking worden onder andere 7 praktische tips inclusief een ‘to-do’ lijst gegeven waar gemeenten uit kunnen putten om aanbestedingen voor kleine en middelgrote aanbieders minder complex te maken en hen daarmee een eerlijke kans te gunnen. (oktober 2020)
Het vaststellen van reële tarieven voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg blijkt voor veel gemeenten een uitdaging. Want wat is een reëel tarief en waar moet je nu rekening mee houden? In het webinar ‘Hoe voorkom je discussies over reële tarieven bij inkoop in het sociaal domein?’ behandelen Nienke Keus en Sanne Groenwold van Croon advocaten een aantal spelregels op basis van wet- en regelgeving en jurisprudentie. Daarnaast staan zij stil bij praktische uitvoering van een kostprijsonderzoek. (30 juni 2020)
De werkgroep Kwaliteit van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft een Handreiking kwaliteitscriteria jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoop opgesteld. Deze bevat een handzaam stappenplan waarmee gemeenten zo eenvoudig mogelijk kwaliteitscriteria voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning voor inkoopdocumenten kunnen opstellen. (juni 2020)
In opdracht van de VNG ontwikkelde Berenschot een rekentool voor de berekening van de tarieven voor Wmo-huishoudelijke hulp en -begeleiding. De rekentool helpt gemeenten en zorgaanbieders het gesprek over kosten en tarieven te voeren, op transparante wijze en in lijn met de AMvB Reële prijs. (mei 2020)
De werkgroep Marktdossiers binnen het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein heeft zich gebogen over de specifieke kenmerken van zorgvormen binnen de Jeugdhulp en Wmo en welke inkoopstrategie daar het beste bij past. Het resultaat is een set aan voorbeelden die laat zien op welke manier er gesegmenteerd kan worden wanneer daar behoefte aan is tijdens de inkoop. (januari 2020)
De voormalige vakgroep Sociaal Domein (onder voorzitterschap van de heer prof. dr. J. Telgen) heeft een factsheet Wijkteams opgesteld. Voor de inrichting van het sociaal domein gebruiken gemeenten verschillende modellen van opdrachtgeverschap. Hoe verschillend daarbij de rol- en taakverdeling tussen de gemeente en de aanbieders ook is, vrijwel alle gemeenten werken voor Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdhulp (en soms ook andere taken) met wijkteams, gebiedsteams of sociale teams. In deze factsheet wordt verder de term wijkteams gebruikt. (juli 2019)
Gemeenten, zorgaanbieders, kenniscentra en belangenverenigingen die te maken hebben met inkopen en aanbesteden in het sociaal domein kunnen op de vindplaats terecht voor informatie over alle fases van het inkoop- en aanbesteedproces. De vindplaats vormt de inspirerende basis voor een platform waar gemeenten, aanbieders en experts van elkaar kunnen leren rondom actuele vraagstukken op het gebied van de inkoop in het sociaal domein. (mei 2019)