Laat internationale voorwaarden en de afspraken in het Textiel-convenant voor u werken (leernetwerk Bedrijfskleding, 27 juni 2019)
Inkopende organisaties van bedrijfskleding kunnen hun voordeel doen met de voor het Rijk verplichte internationale sociale voorwaarden (ISV) en de afspraken uit het IMVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel. Beide zijn belangrijke hulpmiddelen bij het opstellen van meer mvo-gerichte aanbestedingen.
Benut de afspraken in het IMVO-convenant Textiel
Sinds de invoering van het IMVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel verplichten steeds meer bedrijven en organisaties zich om discriminatie, kinderarbeid en dwangarbeid in de textielsector te signaleren en tegen te gaan. Ook zetten zij zich in voor het recht op vrije onderhandelingen door onafhankelijke vakbonden, een leefbaar loon en gezonde en veilige werkomstandigheden voor werknemers. Bovendien doen ze hun uiterste best om milieuschade te verminderen en dierenleed te voorkomen. Het is de moeite waard te kijken in hoeverre u de afspraken uit het convenant kunt benutten om de juiste eisen aan aanbiedende partijen te stellen om zo de mvo-doelstellingen bij de aanbesteding te halen.
Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Investeer in extra voorbereidingstijd en marktonderzoek bij aanbestedingen met ISV
De internationale sociale voorwaarden zijn verplicht voor Europese aanbestedingen door het Rijk. Ze dragen bij aan het veiligstellen van internationale arbeidsnormen en mensenrechten. Om een goede aanbesteding – met daarin de ISV – in de markt te zetten, zijn extra voorbereidingstijd en marktonderzoek nodig. Alleen dan kunt u de eisen, wensen en toetsingscriteria zo formuleren dat het waarderen van de aanbiedingen zo smart mogelijk gebeurt. De aanbestedingswet vereist namelijk een gedegen argumentatie van de waardering.
Dossier: Internationale sociale voorwaarden
Een hogere prijs is onvermijdelijk
Inkopers van kleinere hoeveelheden bedrijfskleding kiezen vaak voor ‘plankartikelen’. Ook daarin kan een duurzame keuze gemaakt worden. Producenten met een vooruitstrevend mvo-beleid vertalen dit beleid namelijk door naar hun voorraadartikelen.
Wel is een hogere prijs een vaak onvermijdelijke consequentie als u in de aanbesteding stuurt op mvo en op duurzame bedrijfskleding volgens de ISV. Anderzijds zal die prijs weer dalen naarmate de vraag naar duurzame bedrijfskleding toeneemt.
Investeer in een langdurige samenwerking
De hoogste garantie op een goed ISV-beleid, als onderdeel van mvo, bereikt u als u invloed hebt op de aansturing en begeleiding van de productie van de bedrijfskleding. Dit maakt de processen in de keten bovendien transparanter. Een langdurige en hechte samenwerking met leveranciers en producenten – met langlopende contracten met opties op verlenging – is hierbij erg belangrijk. Door een dergelijke intensieve samenwerking beperkt de controle van het ISV-beleid zich niet tot een momentopname, maar wordt dit beleid gedurende het gehele productieproces zo goed mogelijk geborgd.
Centrale plaats voor informatie
Producenten en leveranciers spannen zich steeds intensiever in om hun producten zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te leveren. Inkopende organisaties zouden die inspanningen vaker kunnen honoreren. Bijvoorbeeld door de ISV en het IMVO-convenant Duurzame Kleding en Textiel als uitgangspunten te gebruiken voor mvo-beleid in aanbestedingen. Inkopende organisaties bij de overheid staan aan de vooravond van een belangrijke inhaalslag. Het zou daarbij helpen als alle benodigde informatie op een centrale plek te vinden zou zijn. Dat is op dit moment nog niet het geval.
Over de sessie
Leernetwerk: Bedrijfskleding
Aantal deelnemers: 22
Externe sprekers: Charlotte Scheltus en Sander Jongerius (SER), Jobien Laurijssen en Daniek van Son (Havep)
Bureau: PINCC
De leernetwerken worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de Rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Klimaatenveloppe: impuls klimaatneutraal en circulair inkopen