Deze publicatie beschrijft hoe verschillende organisaties het schrijven van een actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) en de implementatie van MVI hebben aangepakt. Het is een bundeling van de belangrijkste lessen, successen en tips die organisaties aan anderen willen meegeven. Het doel is om organisaties te helpen bij het opstellen of verbeteren van het actieplan MVI. (oktober 2018)
De gratis MVI-zelfevaluatie tool biedt aanbestedende diensten inzicht in hun prestaties en vorderingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) en inspiratie voor toekomstige aanbestedingen. (januari 2019)
Na de introductie van ISO 20400 begin 2017 als internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) is nu de Webtool ISO 20400 gelanceerd. Een online tool die ondersteunt bij implementatie, verantwoording en benchmarking van de eigen prestaties op het gebied van MVI. De webtool is een gezamenlijk initiatief van NEN en NEVI. (juni 2018)
Op 3 oktober 2017 heeft de Europese Commissie een niet-bindend aanbestedingspakket voor een meer efficiënte en duurzame aanpak van overheidsopdrachten gelanceerd. Een groot deel van de overheidsinvesteringen verloopt via overheidsopdrachten. Overheidsopdrachten zijn een krachtig instrument om de overheidsmiddelen op een efficiënte, duurzame en strategische manier in te zetten. Deze factsheet van Europa decentraal is bedoeld om decentrale overheden te informeren over de bovengenoemde initiatieven van de Commissie. Met behulp van deze initiatieven kunnen decentrale overheden het aanbestedingsinstrument (op termijn) strategischer inzetten. (november 2017)
In deze publicatie staan 7 artikelen met praktijkvoorbeelden waarbij overheidsorganisaties en marktpartijen samen aan duurzame resultaten hebben gewerkt. In totaal zijn 23 experts van overheden en bedrijven geïnterviewd over hun ervaringen met maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). (juni 2016)
Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). De impact van MVI is het grootst als de inkoopkracht van overheden in samenhang wordt ingezet. Jaarlijks koopt ‘de overheid’ namelijk voor ongeveer 73,3 miljard euro in. Het Plan van aanpak richt zich op alle overheden en beoogt de samenwerking op dit dossier tussen overheden te versterken. Het plan gaat daarbij uit van de eigen verantwoordelijkheid van overheden. (september 2015)
Duurzaam Gebouwd is een landelijke integrale kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector op het gebied van duurzaamheid. De website DuurzaamGebouwd.nl brengt informatie over de markt, verduurzamingsopgaves, trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen samen. (december 2014)
Duurzaam inkopen bij de overheid gaat al lang niet meer over het knippen en plakken van standaardcriteria in de uitvraag. Want de ontwikkelingen gaan snel. Wat vandaag duurzaam is, kan al snel hopeloos achterhaald blijken. Duurzaamheid is veel te dynamisch voor afvinklijstjes. Laat je met deze brochure inspireren door de creatieve aanpak van 7 inkopers en 7 ondernemers. (2014)
Het platform heeft tot doel heeft om de samenwerking binnen de sector te stimuleren om zodoende de huisvestingsketen te verduurzamen. Op deze site vindt u handige hulpmiddelen. (oktober 2014)
Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw. Bijvoorbeeld over de uitstoot van CO2 door energieverbruik voor verwarming en koeling van een gebouw. (oktober 2014)