Tools en tips voor inkoop van eigen opwekking van duurzame energie (leernetwerk Energie, 27 juni 2019)
Uw eigen opwekking van duurzame energie inkopen? Om te komen tot offertes met een lagere CO2-voetafdruk begint u met een gedegen stakeholdersanalyse. Vervolgens kunt u verschillende handige tools toepassen.
Met eigen opwekking van duurzame energie – stap 2 van de Trias Energetica – kunt u uw CO2-uitstoot verlagen en uw duurzame ambities realiseren. Ook kunnen projecten op dit gebied rendement én publieke goodwill opleveren. Onder eigen opwekking wordt verstaan: het realiseren van duurzame opwektechnieken op eigen gebouwen of grond. Methoden om duurzame energie op te wekken zijn: de inzet van wind- en zonne-energie, geothermie of vergisting. Daarnaast kan energie bespaard worden via warmte-koudeopslag (WKO).
Begin met een stakeholdersanalyse
De inkoop van eigen opwekking verschilt van een opdracht voor levering van duurzame energie en kan een flinke opgave zijn. In plaats van energie neemt u een installatie af die energie opwekt. Een dergelijke opgave begint met het in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld brengen van alle stakeholders en met hen in gesprek te gaan. Besteed hierbij vooral aandacht aan stakeholders die veel invloed hebben op het project, zoals omwonenden en buurgemeenten. Het stappenplan afkomstig uit de RVO Handleiding stakeholderanalyse is hierbij een handig hulpmiddel.
Handleiding stakeholderanalyse
Maak gebruik van nuttige tools
Maatschappelijk verantwoord inkopen heeft als doel om sociale, innovatieve en duurzame inkoop te realiseren. Er zijn verschillende tools die kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van deze doelstelling als het gaat om het inkopen van eigen opwekking van duurzame energie:
- De MVI-criteriatool verzamelt snel de meest recente MVI-criteria voor het inkoopdocument.
- Op de website co2emissiefactoren.nl staan alle CO2-emissiefactoren van de productie en het gebruik van brandstoffen, energiedragers, vervoersbewegingen en koudemiddelen. Daarmee kunt u de emissiefactoren omrekenen. Dit levert een grove indicatie op waarmee u een globale schaduwprijs kunt vaststellen.
- Met de RIVM Rekentool milieueffecten energie kunt u de potentiële milieueffecten van elektriciteit en gas berekenen. Het effect wordt gemeten in CO2-winst, CO2-compensatie en vermeden gebruik van fossiele brandstoffen.
MVI-criteriatool op mvicriteria.nl
CO2-emissiefactoren op co2emissiefactoren.nl
RIVM Rekentool milieueffecten energie
Gunnen op basis van laagste levenscycluskosten
De Aanbestedingswet 2012 biedt de mogelijkheid om te gunnen op basis van laagste levenscycluskosten (LCC). Dit zijn integrale kosten van een product, dienst of werk op basis van de total cost of ownership (TCO) met hieraan toegevoegd externe milieueffecten en andere maatschappelijke kosten (mits hun geldwaarde kan worden bepaald en gecontroleerd). De PIANOo-brochure Levenscycluskosten als gunningscriterium geeft een heldere toelichting op het toepassen van LCC bij aanbestedingen.
Levenscycluskosten als gunningscriterium
LCC kan als gunningcriterium pas worden geïntroduceerd nadat TCO binnen organisaties breed wordt toegepast. Hiervoor biedt Innovatiekoffer.nl van PIANOo een overzichtelijk TCO-Stappenplan.
Total Cost of Ownership op innovatiekoffer.nl.
Pilots zouden kunnen helpen om meer ervaring op te doen met de gunning op basis van LCC.
Beschouw wethouders als interne stakeholders
Het nut en de noodzaak van het toepassen van CO2-emissiefactoren en TCO bij aanbestedingen van eigen energie-opwekprojecten is evident. Inkopende organisaties ervaren tegelijkertijd nog heel wat interne barrières, die een brede toepassing van TCO bij aanbestedingen in de weg staan. Inkopers hebben vaak te maken met verschillende portefeuilles – zoals energie, onderhoud en vastgoedeigendom – die over meerdere wethouders zijn verdeeld. Het helpt om deze wethouders als interne stakeholders te beschouwen met wie u het liefst zo snel mogelijk de dialoog zoekt.
Vergelijk via de Netto Contante Waardemethode
De Netto Contante Waardemethode is een rekenmethode om aanbiedingen met elkaar te kunnen vergelijken. Daarbij is aandacht voor vragen als: Wat is de looptijd van het project? Wat is de discontovoet? En wat zijn de opbrengsten en kosten door de jaren heen? De Netto Contante Waardemethode is bovendien een waardevol hulpmiddel bij aanbestedingen op basis van LCC.
Zie ook: Aan de slag met eigen opwekking van duurzame energie
Over de sessie
Leernetwerk: Energie II
Aantal deelnemers: 25
Bureau: Fit our Future
De leernetwerken worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de Rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.