Verslag leernetwerk Adviesdiensten
Het leernetwerk Adviesdiensten besteedde tijdens de bijeenkomst Laaghangend fruit bij duurzame inkoop adviesdiensten op 27 juni 2019 aandacht aan de kansen en mogelijkheden bij circulair en klimaatneutraal inkopen van adviesdiensten. De duurzame inkoop van adviesdiensten is relatief onontgonnen terrein. Wat is het laaghangend fruit? En hoe vertaalt u Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) doelen bij dit soort aanbestedingen? (juni 2019)
Adviesdienst als verlengstuk van uw organisatie
Als inkopende organisatie kunt u de inkoop van adviesdiensten gebruiken om te sturen op de doelstellingen van uw organisatie. Zeker bij categorieën zoals ingenieursdiensten, inkoopadvies, vastgoed- of installatieadvies en facility management, hebben de adviseurs invloed op het bereiken van uw maatschappelijke doelstellingen. Maak dit daarom onderdeel van de selectie en gunning. Vraag om referenties, de netwerken waaraan ze deelnemen, een voorbeeldcasus of een plan waarin het bureau moet toelichten hoe zij u als opdrachtgever kunnen helpen om uw MVI-doelstellingen te vertalen in hun werkzaamheden. Er zijn voorbeelden hoe u dit kunt doen, maak daar gebruik van!
Vraag om een CO2-footprint
Vervoer veroorzaakt de grootste CO2-uitstoot in de bedrijfsvoering van adviesbureaus. Het verduurzamen van vervoer is een belangrijk speerpunt in het klimaatbeleid van de overheid. Het vragen om een CO2-footprint in aanbestedingen sluit hierop aan. Het is een belangrijke incentive en geeft de boodschap dat CO2-reductie in de bedrijfsvoering er gewoon bij hoort. Een footprint uitvragen kan met de CO2-prestatieladder, ook als u als opdrachtgever zelf gecertificeerd bent. Als u op niveau 4 en 5 bent gecertificeerd, moet u als inkopende organisatie naar CO2-reductie in de keten kijken, en dit vertalen naar de eigen inkoop.
Een andere mogelijkheid om naar de CO2-footprint te vragen is de inkoopmethode van Stimular of vergelijkbaar, waarbij het aanleveren van een footprint een contract/uitvoeringsvoorwaarde is voor de partij die de opdracht gegund heeft gekregen. Daarmee houdt u het proportioneel: alleen de winnende partij hoeft aan deze voorwaarde te voldoen. Bovendien houdt u het zo laagdrempelig: u sluit geen (kleinere) partijen uit.
Focus op de meeste impact en maak het niet te ingewikkeld
Komt een gevraagde adviesdiensten maar heel weinig voor? Of is het té ingewikkeld om de uitvraag juridisch sluitend te krijgen? Dan kan de conclusie zijn dat het niet zo zinvol is om MVI-criteria toe te passen. Focus op waar de meeste energie & impact zit.
Ga het gesprek aan met de markt
Ga eens met verschillende type adviesbureaus in gesprek over hoe zij hun toegevoegde maatschappelijke waarde zien. Zo krijgt u in beeld of en hoe zij bezig zijn met CO2-reductie.
Over de sessie
Leernetwerk: Adviesdiensten.
Aantal deelnemers: 35.
Panelleden: Maud Vastbinder (SKAO), Marlies Peschier (Stimular), Sara Rademaker, Take Padding, Henk Timmer & Sanne de Wit (PIANOo).
Bureau: PIANOo.
De leernetwerken worden gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord. Hiermee geeft de Rijksoverheid via inkoop een impuls aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie. Klimaatenveloppe: impuls klimaatneutraal en circulair inkopen