Over PIANOo

icoon

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

icoon

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

icoon

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

icoon

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

icoon

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

icoon

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Het laatste IPCC klimaatrapport is alarmerend. Het kabinet heeft dan ook de doelstelling dat Nederland in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal is. Deze doelstelling heeft impact op de bouw. Zo is de bouw verantwoordelijk voor circa 50 procent van het grondstoffengebruik en 40 procent van het energieverbruik. Daarnaast is de sector een grote sector en werkgever. Dat betekent dat veel bedrijven en werknemers de transitie moeten maken. (Cobouw, 10 september 2021)

  bouw milieu & klimaat innovatiegericht
 • Wilt u meer inzicht in de risico’s rondom mensenrechten in een productieketen? Of kunt u hulp gebruiken bij het formuleren van de juiste voorwaarden in een aanbesteding om misstanden in de keten te voorkomen of bij het beoordelen van een due diligence rapport? Dit najaar start PIANOo een pilot Ondersteuning ISV. Hierbij kunnen aanbestedende diensten advies en praktische ondersteuning krijgen bij de toepassing van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) in een aanbesteding.

  sociale voorwaarden

Nieuws

 • 15 oktober 2021 Bron: PIANOo

  Nu de herfst weer in aantocht is, merk ik dat ik vaker de Buienradar app check. Moet ik mijn kinderen een regenjas meegeven, is het ’s ochtends zo koud dat ze een trui aan moeten of voldoet een T-shirt nog? Allemaal scenario’s waarop we ons dagelijks voorbereiden door middel van meteorologische informatie. Ook in de GWW- en bouw sector kunnen we meer anticiperen op de ‘weersverwachtingen’ in de sector, door complexe opgaven te combineren, zo verwacht de vakgroep GWW en Bouw van PIANOo.

  GWW bouw vakgroep
 • 14 oktober 2021 Bron: PIANOo

  De Buyer Group circulaire bouwmaterialen organiseert in oktober en november marktconsultaties voor 3 productgroepen (pacts), te weten CV/warmtepomp pact, Isolatie pact en Keuken pact. Bent u actief als toeleverancier, producent, (onderhouds)aannemer, sloper/materiaaloogster of inkoper binnen de productgroepen CV-installaties /warmtepompen en regeltechniek, isolatie en/of keukens? Dan is dit de kans om mee te denken en te praten over het circulair maken van deze productgroepen.

  MVI circulair
 • 13 oktober 2021 Bron: VdLC publishers/consultants BV

  In week 41 zijn er 6 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken wordt hieronder kort besproken en gaan over: AMvB Reële prijs Wmo 2015 geldt ook voor ‘open house’, bewoordingen aanbestedingsstukken doorslaggevend, belemmering buitenlandse opdrachtnemers niet in strijd met artikel 16 Dienstenrichtlijn, keuze tarieven gerechtvaardigd, wel lesmethoden, niet individuele leermiddelen en terugkijktermijn bij invullen van UEA.

  jurisprudentie

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons