School Zeeburgereiland: Nieuwe scholen huisvesten naar vraag

Met het concept 'Nieuwe scholen huisvesten naar vraag' wil stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam inspelen op de wisselende onderwijsvraag bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk. Deze aanpak heeft resultaat op Zeeburgereiland. 

Het Zeeburgereiland ligt tussen IJburg en het centrum van Amsterdam. Hier verrijst komende jaren een nieuwe woonwijk met alle bijbehorende voorzieningen. Een school mag uiteraard niet ontbreken. In augustus 2013 opende het Montessori Kind Centrum (MKC) Zeeburgereiland haar deuren. Het MKC bestaat naast een school ook uit een kinderopvang en voorschool.

Huisvesten naar vraag

Het gebouw is flexibel ingericht en daarmee toekomstbestendig. De wanden zijn bijvoorbeeld makkelijk verplaatsbaar. Het gebouw kan daardoor snel worden aangepast en kan als daar behoefte aan is, ook andere functies vervullen. Zo speelt het in op het concept huisvesten naar vraag.

Kostenneutraal

Het MKC is aanbesteed als geïntegreerd contract. De markt is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de school en voor het onderhoud en exploitatie de komende dertig jaar. Dit leidt tot innovatieve en kostenbesparende oplossingen. Zo maakt de school door lichtkokers gebruik van daglicht en zal het gebouw op termijn volledig klimaatneutraal worden door zonnecellen.