Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Ondertekenaars van het Manifest MVOI op 24 november 2022

  Overheden maken impact met Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen

  Met een feestelijk ondertekenmoment is op 24 november 2022 het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) 2022-2025 van start gegaan. De 64 deelnemers die hun handtekening hebben gezet onder het manifest, zeggen daarmee toe dat ze bij het opdrachtgeven en inkopen oog hebben voor de maatschappelijke impact.

  MVI manifest
 • Deelnemers en actieplannen Manifest MVOI

  Wie nemen er deel aan het Manifest MVI? Een overzicht van deelnemers en hun actieplannen. 

  manifest MVI
 • Opstellen actieplan MVOI

  Goed dat u concreet aan de slag gaat met het maken van duurzame impact! Met het opstellen van het actieplan MVOI vertaalt u de duurzaamheidsambities van uw organisatie in concrete acties. We doen dit samen: PIANOo ondersteunt u op allerlei manieren bij het opstellen van een ambitieus en realistisch actieplan.

  MVI

Nieuws

 • Praktijkvoorbeeld innovatiepartnerschap - Zwolle benut kunstgras als warmtebron

  5 december 2022 Bron: PIANOo

  Op het voetbalveld kan het er soms heet aan toe gaan. In Zwolle is dat precies waar ze op hopen. Want op zonnige dagen vormen de hectaren kunstgras wellicht een extra speelveld om duurzame warmte te scoren. Om dit idee tot wasdom te brengen vormt de gemeente een zogeheten innovatiepartnerschap met het bedrijfsleven.

  innovatiegericht innovatiepartnerschap praktijkvoorbeeld
 • Praktijkvoorbeeld duurzame mobiliteit: Wetterskip Fryslân gaat voor 100% fossielvrij

  2 december 2022 Bron: PIANOo

  Per 2 augustus 2021 geldt de Regeling bevordering schone wegvoertuigen. Als aanbestedende dienst ben je daardoor verplicht om bij de inkoop van wegvoertuigen een minimumpercentage schone voertuigen in te kopen. Steeds meer organisaties hebben ervaring met inkopen van emissieloze mobiliteit. Zoals Wetterskip Fryslân. “In 2023 zijn onze personenauto’s en bedrijfsauto’s 100% fossielvrij.”

  mobiliteit MVI praktijkvoorbeeld
 • Hoe krijg ik de organisatie mee in circulair inkopen?

  Meer circulair worden is een team effort en het kan soms lastig zijn om je hele organisatie mee te krijgen. Hoe zorg je als inkoper dat je collega’s ook aan circulariteit denken? Wie moet je hierbij betrekken? En hoe overtuig je interne stakeholders? In dit interview geeft Hans Bloemendaal, Adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen bij PIANOo, advies. Hij heeft jarenlange ervaring met aanbestedingen vanuit het bedrijfsleven, contractmanagement en opdrachtgeverschap.

  circulair

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons