Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Tweede ondertekenmoment Manifest MVOI

  Als de opdrachtgevers en inkopers van aanbestedende diensten de juiste, duurzame keuzes maken, vormen we als geheel een krachtig netwerk op weg naar een duurzame, sociale wereld. Dat netwerk maken we concreet via ondertekening van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen 2022-2025. Tijdens het PIANOo congres op 8 juni 2023 vindt een tweede ondertekenmoment plaats voor de bestuurders van organisaties die partij worden van het manifest.

  PIANOo-congres manifest MVI
 • Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI)

  Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie. We hebben in Nederland met tal van complexe, maatschappelijke vraagstukken te maken die schreeuwen om een oplossing. Oplossingen waar we nu aan moeten werken voor een betere wereld in de toekomst. Als overheidsorganisatie kunt u daar vandaag mee beginnen. Door de juiste, duurzame, keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Sluit u daarom ook aan bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Zo maken overheden samen een duurzaam verschil.

  MVI waterschappen rijksoverheid provincies gemeenten

Nieuws

 • In 2 dagen een Actieplan MVOI

  26 mei 2023 Bron: PIANOo

  inkoopadviseurs en andere betrokken collega’s van 7 gemeenten zijn 23 en 24 mei onder begeleiding van Bureau 2030 en PIANOo aan de slag gegaan met de uitvoering van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen. Tijdens deze tweedaagse, op locatie van de gemeente Roosendaal,  hebben de gemeenten gezamenlijk de stappen doorlopen van het Actieplan MVOI. Met als eindresultaat: een concreet (concept) Actieplan waarmee elke gemeente zelf de ambitieuze, maar tegelijk haalbare maatschappelijke doelen met inkoop kan verwezenlijken.

  MVI manifest
 • Verdiepingssessie cont(r)actmanagement Ketenverantwoordelijkheid en ISV

  26 mei 2023 Bron: PIANOo

  Hoe zorgt u ervoor dat contractvoorwaarden over ketenverantwoordelijkheid en Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) worden opgevolgd? Welke vragen stelt u aan de leverancier? Op 22 juni 2023 organiseert PIANOo de Verdiepingssessie cont(r)actmanagement ketenverantwoordelijkheid en ISV. Tijdens dit webinar ontvangt u de benodigde kennis en vaardigheden om leveranciers te stimuleren om misstanden in de keten op te sporen en aan te pakken.

  sociale voorwaarden
 • Open vragenuurtje Ketenverantwoordelijkheid en ISV

  25 mei 2023 Bron: PIANOo

  Starten met ketenverantwoordelijkheid en ISV kan verschillende vragen oproepen. Heeft u een vraag over ISV in de keten? Loopt u ergens tegen aan in de e-learning? Of bent u benieuwd naar Ondersteuning ISV? Stel uw vragen dan tijdens het open vragenuurtje op dinsdag 4 juli van 13.00 tot 14.00 uur.

  sociale voorwaarden

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons