Over PIANOo

Icoon

Inkoopproces samengevat. Metrokaart, FAQ. 

Icoon

Voorbereiden, doorlopen en uitvoeren van een aanbesteding. Organiseren van inkoop. 

icoon

Aanbestedingswet, Gids Proportionaliteit, drempelbedragen, UEA, ARW, ARVODI, CPV-codes, jurisprudentie. 

Icoon

Corona, maatschappelijk verantwoord, innovatiegericht, MKB-vriendelijk, BPKV, integriteit, PPS.

Icoon

Energie, GWW, ICT, mobiliteit, onderwijs, sociaal domein, archeologie, flexibele arbeidskrachten, verzekeringen en andere branchedossiers.

Icoon

Nieuws, bijeenkomsten, statistieken en nieuwsbrieven. 

Uitgelicht
 • illustratieve afbeelding

  Vaste bezoekers van PIANOo.nl zal het meteen opvallen: PIANOo.nl is vernieuwd. De site heeft een nieuw design: meer kleur, beeld en een andere indeling van pagina’s. De inhoud en structuur zijn grotendeels gelijk.

 • veld met bloeiend gewas

  Het nieuwe plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), genaamd 'Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact' heeft als doel het stimuleren van alle overheden om hun inkoopkracht in te zetten voor het realiseren van onze maatschappelijke doelen in het fysieke en het sociale domein. Het plan loopt van 2021 tot 2025. Het vorige plan, is eind 2020 afgelopen.

  MVI

Nieuws

 • 3 maart 2021 Bron: Aanbestedingscafe

  Veel Nederlandse gemeenten hebben een verouderd inkoopbeleid. Uit onderzoek blijkt dat 218 van de 355 gemeenten een inkoopbeleid heeft van voor 2019. Jaarlijks kopen gemeenten voor miljarden euro’s in via aanbestedingen. Daarbij zijn ze op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding van leveringen, diensten en werken. Door middel van een actueel inkoopbeleid brengen gemeenten het inkoopproces in kaart door huidige doelstellingen, uitgangspunten en kaders te beschrijven. 

  inkoopproces gemeenten
 • 3 maart 2021 Bron: PIANOo

  Gebruik van biobased bouwmaterialen kan de milieu-impact sterk verlagen. Dat er animo is voor toepassing van dit soort oplossingen bleek wel uit het feit dat er ruim 100 mensen deelnamen aan een webinar hierover op 18 februari 2021. Aanleiding is de start van een buyer group voor biobased bouwmaterialen, op initiatief van het ministerie van LNV. De buyer group wil met concrete projecten de markt van biobased bouwmaterialen vergroten. Samen met opdrachtgevers en inkopers wordt een krachtige visie en strategie op inkoopprocessen ontwikkeld.

  MVI biobased milieu & klimaat
 • In week 9 zijn er 6 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden hieronder kort besproken en gaan over: 0,00 euro ingevuld bij posten in de inschrijfstaat, tijdig bezwaar maken, herberekening bij relatief beoordelingssysteem, aanbieden dedicated team, level playing fielden Wob-verzoek over aanbestedingsstukken.

  jurisprudentie

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons