Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Meer informatie
 • Nieuwsbrieven aanmelden

  Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond inkopen en aanbesteden of een specifieke thema? Meld je dan aan voor één van de nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld voor de tweewekelijkse PIANOo-Alert. In de Alert vind je naast een overzicht van nieuwsberichten ook aankondigingen van PIANOo-bijeenkomsten.

 • Vragenloket

  Vind je het antwoord op uw vraag niet op onze website? Of heb je als aanbestedende dienst een vraag over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, (gunnings)methodiek, (sector)specifieke kennis, maatschappelijk verantwoord inkopen of innovatiegericht inkopen? Stel dan jouw vraag aan het Vragenloket van PIANOo.

Nieuws

 • Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 8

  28 februari 2024 Bron: VdLC publishers/consultants BV

  In week 7 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Niet alleen winnaars aanbesteding kwamen in aanmerking voor subsidie, nieuwe beoordelingscommissie niet nodig, omschrijving ‘Reported to you’ te weinig ondubbelzinnig en ‘afbrekende mededelingen’ op LinkedIn zijn niet toegestaan.

  jurisprudentie
 • Gemeente Leiden stimuleert circulair werken in eigen bouwprojecten met de ‘Leidse Ladder’

  28 februari 2024 Bron: Gemeente Leiden

  De bouw heeft een grote impact op het milieu. Daar wil de gemeente Leiden iets aan doen. Met het monitoringsinstrument ‘de Leidse Ladder Circulaire Bouw’ maakt de gemeente circulair bouwen inzichtelijk en zorgen ze voor een gemeenschappelijke aanpak van circulair werken in gemeentelijke bouwprojecten. In zowel de openbare ruimte als het gemeentelijk vastgoed. Het college van burgemeester en wethouders heeft het ‘Beleid Leidse Ladder Circulaire Bouw’ vastgesteld.

 • Finalisten Circular Awards 2024 zijn bekend

  Vakjury's bestaande uit gerenommeerde experts hebben de kanshebbers gekozen. Dit deden ze op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel.

  circulair

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons