Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • De Week van MVOI 2023

  Grote transities door kleine stappen. Daar draait het om tijdens de Week van Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Samen realiseren we een schone leefomgeving en een duurzame (en eerlijke) samenleving. MVOI kost veel daadkracht en tijd. PIANOo helpt graag en organiseert daarom van 2-6 oktober 2023 dagelijks evenementen rondom MVOI. Verspil geen tijd en maak stappen door concreet aan de slag te gaan met de vele aspecten en dimensies van MVOI.

  MVI PIANOo-bijeenkomst circulair sociale voorwaarden
 • Nieuwsbrieven aanmelden

  Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond inkopen en aanbesteden of een specifieke thema? Meld u dan aan voor een van de nieuwsbrieven.

Nieuws

 • Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 38

  27 september 2023 Bron: VdLC publishers/consultants BV

  In week 38 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd, waarvan 3 op rechtspraak.nl en 1 op curia.europa.eu. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Inschrijving voldoet niet aan geschiktheidseisen, irreële prijs niet aannemelijk gemaakt, onterecht overgegaan op ontbinding van overeenkomst en geen verplichting tot compensatie van concrete kosten.

  jurisprudentie
 • E-facturatie tijdelijk ‘verplicht’ in nieuwe aankondigingsformulieren

  25 september 2023 Bron: TenderNed

  Aanbesteden verloopt in TenderNed vanaf 27 september 2023 om 19.00 uur via de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms). Hierin is e-facturatie verplicht gesteld door de Europese Commissie. Lidstaat Nederland heeft de Commissie verzocht de verplichtstelling op te heffen. Hieraan wordt binnenkort gehoor gegeven.

  TenderNed
 • Gooise Meren heeft een circulaire sporthal, op tijd en binnen budget

  22 september 2023 Bron: PIANOo

  Sinds begin 2023 is de gemeente Gooise Meren een sporthal rijker. Het gebouw is niet alleen zo circulair mogelijk ontworpen en gebouwd, maar ook nog binnen planning en budget. Hoe kregen opdrachtgever en opdrachtnemer dit sterk staaltje circulair inkopen voor elkaar?

  circulair praktijkvoorbeeld

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons