Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • PIANOo-congres 16 juni 2022: Schrijf je nu in!

  Met elkaar het verschil maken! Dit is het motto van de 16e editie van hét PIANOo-congres op 16 juni 2022. Het jaarlijkse inkoopevenement van en voor de publieke sector vindt dit jaar plaats in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Meld je snel aan en stel je eigen programma samen.

 • Hoe omgaan met prijsstijgingen bij overheidsopdrachten?

  Vanwege de energie- grondstoffen- en Oekraïne-crisis is in veel sectoren sprake van sterk stijgende prijzen. Hierdoor kunnen ondernemingen en leveranciers bij nieuwe en lopende overheidsopdrachten in de problemen komen. Hoe gaat u hier als goed opdrachtgever mee om? PIANOo zet de (juridische) mogelijkheden en beperkingen op een rij.

  regelgeving inkoopproces

Nieuws

 • Praktijkvoorbeeld: Circulair kantoormeubilair bij Vlaamse overheid

  23 mei 2022 Bron: PIANOo

  Ook Vlaamse overheidsorganisaties zien ambtenaren steeds meer thuiswerken. Bovendien krijgen op kantoor krijgen flexibele werkplekken steeds vaker de voorkeur. Het gevolg: kleinere kantoren met nieuwe inrichtingen en ander meubilair. Voor dat laatste vonden de facilitaire diensten van de Vlaamse overheid een circulaire oplossing. ‘We geven oud meubilair nieuw leven.’

  praktijkvoorbeeld circulair MVI
 • Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts

  De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 3 nieuwe adviezen gepubliceerd. Deze betreffen de motivering van de gunningsbeslissing, motivering van de uitsluiting van combinaties en discriminatoir subgunningscriterium.

  jurisprudentie
 • Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 19

  In week 19 zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden hieronder kort besproken en gaan over: Geen abnormaal lage of manipulatieve inschrijving, geen schadevergoeding van 89.170.000 euro en materieel op waterstofbasis krijgt terecht vier kwaliteitspunten.

  jurisprudentie

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons