Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Nieuwe drempelbedragen Europees aanbesteden 2024-2025 bekend

  De Europese Unie heeft de drempelbedragen voor 2024 en 2025 bekend gemaakt. De meeste bedragen zijn omhoog gegaan. De bedragen gelden van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

  drempelbedragen
 • Nieuwe versie contractvoorwaarden bij aanbestedingen van AI beschikbaar

  AI kan grote invloed hebben op het leven van burgers en wordt steeds meer gebruikt bij het nemen van beslissingen door aanbestedende diensten. Het is daarom van belang dat aanbestedende diensten afspraken maken met leveranciers, zodat de werking van de AI-toepassing transparant is en op een veilige en verantwoorde manier gebruikt wordt. Begin oktober heeft de Europese Commissie daarom contractvoorwaarden voor het inkopen van artificiële intelligentie (AI) beschikbaar gesteld.

  ICT innovatiegericht
 • Vragenloket

  Vindt u het antwoord op uw vraag niet op onze website? Of heeft u als aanbestedende dienst een vraag over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, (gunnings)methodiek, (sector)specifieke kennis, maatschappelijk verantwoord inkopen of innovatiegericht inkopen? Stel dan uw vraag.

Nieuws

 • Beter Aanbesteden Magazine editie 4 is uit!

  28 november 2023 Bron: Beter Aanbesteden

  Deze 4e editie zit vol met tips en inzichten die inkopers, bestuurders en marktpartijen met je willen delen. Zo lees je, onder meer, over de voordelen van het betrekken van kleinere mkb-bedrijven en over de meerwaarde van dialoogsessies. Ook krijg je tips voor een succesvolle aanbesteding koffie.

  beter aanbesteden
 • CoP Digitale Innovaties : hoe koop je verantwoord algoritmes en AI in?

  28 november 2023 Bron: PIANOo

  Er zijn tal van aspecten om rekening mee te houden bij het aanschaffen en gebruiken van algoritmes en artificiële intelligentie (AI). Met welk doel wil je dat doen, hoe beheers je de risico’s en hoe leg je verantwoordelijkheid af aan politiek en samenleving? In de CoP Digitale Innovaties van 21 november 2023 bespraken Loulou Hanna (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)) en Ronald van Haren (Rijkswaterstaat) de AI Impact Assessment voor een weloverwogen inzet ervan.

  innovatiegericht ICT
 • Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts

  De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 2 nieuwe adviezen gepubliceerd. De adviezen gaan over: Perikelen rondom inhuuropdracht(en) onder dynamisch aankoopsysteem en geen sprake van duidelijk grensoverschrijdend belang.

  jurisprudentie

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons