Over PIANOo
MVI: met aandacht voor mens en planeet.
Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?
Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.
Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.
Wie moet aanbesteden en in welke situatie?
Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.
Nieuwe drempelbedragen Europees aanbesteden 2024-2025 bekend
De Europese Unie heeft de drempelbedragen voor 2024 en 2025 bekend gemaakt. De meeste bedragen zijn omhoog gegaan. De bedragen gelden van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.
Nieuwe versie contractvoorwaarden bij aanbestedingen van AI beschikbaar
AI kan grote invloed hebben op het leven van burgers en wordt steeds meer gebruikt bij het nemen van beslissingen door aanbestedende diensten. Het is daarom van belang dat aanbestedende diensten afspraken maken met leveranciers, zodat de werking van de AI-toepassing transparant is en op een veilige en verantwoorde manier gebruikt wordt. Begin oktober heeft de Europese Commissie daarom contractvoorwaarden voor het inkopen van artificiële intelligentie (AI) beschikbaar gesteld.
Vragenloket
Vindt u het antwoord op uw vraag niet op onze website? Of heeft u als aanbestedende dienst een vraag over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, (gunnings)methodiek, (sector)specifieke kennis, maatschappelijk verantwoord inkopen of innovatiegericht inkopen? Stel dan uw vraag.
Nieuws
Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 48
In week 48 zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Gemeente mag kiezen voor inbesteding, Geen sprake van een nieuw beoordelingscriterium en Voldoende inzichtelijk gemaakt hoe naar documenten is gezocht.
Praktijkvoorbeeld: Barneveld meet impact duurzaam inkopen met nieuwe methodiek
Overheden kopen steeds duurzamer in, maar hoe snel gaat dit proces nu eigenlijk? De gemeente Barneveld is de eerste aanbestedende dienst die gebruik maakt van de methodiek van emeritus prof. dr. Jan Telgen en Willemien Hoogenraad MSc om duurzaam inkopen nauwgezet in kaart te brengen.
Concurrentie om overheidsopdrachten in Europa neemt af
De concurrentie om overheidsopdrachten van nationale, regionale en lokale overheden in de hele EU is de afgelopen tien jaar langzaam aan het afnemen. Dat blijkt uit een speciaal verslag van de Europese Rekenkamer (ERK). Tussen 2011 en 2021 concurreerden er steeds minder bedrijven om opdrachten voor de levering van werken, goederen en diensten aan overheidsinstanties.
PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.