Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Nieuwe drempelbedragen Europees aanbesteden 2024-2025 bekend

  De Europese Unie heeft de drempelbedragen voor 2024 en 2025 bekend gemaakt. De meeste bedragen zijn omhoog gegaan. De bedragen gelden van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

  drempelbedragen
 • Nieuwe versie contractvoorwaarden bij aanbestedingen van AI beschikbaar

  AI kan grote invloed hebben op het leven van burgers en wordt steeds meer gebruikt bij het nemen van beslissingen door aanbestedende diensten. Het is daarom van belang dat aanbestedende diensten afspraken maken met leveranciers, zodat de werking van de AI-toepassing transparant is en op een veilige en verantwoorde manier gebruikt wordt. Begin oktober heeft de Europese Commissie daarom contractvoorwaarden voor het inkopen van artificiële intelligentie (AI) beschikbaar gesteld.

  ICT innovatiegericht
 • Vragenloket

  Vindt u het antwoord op uw vraag niet op onze website? Of heeft u als aanbestedende dienst een vraag over bijvoorbeeld wet- en regelgeving, (gunnings)methodiek, (sector)specifieke kennis, maatschappelijk verantwoord inkopen of innovatiegericht inkopen? Stel dan uw vraag.

Nieuws

 • Nieuwe adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts

  De Commissie van Aanbestedingsexperts (Commissie) heeft 2 nieuwe adviezen gepubliceerd. De adviezen gaan over: Opdracht valt niet onder scope van raamovereenkomst en voorwaarden van raamovereenkomst zijn onvoldoende bepaald en Aanbesteder heeft voldaan aan onderzoeksplicht naar lage inschrijfsom.

  jurisprudentie
 • Actieplannen MVOI: waardevolle inspiratiebron

  30 november 2023 Bron: PIANOo

  Sinds 24 november 2022 hebben 88 (semi)overheidsorganisaties het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) ondertekend. Daarmee committeerden de bestuurders zich aan het opstellen van een actieplan MVOI. Nu, een jaar later, zijn er 21 actieplannen opgesteld en gepubliceerd. De gemeente Dordrecht en de provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben het plan recent nog ingediend. Van nog eens 40 organisaties is bekend dat zij bezig zijn een actieplan op te stellen.

  MVI manifest
 • Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 47

  29 november 2023 Bron: VdLC publishers/consultants BV

  In week 47 zijn er 2 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Inschrijving terecht terzijde gelegd wegens referentieopdracht en Documenten moeten ter beschikking worden gesteld.

  jurisprudentie

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons