Over PIANOo

icoon

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

icoon

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

icoon

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

icoon

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

icoon

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

icoon

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • De Europese Unie heeft de drempelbedragen voor 2022 en 2023 bekend gemaakt. Er is sprake van een lichte verhoging van de bedragen. Dit geldt niet voor overheidsopdrachten voor sociale en andere specifieke diensten. Deze zijn ongewijzigd. De bedragen gelden van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.

  regelgeving
 • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de nieuwe Gids proportionaliteit gepubliceerd. De wijziging beperkt de buitensporige toepassing van rechtsverwerkingsclausules en bevordert een goede klachtafhandeling. Het ministerie van EZK is bezig met verschillende maatregelen om de rechtsbescherming bij aanbesteden voor ondernemers te verbeteren. Een van de maatregelen is een aanpassing van de Gids proportionaliteit.

  regelgeving

Nieuws

 • 26 november 2021 Bron: Waterschapsbedrijf Limburg

  Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de eerste prijs behaald bij de European Innovation Procurement Awards 2021. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de EIC-top in Brussel. In de categorie Facing societal challenges bleek het project PCP & PPI goed voor een eerste prijs. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve slagkracht van WBL. 

  innovatiegericht
 • 25 november 2021 Bron: PIANOo

  U kunt nu stemmen voor de winnaar van de KoopWijsPrijs 2021. De genomineerden zijn de gemeente Rotterdam met Herleggen kunstofleidingen, de provincie Noord-Holland met Vernieuwing Cruquiusbrug en ministerie van Economische Zaken en Klimaat met IWR2021|Werkplekhardware. Tot 13 december 2021 kunt u uw stem uitbrengen. De winnaar wordt bekend gemaakt op het online PIANOo-Event ‘Starten met de MVI thema’s’ op 14 december 2021.

  MVI circulair
 • 25 november 2021 Bron: MVO Platform

  Dit onderzoek Goed voorbeeld doet volgen? van het MVO-Platform bekijkt op basis van een steekproef van 20 aanbestedingen van de Rijksoverheid (2018-2021) in sectoren met hoge risico’s op mensenrechtenschendingen en milieuschade in hoeverre het inkoopbeleid bijdraagt aan het realiseren van verantwoorde waardeketens.  

  MVI sociale voorwaarden

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons