Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Ontheffing voor sancties opdrachten en concessies met Russische partijen

  Sinds 8 april 2022 geldt er een verbod op het gunnen van overheids- en concessieopdrachten aan Russische partijen. Lopende opdrachten en concessies met Russische partijen moeten uiterlijk 10 oktober 2022 worden stopgezet. In uitzonderlijke gevallen is het nu mogelijk een ontheffing aan te vragen. Deze ontheffingen worden terughoudend verleend.

  regelgeving
 • Subsidieregeling Beter Aanbesteden

  Gemeenten, MKB-ondernemers, brancheorganisaties en ondernemersverenigingen die de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche willen verbeteren kunnen hiervoor vanaf 15 juni 2022 subsidie aanvragen. Het gaat om een subsidie van maximaal 25.000 euro per aanvrager. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De subsidieregeling maakt onderdeel uit van het programma Beter Aanbesteden.

Nieuws

 • Slechts 8% van gebruikte bouwmaterialen is circulair

  4 juli 2022 Bron: Duurzaam ondernemen

  Met een recyclings- en hergebruikpercentage van 88% lijkt Nederland een koploper op het gebied van circulariteit. Toch is hier vooral sprake van downcycling; waardevol bouwafval wordt vooral laagwaardig gebruik als funderingsmateriaal voor wegen. Slechts 8% is circulair en krijgt een gelijkwaardige of zelfs verbeterde toepassing in het bouwproces.

  circulair MVI
 • Startwebinar Inkopen met impact voor publieke bestuurders

  4 juli 2022 Bron: Beter Aanbesteden

  Publieke bestuurders: opgelet! Uw inkoopbudget is een krachtig instrument. Hiermee kunt u sturen op duurzaamheid, sociale doelstellingen en een innovatieve, sterke regionale economie. Maar hoe werkt dat? En wat is dan uw rol? Dat hoort u in deze online crashcourse over de kracht van inkoop, op 7 oktober of 16 november 2022.

  beter aanbesteden MVI innovatiegericht
 • Proeftuinen gezocht voor toepassing beeldherkenning en remote sensing in de leefomgeving

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) daagt ondernemers uit om met op Artificiële intelligentie (AI) toepassingen te komen voor beeldherkenning en remote sensing in de leefomgeving. De uiteindelijke innovatie moet kunnen worden ingekocht door een aanbestedende dienst. In fase 2 van de SBIR moeten geselecteerde innovaties getest worden in een publieke proeftuin.  

  innovatiegericht

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons