Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Ondertekenaars van het Manifest MVOI op 24 november 2022

  Tweede ondertekenmoment Manifest MVOI

  Als de opdrachtgevers en inkopers van aanbestedende diensten de juiste, duurzame keuzes maken, vormen we als geheel een krachtig netwerk op weg naar een duurzame, sociale wereld. Dat netwerk maken we concreet via ondertekening van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen 2022-2025. Tijdens het PIANOo congres op 8 juni 2023 vindt een tweede ondertekenmoment plaats voor de bestuurders van organisaties die partij worden van het manifest.

  PIANOo-congres manifest MVI
 • Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI)

  Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie. We hebben in Nederland met tal van complexe, maatschappelijke vraagstukken te maken die schreeuwen om een oplossing. Oplossingen waar we nu aan moeten werken voor een betere wereld in de toekomst. Als overheidsorganisatie kunt u daar vandaag mee beginnen. Door de juiste, duurzame, keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Sluit u daarom ook aan bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Zo maken overheden samen een duurzaam verschil.

  MVI waterschappen rijksoverheid provincies gemeenten

Nieuws

 • Boek Publieke inkoop: word een change agent!

  7 juni 2023 Bron: Beter Aanbesteden

  Publieke inkoop ontwikkelt zich steeds meer tot een beleidsinstrument waarmee je maatschappelijke waarde kunt creëren. Ook het werkveld verandert daardoor sterk. In hun boek Publieke Inkoop belichten 6 jonge, vooruitstrevende wetenschappers dit vakgebied en de ontwikkelingen vanuit economisch, juridisch, maatschappelijk en politiek perspectief. Door een bijdrage van Beter Aanbesteden is het boek nu vrij beschikbaar als open access publicatie.

  beter aanbesteden
 • Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 22

  In week 22 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Inschrijving niet ontvangen in systeem van CTM, PDF in plaats van Excel leidt niet tot nieuwe inschrijving, motiveringsplicht bij abnormaal lage inschrijving en aanbesteding hoofdrailnet verwezen naar College van Beroep bedrijfsleven.

  jurisprudentie
 • Op weg naar circulair textiel bij Zaanstad

  7 juni 2023 Bron: Rodi.nl/Zaanstad

  De gemeente Zaanstad heeft bedrijfskleding voor medewerkers openbare ruimte aanbesteed en ingekocht volgens de ´R-ladder van circulariteit’. Dat wil zeggen, hoe hoger op de ladder, hoe beter. Zo zijn reuse (direct hergebruik) en repair (repareren) beter dan recyclen.

  circulair textiel gemeenten

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons