Over PIANOo

icoon

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

icoon

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

icoon

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

icoon

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

icoon

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

icoon

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • De Europese Unie heeft de drempelbedragen voor 2022 en 2023 bekend gemaakt. Er is sprake van een lichte verhoging van de bedragen. Dit geldt niet voor overheidsopdrachten voor sociale en andere specifieke diensten. Deze zijn ongewijzigd. De bedragen gelden van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023.

  regelgeving
 • Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de nieuwe Gids proportionaliteit gepubliceerd. De wijziging beperkt de buitensporige toepassing van rechtsverwerkingsclausules en bevordert een goede klachtafhandeling. Het ministerie van EZK is bezig met verschillende maatregelen om de rechtsbescherming bij aanbesteden voor ondernemers te verbeteren. Een van de maatregelen is een aanpassing van de Gids proportionaliteit.

  regelgeving

Nieuws

 • 3 december 2021 Bron: Binnenlands Bestuur

  De 8 Achterhoekse gemeenten hebben de 3 inburgeringsroutes via een bijzonder traject aanbesteed. En dat in een tijd dat nog nergens in het land over de volle breedte van de 3 leerroutes contracten zijn gesloten. Omdat geen enkele aanbieder uit de voeten kan met de (te) lage tarieven die gemeenten willen en kunnen betalen voor met name de onderwijsroute. Voor zover bekend is de Achterhoek de eerste regio die de onderwijsroute, essentieel onderdeel van de nieuwe Wet inburgering, heeft aanbesteed.

  onderwijs inkoopproces
 • 3 december 2021 Bron: PIANOo

  Organisaties die circulair en toekomstbestendig willen inkopen, kunnen vanaf 2 december 2021 terecht op de website ikwilcirculairinkopen.nl. In samenwerking met MVO Nederland, Rijkswaterstaat en NEVI ontwikkelde PIANOo deze website. Gebruikers vinden praktische en relevante informatie op basis van hun functietitel of organisatieniveau. De website moet de transitie naar een circulaire economie verder versnellen. 

  circulair
 • 2 december 2021 Bron: PIANOo

  Voorbij de helft van mijn loopbaan vraag ik me wel eens af: welke verandering wil ik nog graag meemaken in de bouw- en infrasector? En hoe kan ik daar het beste aan bijdragen? Naast échte verduurzaming prijkt dan één wens boven aan mijn lijstje: zorgen voor minder gedoe tussen partijen. En daarmee de sector nóg leuker maken om in te werken en nóg beter te laten presteren.

  GWW bouw vakgroep

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons