Over PIANOo

MVI: met aandacht voor mens en planeet.

Innovatiegericht inkopen: hoe krijgt u innovatieve oplossingen?

Programma: dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.

Welke wettelijke regels zijn er?
Van Gids Proportionaliteit tot ARW.

Wie moet aanbesteden en in welke situatie?

Uit welke procedures kunt u kiezen?
Van meervoudig onderhands tot Europees openbaar.

Uitgelicht
 • Subsidieregeling Beter Aanbesteden

  Gemeenten, MKB-ondernemers, brancheorganisaties en ondernemersverenigingen die de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche willen verbeteren kunnen hiervoor vanaf 15 juni 2022 subsidie aanvragen. Het gaat om een subsidie van maximaal 25.000 euro per aanvrager. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De subsidieregeling maakt onderdeel uit van het programma Beter Aanbesteden.

 • Hoe omgaan met prijsstijgingen bij overheidsopdrachten?

  Vanwege de energie- grondstoffen- en Oekraïne-crisis is in veel sectoren sprake van sterk stijgende prijzen. Hierdoor kunnen ondernemingen en leveranciers bij nieuwe en lopende overheidsopdrachten in de problemen komen. Hoe gaat u hier als goed opdrachtgever mee om? PIANOo zet de (juridische) mogelijkheden en beperkingen op een rij.

  regelgeving inkoopproces

Nieuws

 • Weeffout speelt Ring Groningen parten, Rijk had ook garant moeten staan voor risico's

  28 juni 2022 Bron: Cobouw

  De een (Rijkswaterstaat) deed alleen de aanbesteding, de ander (provincie Groningen) was verantwoordelijk voor de uitvoering (en alle overschrijdingen) en nummer drie (de aannemer) was vooral de goedkoopste. Dat hadden Rijkswaterstaat en de provincie Groningen nooit moeten laten gebeuren, schrijft de commissie Remkes in het rapport Met de wijsheid van nu over de Ring Zuid Groningen, die honderden miljoenen duurder uitvalt door een 'weeffout'. Om nog meer prijsdompers in de dammen, dringt het aan op nieuwe afspraken én een jaarlijkse 'escalatietafel'.

  GWW inkoopproces
 • Circulair of biobased isolatiemateriaal inkopen? Realiseer jouw ambitie in een Buyer Group!

  28 juni 2022 Bron: Buyer Groups

  Staat jouw organisatie aan het begin van een nieuwbouw- of renovatie- of verduurzamingsopgave? En heb je ambities om duurzaam isolatiemateriaal in te kopen? Of ben je bezig de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen? Meld je dan aan voor de Buyer Group circulair en biobased isolatiemateriaal en maak gebruik van deskundige begeleiding om je ambities te realiseren.

  MVI bouw
 • Ontheffing voor sancties opdrachten en concessies met Russische partijen

  27 juni 2022 Bron: PIANOo

  Sinds 8 april 2022 geldt er een verbod op het gunnen van overheids- en concessieopdrachten aan Russische partijen. Lopende opdrachten en concessies met Russische partijen moeten uiterlijk 10 oktober 2022 worden stopgezet. In uitzonderlijke gevallen is het nu mogelijk een ontheffing aan te vragen. Deze ontheffingen worden terughoudend verleend.

  regelgeving

PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, biedt informatie, advies, instrumenten en praktische tips aan iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten.

Meer over ons