Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Manifest MVOI
Sluit u aan bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) en maak samen met andere overheden een duurzaam verschil.

Van MVI naar MVOI
MVOI richt zich op de hele organisatie op alle niveaus. Vandaar dat we niet spreken van MVI maar van MVOI, met de ‘O’ van ‘opdrachtgeven’. Van visie- en planvorming tot opdrachtgeven, inkopen en gebruik.

Circulariteit (inclusief biobased)
Circulair inkopen betekent inzetten op levensduurverlenging en ervoor zorgen dat producten en materialen aan het einde van de gebruiks- of levensduur opnieuw worden ingezet.

Diversiteit en inclusie
Een diverse en inclusieve organisatie benut diverse talenten en vermogens op de arbeidsmarkt en laat alle werknemers tot hun recht komen.

Keten-
verantwoordelijkheid (Internationale sociale voorwaarden)
Internationale sociale voorwaarden (ISV) richten zich op het bevorderen van de internationale arbeidsnormen en goede arbeidsomstandigheden.

Klimaat
Bij klimaatbewust inkopen gaat het om het voorkomen of minimaliseren van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Het leveren van een positieve bijdrage aan energiebesparing en de transitie naar duurzame energiebronnen.

Milieu (inclusief biodiversiteit)
Bij milieubewust inkopen gaat het om het voorkomen of minimaliseren van een negatieve impact op het milieu, of het leveren van een positieve bijdrage aan het milieu.

Social return
Social return is een aanpak om arbeidsparticipatie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Productgroepen en MVI-criteria
6 productclusters (en productgroepen) met praktische informatie voor het verduurzamen van uw inkoop. In de MVI-criteriatool vindt u de MVI-criteria voor in uw aanbestedingsstukken.

Beleid en uitvoering
MVI is een krachtig instrument om duurzaamheiddoelstellingen te bereiken. De MVI-ambities zijn vastgesteld en omgezet in afspraken. Goed opdrachtgeverschap is bijvoorbeeld bepalend voor het maken van echte impact.

Buyer groups
Er zijn diverse buyer groups, bijvoorbeeld voor vastgoed, bouwmaterialen en -materieel, GWW, mobiliteit, bedrijfsvoering, diversiteit en polymeren bij afvalwaterzuivering. Deze onderwerpen zijn geselecteerd op basis van impact, draagvlak en opschaalbaarheid.

Praktijk & tools
Alle praktische informatie voor u verzameld. Kijk de webinars terug of zoek een voor u relevante MVI tool, handreiking, onderzoek of praktijkvoorbeeld. De documenten en tools die betrekking hebben op een specifiek MVI-thema vindt u in de aparte MVI-dossiers terug.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.
Uitgelicht

Hulp bij toepassing Internationale Sociale Voorwaarden aanvragen
Na een succesvolle start in 2021 opent PIANOo op 16 juni 2022 opnieuw de pilot Ondersteuning ISV. Hierbij kunnen aanbestedende diensten advies en praktische ondersteuning krijgen bij het inkopen met respect voor mensenrechten. Aanvragen kunnen tot 1 november 2022 worden ingediend.
Nieuws
Eenduidige marktvisie op houtbouw moet tot minder CO2-emissie gaan leiden
10 augustus 2022 Bron: Buyer Group houtbouwBouwen met hout kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van klimaatverandering, de stikstofcrisis en de woningnood. Dat is de belangrijkste boodschap in de zojuist gepubliceerde marktvisie van de Buyer Group houtbouw. De visie omvat onder meer 15 tips voor een goede uitvraag van woningbouw in hout, die passen bij verschillende manieren van aanbesteden en verschillende stadia van beleids- en besluitvorming.
MVIAanmelden Netwerkmiddag VCI: samen in gesprek over circulair inkopen
8 augustus 2022 Bron: PIANOoWillen we de transitie naar de circulaire economie versnellen, dan vereist dat een verandering in de manier waarop we onze materialen produceren, gebruiken en hergebruiken. Hoe kan inkoop hieraan bijdragen? Wat leert de praktijk? En welke uitdagingen zijn er? Debatteer erover mee en reageer op prikkelende stellingen tijdens de gratis netwerkmiddag op dinsdag 20 september 2022, georganiseerd door Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI).
MVI