Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Manifest MVOI
Sluit u aan bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) en maak samen met andere overheden een duurzaam verschil.

Van MVI naar MVOI
MVOI richt zich op de hele organisatie op alle niveaus. Vandaar dat we niet spreken van MVI maar van MVOI, met de ‘O’ van ‘opdrachtgeven’. Van visie- en planvorming tot opdrachtgeven, inkopen en gebruik.

Circulariteit (inclusief biobased)
Circulair inkopen betekent inzetten op levensduurverlenging en ervoor zorgen dat producten en materialen aan het einde van de gebruiks- of levensduur opnieuw worden ingezet.

Diversiteit en inclusie
Een diverse en inclusieve organisatie benut diverse talenten en vermogens op de arbeidsmarkt en laat alle werknemers tot hun recht komen.

Keten-
verantwoordelijkheid (Internationale sociale voorwaarden)
Internationale sociale voorwaarden (ISV) richten zich op het bevorderen van de internationale arbeidsnormen en goede arbeidsomstandigheden.

Klimaat
Bij klimaatbewust inkopen gaat het om het voorkomen of minimaliseren van de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Het leveren van een positieve bijdrage aan energiebesparing en de transitie naar duurzame energiebronnen.

Milieu (inclusief biodiversiteit)
Bij milieubewust inkopen gaat het om het voorkomen of minimaliseren van een negatieve impact op het milieu, of het leveren van een positieve bijdrage aan het milieu.

Social return
Social return is een aanpak om arbeidsparticipatie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Productgroepen en MVI-criteria
6 productclusters (en productgroepen) met praktische informatie voor het verduurzamen van uw inkoop. In de MVI-criteriatool vindt u de MVI-criteria voor in uw aanbestedingsstukken.

Beleid en uitvoering
MVI is een krachtig instrument om duurzaamheiddoelstellingen te bereiken. De MVI-ambities zijn vastgesteld en omgezet in afspraken. Goed opdrachtgeverschap is bijvoorbeeld bepalend voor het maken van echte impact.

MVI in het inkoopproces
MVI is maatwerk, en dus overal anders. Daarom is het belangrijk dat u als inkoper weet waar uw organisatie het accent wil leggen en welk ambitieniveau er is gekozen. Zo kunt u minimumeisen stellen maar ook ambitieuzere uitvragen formuleren op basis van gunning.

Buyer groups
Er zijn diverse buyer groups, bijvoorbeeld voor vastgoed, bouwmaterialen en -materieel, GWW, mobiliteit, bedrijfsvoering, diversiteit en polymeren bij afvalwaterzuivering. Deze onderwerpen zijn geselecteerd op basis van impact, draagvlak en opschaalbaarheid.

Praktijk & tools
Alle praktische informatie voor u verzameld. Kijk de webinars terug of zoek een voor u relevante MVI tool, handreiking, onderzoek of praktijkvoorbeeld. De documenten en tools die betrekking hebben op een specifiek MVI-thema vindt u in de aparte MVI-dossiers terug.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.
Uitgelicht

Vlaamse overheid ontwikkelde integrale, circulaire aanpak voor kantoormeubilair
Ook Vlaamse overheidsorganisaties zien ambtenaren steeds meer thuiswerken. Bovendien krijgen op kantoor krijgen flexibele werkplekken steeds vaker de voorkeur. Het gevolg: kleinere kantoren met nieuwe inrichtingen en ander meubilair. Voor dat laatste vonden de facilitaire diensten van de Vlaamse overheid een circulaire oplossing. ‘We geven oud meubilair nieuw leven.’ (mei 2022)
Nieuws
Gemeenten verminderen CO2-uitstoot met prestatieladder
24 juni 2022 Bron: Binnenlands BestuurGemeenten die actief bezig zijn met het verminderen van hun CO2 uitstoot op basis van de prestatieladder, slagen erin hun eigen emissie en die van opdrachtnemers fors terug te brengen. In 2 jaar tijd daalde de CO2 uitstoot van deze gemeenten met gemiddeld 23,9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO).
MVI milieu & klimaatLeiden geeft handen en voeten aan circulair inkopen
22 juni 2022 Bron: Binnenlands BestuurCirculair of maatschappelijk verantwoord inkopen is voor veel gemeenten een even logisch als weerbarstig onderdeel van een duurzame bedrijfsvoering. Op papier zien de doelen er mooi uit, maar hoe geef je er in de praktijk handen en voeten aan? De gemeente Leiden kwam er samen met KplusV achter dat het vooral zaak is om te investeren in een sterke basis. En van daaruit stapsgewijs te ontdekken wat er kan en successen met elkaar te vieren.
circulair MVI