Mobiliteit
Mobiliteit omvat alle vervoersbewegingen die worden gemaakt. Voor de overheid gaat het daarbij om vervoersbewegingen van ambtenaren ten behoeve van hun werk en vervoersbewegingen als gevolg van het uitvoeren van opdrachten door ondernemers. Met inkoop van mobiliteit kunt u bijdragen aan duurzaamheid door bijvoorbeeld in te zetten op schone voertuigen en het beperken van het aantal vervoersbewegingen. Zo draagt u als opdrachtgever bij aan de verduurzaming van mobiliteit.
Bij de inkoop van mobiliteit is voor het bepalen van uw inkoopbehoefte en -strategie van belang dat u achtergrondkennis heeft van de mobiliteitsmarkt. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) zet jaarlijks belangrijke ontwikkelingen rond mobiliteit op een rij middels kerncijfers of een mobiliteitsbeeld.
Inkoopstrategie
Neem bij de inkoop van vervoer duurzaamheid als één van de uitgangspunten mee in uw inkoopstrategie. U kunt bij het bepalen van uw strategie onder meer rekening houden met zaken als:
- Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)
- het verhogen en behouden van kwaliteit
- het bijdragen aan een gezond marktklimaat
Denk hierbij aan het gunnen op prijs-kwaliteitsverhouding, lastenverlichting en onderzoek naar welke mobiliteitsbewegingen gecombineerd kunnen worden. MVI gaat niet alleen om milieu-aspecten als CO2 reductie, maar ook om sociale aspecten als internationale sociale voorwaarden en social return. In de MVI-criteriatool zijn voor meerdere productgroepen mobiliteit MVI-criteria voor opgenomen.
Duurzame mobiliteit
Bijna 1/4 van alle CO2 uitstoot in Nederland is het gevolg van ons vervoer. Vervoer in fossiele brandstofvoertuigen veroorzaakt daarnaast schade door de uitstoot van een groot deel van alle fijnstof en stikstofoxiden. Deze uitstoot ontstaat voor een groot deel door wegverkeer.
Mobiliteitsbeleid
In Europa en binnen Nederland zijn meerdere afspraken over mobiliteit gemaakt. Denk hierbij aan diverse Europese richtlijnen (zoals de Clean Vehicles Directive) het nationale Klimaatakkoord, Green Deals en diverse bestuursakkoorden.
Inkoop duurzame mobiliteit
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij aanbestedingen. Aanbestedende diensten onderzoeken de mogelijkheid van verduurzaming van mobiliteit en nemen hun ambitie op in de aanbestedingsdocumenten.
Kansen duurzame mobiliteit
De overheid kan een belangrijke rol spelen bij het aanjagen van duurzame mobiliteit, onder andere door het verduurzamen van bijvoorbeeld het eigen wagenpark. Of door in te zetten op duurzaam doelgroepenvervoer.
Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen duurzame mobiliteit inkopen. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.
Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij het inkopen van duurzame mobiliteit. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.
Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over het inkopen van van duurzame mobiliteit. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.