Buyer Group biobased bouwmaterialen
Wilt u met uw organisatie biobased bouwoplossingen toepassen of uitvragen en een voorbeeldrol vervullen als overheidsorganisatie of bedrijf? U wilt bijvoorbeeld circulair inkopen en zo min mogelijk CO₂-emissie veroorzaken. Of u wilt bijdragen aan de opschaling van kansrijke oplossingen, die zonder vraag maar moeilijk tot wasdom zullen komen. De buyer group biobased bouwmaterialen kan u hierbij ondersteunen.
Reguliere grondstoffen hebben een grote negatieve impact op het milieu: met biobased alternatieven is het mogelijk om deze impact fors te verlagen. Het is technisch al goed mogelijk om reststromen uit de land- en tuinbouw en andere biobased grondstoffen in te zetten als basis voor bouwmaterialen, interieurinrichting en infrastructuur. Paprikastengels zijn bijvoorbeeld prima geschikt als isolatiemateriaal voor woningen en kantoren.
In de praktijk blijkt het niet eenvoudig om voldoende afnemers te vinden die deze grondstoffen ook echt willen toepassen. Organisaties die willen verduurzamen, kunnen in deze buyer group samen optrekken en krijgen ondersteuning om biobased alternatieven uit te vragen of toe te passen in hun projecten.
Biobased bouwmaterialen op de catwalk
- MPEG4 Video | MP4 | 339.3 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 1.7 GB
- WebM Video | WEBM | 35.8 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 170.7 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 8.4 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 6.4 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 6.0 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 3.5 kB
Voor wie?
In de buyer group biobased bouwmaterialen is ruimte voor maximaal 25 opdrachtgevers. De focus ligt op woningbouw, kantoren, interieurbouw en producten voor de infrastructuur. Ook bedrijven die mee willen doen zijn welkom.
Deelname aan de buyer group is niet vrijblijvend:
- Om echt impact te generen is het belangrijk dat er bestuurlijk commitment is binnen de organisatie.
- Er wordt verwacht dat uw organisatie binnen twee jaar minimaal een inkooptraject start, waarin de opgedane kennis wordt ingezet om bioproducten daadwerkelijk onderdeel te maken van de uitvraag.
- Van vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties wordt verwacht dat ze actief kennis en ervaring inbrengen en bijdragen aan het uitwerken van overzichten. Er wordt veel aandacht besteed aan proceseigenaarschap.
Doel
De buyer group heeft als doel te helpen met het inkopen van biobased oplossingen en zo de markt van biobased oplossingen een impuls te geven. Het gaat dan onder meer om:
- het toepassen en opschalen van nichematerialen (bijvoorbeeld hennep, vlas, bamboe en stro);
- het toepassen van marktrijpe bouwproducten die aan het begin van opschaling staan (bijvoorbeeld producten gemaakt met reststromen uit de land- en tuinbouw);
- het bieden van experimentele ruimte aan startups die nog net geen marktrijpe propositie kunnen bieden (bijvoorbeeld isolatiemateriaal uit bermgras);
- gezamenlijk verkennen hoe de risico's in de hand te houden zijn en hoe we markt hierbij kunnen betrekken;
- doorbreken van belemmeringen: regelgeving, markttoegang, financiering en complexe inkoop- en aanbestedingstrajecten van overheden;
- de productie van biobased bouwmaterialen en producten opschalen waardoor prijzen dalen.
De buyer group richt zich vooral op toepassing van biomassa uit de land- en tuinbouw.
Professionele begeleiding
De buyer group biobased bouwmaterialen is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in samenwerking met RVO/PIANOo, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN), Greenport West-Holland en de Innovatie Expo 2021. Sara Vellenga biedt deelnemers professionele begeleiding.
Aanpak
Deze buyer group is een gezamenlijke zoektocht naar optimale processen om biobased oplossingen in te kopen. Dat kunnen lopende (inkoop)projecten zijn of inkooptrajecten die specifiek bedoeld zijn om biobased oplossingen te stimuleren. Deelnemers ontvangen een overzicht met kansrijke materialen en toepassingen. Hiermee kunnen zij in hun organisatie onderzoeken welke projecten zich lenen om in te brengen in deze buyer group. Denk bijvoorbeeld aan toepassing van biobased isolatiemateriaal, gevelmateriaal of interieurtoepassing.
In de buyer group gaan deelnemers met elkaar in op zaken als:
- het in kaart brengen en beperken van risico’s bij toepassing van nieuwe producten die zich nog niet of beperkt bewezen hebben. Hoe gaat u om met een korte levensduur, of het ontbreken van een certificaat of LCA?
- hoe biobased bouwmaterialen het op te nemen in het bestek of offerteverzoek.
Deelnemers delen kennis met elkaar om te laten zien wat er mogelijk is. Goed voorbeeld doet volgen.
Voordelen deelname
De voordelen van deelname:
- technische en juridische ondersteuning van experts bij de inkooptrajecten
- concrete hulp bij het invullen van uw duurzaamheidsbeleid
- middelen om kennis en expertise in te huren voor specifieke vraagstukken (Meerkosten, CO₂-impact, TCO studie, LCA-onderzoek etc.)
- hulp bij het creëren van bestuurlijk commitment voor de innovatieve trekkers binnen de organisatie
- communicatie rond projecten vanuit RVO
- kennis opdoen over de technische mogelijkheden en beperkingen van biobased materialen
- inzicht krijgen in de potentie van producten, materialen of oplossingen die meegenomen kunnen worden in inkooptrajecten
- inzicht krijgen in en het leren beheersen van de risico’s die samenhangen met biobased inkopen bij nog niet bewezen bedrijven of producten
- onderdeel zijn van een lerend landelijk netwerk en zo in verbinding komen met collega’s, bedrijven en inspirerende mensen die anders buiten uw blikveld blijven
Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze buyer group? Mail dan naar @email en deel uw opgaven. U kunt samen verkennen of deelname u op weg helpt om uw ambities te realiseren.
De buyer groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.