Buyer Group duurzame zonnepanelen
Op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet deze Buyer Group zich in het inkopen van duurzamere zonnepanelen (ofwel PV, Photo Voltaic) te stimuleren. In bredere zin is ons doel het realiseren van duurzamere PV projecten die ook financieel aantrekkelijk zijn. En het stimuleren van producenten duurzamere of circulaire zonnepanelen te produceren
- MPEG4 Video | MP4 | 130.7 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 844.1 MB
- WebM Video | WEBM | 17.5 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 67.7 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 4.5 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 3.4 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 3.2 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 2.7 kB
Doel van deze Buyer Group
Op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet deze Buyer Group zich in het inkopen van duurzamere zonnepanelen (ofwel PV, Photo Voltaic) te stimuleren. In bredere zin is ons doel het realiseren van duurzamere PV projecten die ook financieel aantrekkelijk zijn. En het stimuleren van producenten duurzamere of circulaire zonnepanelen te produceren.
Zonnepanelen
Veel organisaties, bedrijven en huiseigenaren overwegen zonnepanelen. Om bij te dragen aan de energietransitie en omdat het financieel aantrekkelijk is. Met een capaciteit van ca 20 GWp aan zonnepanelen (voorjaar 2024) is Nederland al goed op weg: we zijn Europees kampioen in het aantal zonnepanelen per inwoner en na Australië zijn we wereldwijd nummer twee.
Minder bekend is dat er ook schaduwkanten zitten aan zonnepanelen en dat er flinke verschillen zijn in kwaliteit en duurzaamheid van zonnepanelen. Belangrijke aspecten zijn:
- de Carbon Footprint (verschilt een factor 4)
- de technische levensduur (10-30 jaar)
- het gebruik van toxische materialen (PFAS, lood, antimoon)
- de arbeidsomstandigheden waaronder de panelen zijn geproduceerd
- het bodemleven onder PV
Andere aandachtspunten bij het plaatsen van PV zijn: circulariteit, hergebruik, afvalverwerking en zeldzame materialen.
De Buyer Group onderzoekt al deze aspecten om te komen tot de meest duurzame oplossingen. Daarnaast kijkt de Buyer Group ook naar Europese regelgeving (EcoDesign, Energylabel), naar de omvormers en constructies.
Onderzoek
In 2022 heeft de Buyer Group een meerdere onderzoeken verricht.
Begrip van duurzaamheidsaspecten van zonnepanelen en PV-installaties
We hebben per duurzaamheidsaspect de publicaties over onderzoeken bestudeerd, experts gesproken en de feiten samengevat:
- Welke problemen zijn er?
- Hoe groot en hoe belangrijk zijn ze, en waarom?
- Welke duurzamere oplossingen zijn er?
Overzicht van duurzamere zonnepanelen die nu al beschikbaar zijn
In het najaar van 2022 hebben we een marktonderzoek uitgevoerd, waarbij we vijftig van de meest relevante zonnepaneelproducenten hebben benaderd. Daaronder de meeste ‘tier 1’ producten uit China en uit de VS, maar ook relevante Nederlandse en Europese producenten. Via een vragenlijst over duurzaamheidsaspecten, waarbij we ook onderbouwing vroegen bij diverse aspecten, hebben we een goed beeld gekregen van wat er aan duurzamere zonnepanelen te koop is en wat de relatieve meerkosten daarvan zijn. Dit marktonderzoek zullen we najaar 2023 herhalen.
Publicaties
De belangrijkste resultaten van de Buyer Group zijn:
- Template Eisen en Gunningscriteria voor PV projecten + toelichting
- Gids: Het voortraject van een PV projecten
- Duurzaamheidsaspecten
- Marktinformatie: duurzame opties en meerkosten
Meer informatie over deze publicaties vindt u op de pagina Publicaties Buyer Group Zonnepanelen.
Indien u suggesties of tips heeft waarmee wij de documenten verder kunnen verbeteren, kunt u deze mailen aan: BGDPV@pianoo.nl. Wij actualiseren de documenten wanneer de actualiteit daar aanleiding toe geeft.
Webinar en andere (online) bijeenkomsten
Op 7 september 2023 organiseren wij een webinar waarin wij onze bevindingen en het toelichten.
Organisaties betrokken bij de Buyer Group
De Buyer Group bestaat uit een groep organisaties/bedrijven met een duurzame insteek bij de inkoop van zonnepanelen. Allen met ruime ervaring in het inkopen of aanbesteden van PV projecten, en vanuit verschillende maatschappelijke belangen en invalshoeken.
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente Rotterdam
- Gemeente Groningen
- Rijksvastgoedbedrijf
- Waterschap Noorderzijlvest
- ProRail
- Eneco
- HVC
De Buyer Group wordt geleid vanuit RVO door Michiel Mensink (voormalig directeur zonnepaneelproducent Exasun) en Bart-Jeroen Bierens (projectleider PIANOo / RVO).
TKI Urban Energy, Holland Solar en het Fair Solar netwerk zijn betrokken bij de Buyer Group.
Vele bedrijven, experts en adviseurs hebben input geleverd.
Initiatief
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019. Deze Buyer Group is één van de circa twintig Buyer Groups die uit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) zijn voortgekomen. Het UPCM wordt geleid vanuit het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
PIANOo, expertisecentrum aanbesteden, coördineert deze Buyer Groups, die als doel hebben om overheidsorganisaties te helpen om meer circulair of duurzaam in te kopen (Green Public Procurement).