Europese wetgeving bij aanbesteden
In de Europese aanbestedingsrichtlijnen (2014/24/EU, 2014/25/EU en 2014/23/EU) staan regels voor overheidsopdrachten met een waarde boven de Europese drempelbedragen. Daarnaast zijn er Europese richtlijnen en verordeningen die regels bevatten over onder meer de drempelbedragen, rechtsbescherming, geopolitieke instrumenten, crisissituaties, digitalisering en monitoring en groen, sociaal en innovatief aanbesteden.
Richtlijnen zijn pas van kracht, nadat ze zijn omgezet in nationaal recht. Verordeningen zijn direct van toepassing en hoeven niet in nationale wetten te worden geïmplementeerd. Sommige richtlijnen en verordeningen gaan voornamelijk over overheidsopdrachten, zoals de aanbestedingsrichtlijnen. Andere EU-wetten bevatten slechts één of enkele bepalingen over overheidsopdrachten, zoals de anti-ontbossingsverordening. Hierdoor verschilt de impact op de aanbestedingspraktijk per richtlijn of verordening.
Europese wetgeving algemeen
Naast de Europese aanbestedingsrichtlijnen en de aanbestedingsrichtlijn defensie en veiligheid is er ook Europese aanbestedingswetgeving over rechtsbescherming, drempelbedragen, aankondigingsformulieren, het Uniform Europees Aanbestedingsdocument en CPV-codes.
Naar: Europese wetgeving bij aanbesteden algemeen
Sectorale groene en sociale Europese wetgeving
Er zijn Europese sectorale richtlijnen en verordeningen die bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen of die sociale verplichtingen bevatten. Deze sectorale Europese wetgeving heeft impact op overheidsopdrachten.
Naar: Groene en sociale Europese wetgeving bij aanbesteden
Geopolitieke Europese wetgeving
Wanneer derde landen Europese ondernemingen weren van hun markt of eigen ondernemingen subsidies (staatssteun) geven, kan oneerlijke concurrentie bij Europese aanbestedingen ontstaan. Overheidsopdrachten kunnen door de Europese Unie (EU) worden gebruikt als sanctie-instrument.
Naar: Geopolitieke Europese wetgeving bij aanbesteden
Europese wetgeving digitalisering en monitoring
Deze wetten hebben betrekking op de brede toepassing van ICT in Europa, andere wetten zien specifiek op de digitalisering van aanbestedingen. Daarnaast wordt de naleving van Europese aanbestedingsregels in toenemende mate digitaal gemonitord.
Naar: Europese wetgeving digitalisering en monitoring bij aanbesteden
Overige Europese wetgeving
Er zijn meerdere Europese richtlijnen en verordeningen over bijvoorbeeld crisissituaties, zeevervoer, trein en weg en defensie.
Naar: Overige Europese wetgeving bij aanbesteden
Verdragen en mededelingen
Verder zijn van belang de mededelingen van de Europese Commissie, de Raad en/of het Europese Parlement en de diverse verdragen. Op de pagina over verdragen en mededelingen bij aanbesteden vindt u hiervan enkele voorbeelden.
Naar: Verdragen en mededelingen bij aanbesteden