Subsidie Beter Aanbesteden 2022
In 2022 werd de subsidieregeling Beter Aanbesteden voor het eerst aangeboden. Het totale subsidiebudget (400.0000 euro) werd verdeeld over 18 sterke initiatieven. Het overgrote deel daarvan (14 initiatieven) is gericht op verbetering van de aanbestedingspraktijk voor zowel aanbestedende diensten als ondernemers. Op deze pagina een overzicht van de gesubsidieerde projecten en de thema’s die hierbij aan bod komen.

Organisatie voor Erkende Verhuizers: Ontwikkeling circulaire verhuisdiensten
Om de circulaire inkoop van verhuisdiensten te verbeteren, voert Erkende Verhuizers deze ontwikkelpunten uit:
- de organisatie van 6 fysieke werk- en intervisiebijeenkomsten om de dialoog tussen ondernemers en publieke opdrachtgevers te bevorderen en de business cases uit te werken;
- het in de praktijk testen van de business cases (pilot);
- het delen van kennis en inzichten rond circulaire verhuisdiensten en de business cases met zowel aanbestedende diensten als ondernemers (vrij te gebruiken ter bevorderen van kennis en verhoging van de effectiviteit van circulaire inkoop van verhuisdiensten);
- onderzoek naar en analyse van structurele verbetering van circulaire inkoop van verhuisdiensten.
Gemeente Emmen: Oprichten en inrichten van een tafel MVOI in Noord Nederland
Gemeente Emmen is actief lid van het Inkoop Platform Noord Nederland (IPNN). Gemeente Emmen wil middels deze subsidieaanvraag graag samen met de overige leden van het IPNN een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap en inkopen in Noord Nederland.
De tafel is de ontmoetingsplek voor de trekkers vanuit de verschillende organisaties en de tafel faciliteert ontmoeting door en voor de achterban van de organisaties. Voor wat betreft dat laatste kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ‘IPNN-cafés’ waarbij een (externe) spreker een korte presentatie geeft over een actueel inkoop gerelateerd onderwerp. Na de presentatie is er voor de aanwezigen ruimte om te netwerken. Van de leden wordt een actieve deelname verwacht. Passief lidmaatschap is niet wenselijk. Duurzame ontwikkeling van de inkoopfunctie is alleen mogelijk wanneer alle leden zich actief inspannen en bijdragen. Zo ontstond het idee voor het oprichten van een tafel Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeverschap en Inkoop op te richten, welke tafel als spin in het web gaat fungeren voor alle andere tafels. Het kloppende hart van het IPNN, waarmee we maximaal kunnen bijdragen aan onze missie MVOI. Deze tafel staat in het teken van kennisdelen en organisatorische inbedding van MVOI bij de deelnemende organisaties van IPNN, waarbij de insteek zal zijn om juist regionaal waarde te creëren en impact te maken, waarbij ingezet wordt op samenwerking met de regionale markt.
Stichting Code Verantwoord Marktgedrag via Organisatie voor Erkende Verhuizers (OEV): Kennisontwikkeling decentrale overheden
Voor een structurele verbetering van het aanbestedingsproces van facilitaire diensten, gaat de stichting aan de slag met:
het ontwikkelen van instrumenten waarmee kennis en ervaring van de Code, zoals o.m. recent vastgelegd in handreikingen inkoop, indexatie en contractmanagement, toepassingsgericht ter beschikking wordt gesteld aan de doelgroep;
- het ontwikkelen van modules om bovengenoemde know how en tools in groepen over te dragen en interactief te delen;
- de organisatie van 3-5 fysieke bijeenkomsten om de dialoog tussen publieke opdrachtgevers, werknemers, intermediairs en ondernemers te bevorderen;
- het bewerken van kennisproducten en tools zodat deze breed verspreid kunnen gaan worden en vrij zijn te gebruiken;
- nader onderzoek naar en analyse van structurele verbeteringen in het aanbestedingsproces van facilitaire diensten.
Sociaal Werk Nederland: Beter aanbesteden door kwaliteit en impact
Met een drietal inspiratiesessies verspreid in het land, wil Sociaal Werk Nederland de dialoog over aanbesteding stimuleren tussen gemeenten en aanbieders in het sociaal domein.
Deze dialoog moet leiden tot:
- Effectiever en efficiënter aanbesteden op kwaliteit en impact van het sociaal werk.
- Het verhogen van relevante kennis over inkoop op kwaliteit en impact.
- Het bevorderen van de toepassing van methodieken en instrumenten voor maatschappelijk verantwoord inkopen.
Gemeente Ede: Ideale ideële gunningscriteria
Bij gemeenten wordt Inkoop nadrukkelijk als middel gezien om een bijdrage te leveren aan het behalen van maatschappelijke doelstellingen. In de loop van de jaren zijn deze maatschappelijke doelstellingen - ook wel ideële doelstellingen genoemd - in aantal gestegen en in de uitvraag in de markt opgenomen.
Ede proeft de behoefte bij gemeenten en opdrachtnemers aan een eenduidig pallet van deze ideële doelstellingen waarbij direct duidelijk is voor welk inkoopsegment deze van toepassing zijn (zoals GWW, Bouw, IT, Sociaal Domein, Facilitair, Financieel, Personeel) en hoe en waarmee de resultaten worden gemeten om te bepalen in hoeverre de doelstellingen zijn behaald. Met dit project kan voor alle aanbestedende diensten een leidraad worden ontwikkeld die helpt bij het bepalen van de ideële gunningscriteria die in een aanbesteding worden opgenomen én de beste bijbehorende meetmethode(n).
Gemeente Groningen: Verbeterslag implementatie aanbesteding Inkoop Beschermd Wonen Regio Groningen
Met dit project wil de gemeente een verbeterslag maken t.a.v. een aantal knelpunten die ze bij de implementatie tegenkomt. Het inkopen/implementeren in een regio die de decentralisatie moet vormgeven, levert spanning in relatie tot de norm voor opdrachtgeverschap waarbij regionale uitgangspunten gehanteerd en nageleefd moeten worden.
En daarbij heeft de gemeente te maken met zeer uiteenlopende marktpartijen. Door het organiseren van kennissessies en het inzetten van een externe, onafhankelijk projectleider, wil Groningen de regionale samenwerking tussen aanbieders en gemeenten bevorderen en meer afstemming te bereiken op o.a. strategie, inhoud, tempo en evt. risico's te elimineren om uiteindelijk zo goed mogelijk te voldoen aan de ondersteuningsvraag van de burger.
Van Gelder Verkeerstechniek B.V.: Beter Inkopen & Aanbesteden
De aanvraag is namens OVL-NL, branchevereniging binnen de openbare verlichting. OVL-NL ziet de noodzaak om het aanbesteden in haar branche naar een hoger niveau te brengen. Doel is een prettigere samenwerking tussen opdrachtgever, opdrachtnemer, leveranciers en adviesbureaus. Dit doet OVL-NL door het maken van een adviesrapport waarin wordt ingegaan op:
- Motivatie om producten dwingend voor te schrijven.
- Verschillende aanbestedingsvormen, welke past het beste?
- Vertaling van aanbestedingsfase naar uitvoeringfase.
- Gecombineerd aanbesteden of apart (materiaal versus arbeid).
- Hoe om te gaan met adviesbureaus.
Dit rapport deelt OVL-NL vervolgens actief met alle stakeholders, onder meer via presentaties en workshops.
Gemeente Barneveld: Hoe hard stampen we? Meten van "impact-inspanning”
Net zoals bij "Inkopen met impact" van het Rijk is ook de gemeente Barneveld actief met zogenoemde secundaire beleidsdoelen bij de inkoop. Denk aan milieu en sociale doelstellingen. Het is echter lastig om aan het College en de raad duidelijk te maken hoe groot die inspanning is. Dat meten van die "ïmpact-inspanning" is nu mogelijk met een methode die werd ontwikkeld door emeritus prof. dr. Jan Telgen. Hij gebruikt de aanpak van Gunnen op Waarde om de inspanning zichtbaar te maken. Dit gesubsidieerde project beoogt enerzijds de methode van prof. dr. Jan Telgen in een concrete handreiking voor alle aanbestedende diensten beschikbaar te maken en anderzijds als methode toe te passen op onze eigen aanbestedingen van de afgelopen 2 jaar, waardoor we de ‘impact-inspanning’ meten en middels een praktische illustratie inzichtelijk kunnen maken.
OWO-gemeenten: Bijeenkomsten Beter Aanbesteden OWO-gemeenten
OWO is de intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Met twee opeenvolgende bijeenkomsten brengt OWO de dialoog tussen belanghebbenden bij aanbestedingen op gang en zorgt ze voor het delen van kennis en voor verbinding tussen de OWO- gemeenten met ondernemers. De doelgroep bestaat uit anderen gemeenten, inkopers en budgethouders eigen gemeenten, lokale en regionale ondernemers, inkoopadviseurs OWO bedrijfsvoering en andere belanghebbenden. De bijeenkomsten belichten 2 aparte thema's: innovatie/ duurzaamheid en lokaal ondernemen. Per bijeenkomst worden er sprekers uitgenodigd en een markt met standhouders gerealiseerd.
Gemeente Zoetermeer: Beter Aanbesteden voor het (lokale) MKB
De afdeling inkoop van de gemeente Zoetermeer ervaart ten eerste dat het (lokale) MKB vaak niet meedoet met aanbestedingen. Ten tweede ervaart deze afdeling inkoop dat de inschrijvingen van het (lokale) MKB vaak niet volledig zijn of dat de inschrijvingen ongeldig zijn. De oorzaak hiervan komt door onwetendheid. Zij zijn niet bekend met aanbesteden en hebben geen idee wat sommige documenten inhouden of begrijpen de vakinhoudelijke tekst ervan niet. Ten derde sluiten de inschrijvingen kwalitatief niet aan op de vraag van de gemeente. De gemeente Zoetermeer wil met dit project (lokale) mkb-ers stimuleren en hen een kans bieden. Daarnaast zal het project bijdragen aan het project ‘Beter Aanbesteden’ door marktpartijen. Dit om te voorkomen dat inschrijvers een hoop tijd en geld steken in een aanbesteding, maar alsnog worden uitgesloten. Daarnaast zorgt dit project er ook voor dat mkb-ers , door goed voorbereid te zijn, eerder meedingen naar een overheidsopdracht en een inhoudelijk betere inschrijving indienen.
MKB Rijnmond: Bijeenkomsten Beter Aanbesteden
De komende periode wil MKB Rijnmond een drietal thematische bijeenkomsten organiseren met als hoofdthema; ‘Beter Aanbesteden’. Deze bijeenkomsten wordt gecombineerd met brede communicatiecampagnes. Door middel van deze bijeenkomsten, waarvoor zowel vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en omliggende gemeenten als vertegenwoordigers van de MKB-ondernemers worden uitgenodigd, wordt beoogd deze knelpunten op te lossen door de aanbesteder en de marktpartijen met elkaar in contact te brengen, elkaar deelgenoot te maken van de problemen die zij over en weer ervaren bij aanbestedingen en gezamenlijk te zoeken naar oplossingen. Kennis en begrip van elkaars positie levert kwalitatief betere aanbestedingsstukken én inschrijvingen op.
Gemeente Rotterdam: Tender attractiveness
De gemeente krijgt regelmatig (te) weinig inschrijvingen op haar aanbestedingen. Geopperd is dat dat kan komen door de "buitenkant" (aantal pagina's, vormgeving, gemak om in te schrijven, etc.) van de aanbestedingen. Ook anderen lijken daarvan overtuigd gezien acties zoals aanbesteden op 3A4. De gemeente wil nu uitgezocht hebben of dat echt daaraan kan liggen. Als resultaat van dit project wordt een rapportage opgesteld en openbaar toegankelijk gemaakt, waarmee alle aanbestedende diensten een hulpmiddel hebben om extra te letten op die factoren die het aantal inschrijver (per sector) beïnvloeden.
Gemeente Nissewaard: Duurzaam Regionaal Inkopen Nissewaard (DRIN)
Gemeente Nissewaard onderschrijft de landelijke ambities om in 2050 energieneutraal, circulair en bestand tegen de verandering van het klimaat te zijn en heeft hierop samen met stichting BIZ Halfweg-Molenwatering korte-termijndoelen. Duurzaamheid zal dan ook een steeds belangrijkere plek krijgen in aanbestedingen. Dit vereist van zowel het regionale mkb als van de gemeente een continue doorontwikkeling van kennis en innovatie. Ook is het belangrijk elkaar te blijven begrijpen. In de praktijk is dat niet altijd het geval. Dit leidt er toe dat er niet het maximale uit aanbestedingen wordt gehaald. Met het project DRIN wil de gemeente werken aan een beter begrip, groter vertrouwen en maximale ruimte voor innovatie op het gebied van verduurzaming.
Gemeente Eindhoven: Communicatieplatform Inkoop en aanbesteding Eindhoven
Gemeente Eindhoven wil het knelpunt oplossen dat er op dit moment onvoldoende voorzien wordt in een georganiseerde en transparante communicatie tussen opdrachtgever (gemeente) en marktpartijen (ondernemers). De gemeente wil op een laagdrempelige wijze met dit platform de communicatie met de (regionale) ondernemers verbeteren, zodat de vraag van gemeentelijke opdrachten beter aansluit op het aanbod van ondernemers. Hierdoor ontstaat er ook ruimte om nieuwe ontwikkelingen en innovatieve oplossingen toe te passen.
Gemeente Purmerend: Meer resultaat met duurzaam aanbesteden
Purmerend wil de kennis op het gebied van duurzaamheid vergroten bij inkopers om de hoge duurzaamheidsambities van de gemeenten te behalen en kansen te benutten die mogelijk bij het mkb voorhanden is. Onder duurzaamheid wordt verstaan: o.a. het beperken van milieubelasting, circulair inkopen en innoveren van de markt, waarbij kostenreductie en/of prijsverlagingen gerealiseerd kunnen worden. In 2019 zijn afspraken gemaakt over circulair inkopen en opdrachtgeverschap waarin de MRA (Metropoolregio Amsterdam) gemeenten, Provincie Noord Holland en de Vervoerregio zich richten op 10% circulair inkopen en opdracht geven in 2022, 50% in 2025 en op volledig circulair inkopen rond 2030. Om deze ambities waar te maken is een juiste aanpak nodig. Om het inkoopproces als instrument in te zetten zodat de gestelde ambities gehaald kunnen worden. Daar zijn wel de juiste middelen en de juiste kennis op gebied van duurzaamheid voornodig. Deze middelen en kennis zullen verwoord worden in een adviesrapport over de toepassing van duurzaamheid in een aanbestedingsproces.
Gemeente Hellevoetsluis: MKB-bijeenkomsten Beter Aanbesteden - fusiegemeente Voorne aan Zee
Voorne aan Zee wil voor de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en gemeente Westvoorne drie MKB-bijeenkomsten organiseren. Het programma van de drie bijeenkomsten gaat in op de volgende onderwerpen:
- Op welke manier kan ik zakendoen met de overheid en andere publieke instellingen?
- Hoe werkt inschrijven via TenderNed?
- Hoe vergroot ik mijn kansen bij een aanbesteding?
- Welke secundaire doelstellingen wil de overheid realiseren door middel van inkoop? (uitleg over Social Return en duurzaamheid)
Vanuit het lokale bedrijfsleven klinkt geregeld het verwijt aan de gemeenten dat aanbesteden lastig is en dat zakendoen met de overheid slechts is voorbehouden aan bepaalde partijen. Deze verwijten zijn onjuist en daar wil Voorne aan Zee gericht aandacht aan besteden. Inschrijven op een aanbesteding kan makkelijker worden met het aanbieden van instrumenten. Hiernaast wil de gefuseerde gemeente de boodschap delen dat iedereen de kans heeft om mee te doen aan een aanbesteding. Juist ook als fusie ziet Voorne aan Zee extra belang om ondernemers mee te nemen in de aanbestedingspraktijk.
Cedris: Community of Practice / ledenzone
Door het opzetten van een Community of Practice worden Cedris en haar leden in staat gesteld om op een eenvoudige manier gericht documenten, methodieken, instrumenten, informatie en vraagstukken te delen met de collega-professionals vanuit de leden. De doelstelling van het platform is de professionaliteit van de inkoop bij de leden van Cedris te bevorderen om zo een hogere kwaliteit van het inkoopproces te borgen.
Stichting Social Enteprise NL: “Closing the Gap" tussen inkopende organisaties en ondernemers
Het knelpunt dat Stichting Social Enteprise NL met dit project wil aanpakken is het verschil in cultuur- en taal tussen aanbestedende diensten en ondernemers. Door die taal beter op elkaar af te stemmen ga je elkaar beter begrijpen en kunnen meer succesvolle samenwerkingen ontstaan. Als je (beter) elkaars taal spreekt weten aanbestedende diensten en MKB elkaar beter te vinden en kunnen ze elkaar versterken. Zo kan je het MKB helpen bij het behalen van je maatschappelijke doelen. Door middel van diverse sessies tussen ondernemers en (inkoop)medewerkers wordt een breed inzetbaar kennisproduct met tips en adviezen ontwikkeld. Door dit kennisproduct te verspreiden onder het netwerk van de stichting, kunnen we vele aanbestedende inspireren, waardoor de Gap tussen inkopende organisaties en ondernemers steeds kleiner wordt.