Buyer Groups GWW
De categorie Grond-, weg- en waterbouw (GWW) kent meerdere Buyer Groups.
- MPEG4 Video | MP4 | 290.8 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 1.7 GB
- WebM Video | WEBM | 110.4 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 149.1 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 5.7 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 53 B
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 76 B
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 4.7 kB
Zero emissie bouwmaterieel (ZEB)
Bij projecten in de GWW en de B&U, zoals maaien, baggeren, grondverzet bij dijkversterkingen en bouwwerkzaamheden, zorgt het materieel voor een aanzienlijke uitstoot van CO2- en stikstof. Daarom stimuleert de Buyer Group zero emissie bouwmaterieel het versneld toepassen van zero-emissie bouwmaterieel (ZEB). Met publieke opdrachtgevers (waterschappen, gemeenten en provincies) formuleren we gezamenlijk criteria voor de inzet van ZEB-materieel. We werken samen met het Transitiepad Bouwplaats en Bouwlogistiek en onderzoeken aansluiting bij het big buyers initiatief van de Europese Commissie en de Nordic Alliance (Zweden, Noorwegen en Finland).
CO2-arm beton
Per direct minimaal 5% van het totale volume toeslagmaterialen vervangen door betonreststromen, en 30% CO2-reductie en 100% hoogwaardig hergebruik van vrijkomend beton in 2030. Daar leggen partijen in het Betonakkoord zich op toe. Om de markt mee te nemen in deze ontwikkeling, wilt deze Buyer Group beton voldoende massa en een eenduidige vraag naar CO2-arm beton creëren. Naast ondertekenaars van het akkoord, zoeken we juist ook andere publieke opdrachtgevers als woningbouwcoöperaties en private ontwikkelaars om schaal en impact te maken.
Duurzame wegverharding
Van materialen tot vervoer en de inzet van zwaar materieel: de mogelijke CO2-besparing is enorm. Door samenwerking wilt de Buyer Group duurzame wegverhardingen innovatie en slimmere afspraken maken over de totale ketenaanpak van duurzame wegverharding. Zo onderzoeken we oplossingen in vorm van beleid en concrete afspraken met de markt en opdrachtgevers. Daar horen een heldere marktvisie en concrete aanbestedingen bij. De huidige samenwerking past bij de uitgangspunten van Buyer Groups en sluit aan bij één van de transitiepaden van Rijkswaterstaat.
Circulaire viaducten en bruggen
Rijkswaterstaat start samen met PIANOo een Buyer Group circulaire viaducten en bruggen. Met deze Buyer Group gaat Rijkswaterstaat samen met andere publieke opdrachtgevers verkennen hoe zij circulaire viaducten en bruggen het beste kunnen inkopen. Bij deze verkenning worden nadrukkelijk ook marktpartijen betrokken. Zo wordt gewerkt aan een goede aansluiting tussen vraag en aanbod en de beste manier van aanbesteden.
Verkeersborden en bewegwijzering
Publieke opdrachtgevers in de Buyer Group verkeersborden en bewegwijzering hebben een marktvisie en roadmap ontwikkeld voor het verduurzamen van verkeersborden en bewegwijzering. Inmiddels worden de producten van de Buyer Group al ingezet. Er ligt nog wel een duidelijk potentieel aan kansen.
Duurzaam baggeren
De publieke opdrachtgevers in de Buyer Group duurzaam baggeren werken samen aan het verduurzamen van baggeren. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen en stikstof tijdens het baggeren te verkleinen en de bagger (sediment) als grondstof met een zo hoog mogelijke maatschappelijke waarde in te zetten. Het gaat hierbij om broeikasgassen die vrijkomen door inzet van het materieel en door de bagger zelf. Het verduurzamen van baggeren wil de Buyer Group bereiken door zo veel mogelijk in te zetten op een gezamenlijke werkwijze om de ambities via aanbestedingen te realiseren.
Grondstromen
In de Buyer Group Grondstromen ontwikkelen publieke opdrachtgevers (gemeenten, provincies en waterschappen) een marktvisie en inkoopstrategie voor het circulair aan- en afvoeren van grond. Bij projecten in de GWW wordt grond al jaren voor het grootste deel hergebruikt. De uitdaging is nu om meer waarde toe te voegen aan de herbruikbare grond. De Buyer Group ziet mogelijkheden in het anders inrichten van het inkoopproces, bijvoorbeeld door bij de inkoopopdracht biologische en andere eigenschappen van grond mee te nemen. Voorbeeld- en koploperprojecten geven de juiste richting aan. Meer informatie volgt.
Nieuwe Buyer Groups
De onderstaande Buyer Group is recent gestart. Meer informatie volgt.
- Facility management