Innovatie
De overheid kan de markt stimuleren om met innovatieve en unieke nieuwe oplossingen te komen om haar publieke taken beter te kunnen uitvoeren. Deze innovaties richten zich vaak op het betrouwbaarder, duurzamer, goedkoper, sneller en veiliger uitvoeren van publieke taken. Ook kan innovatiegericht inkopen ingezet worden om bij veranderende publieke taken innovatieve oplossingen in te kopen.

Aan de slag
Bij innovatiegericht inkopen is het formuleren van de vraag en de wijze van contact met de markt anders dan dan bij regulier inkopen. Het is vooral succesvol als de overheid in deze markt een dominante opdrachtgever is en het overgrote deel van de opdrachten aan de bedrijven actief in deze markt vergeeft.

Strategieën
Er zijn verschillende manieren hoe u een innovatiegerichte aanpak onderdeel maakt van uw organisatie. Betrek in ieder geval de markt. U kunt bijvoorbeeld marktpartijen de ruimte bieden om met innovatieve oplossingen te komen, richting geven aan de markt of innoveren in samenwerking met de markt, door middel van co-creatie.

Kansrijke actuele thema’s
Er zijn een aantal thema’s waarin innovatiegericht inkopen goed tot zijn recht komt: veiligheid, energie, watermanagement, verkeersmanagement, openbare ruimte, facilitair management en de gezondheidszorg.

Achtergrondinformatie
Innovatiegericht inkopen kan de overheid op 2 manieren realiseren. Zij kan doelgericht het bedrijfsleven uitdagen een innovatieve oplossing te ontwikkelen voor haar probleem. Of zij kan ruimte bieden aan marktpartijen om een ontwikkelde innovatieve oplossing aan te bieden.

In het kort - metrokaart
Meestgestelde vragen rond het inkopen van innovatie: Hoe stimuleer ik innovatiegericht inkopen? Wat zijn de voordelen van innovatiegericht inkopen? Op deze en andere veelgestelde vragen vindt u een antwoord op deze pagina.

Praktijk & Tools
Diverse stappenplannen, handreikingen, voorbeelddocumenten, onderzoeken, adviesdocumenten en praktijkvoorbeelden op basis waarvan u innovatiegericht kunt inkopen.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.
Uitgelicht

Terugblik: Expeditie Buying the Future
Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en biedt grote kansen voor de publieke sector. Met welke taken, voorwaarden, eisen en gevolgen moeten overheden en bestuurders rekening houden wanneer ze artificiële technologie willen aanschaffen? Zo’n 50 deelnemers werden op 24 maart 2022 tijdens een expeditie van PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, onder begeleiding van Eppo Bruins, aan het denken gezet over dit thema. (april 2022)
Nieuws
De voor- en nadelen van AI bij aanbesteden
31 mei 2022 Bron: Europa decentraalKan kunstmatige intelligentie (AI) worden ingezet bij het aanbestedingsproces? Pieter Kuypers, partner en advocaat bij advocatenkantoor AKD en hoogleraar aanbestedingsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, denkt van wel. Voorwaarde is wel dat algoritmen het aanbestedingsproces niet volledig overnemen, maar dat er altijd een mens meekijkt en een deel van de beslissingen neemt en in ieder geval het uiteindelijke besluit.
innovatiegerichtEuropean Innovation Procurement Awards open voor inzendingen
25 april 2022 Bron: PIANOoDe Europese Commissie heeft de inschrijving voor de European Innovation Procurement Awards geopend. Het is de tweede keer dat deze prijzen worden uitgereikt aan toonaangevende publieke en private inkopers. Aanmelden kan tot en met 22 juni 2022.
innovatiegericht