Buyer Group Grondstromen
In de Buyer Group Grondstromen ontwikkelen publieke opdrachtgevers (Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies en waterschappen) een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie voor het circulair aan- en afvoeren van grond.
Nederland staat voor een aantal grote uitdagingen, zoals de woningbouwopgave, de aanleg van infrastructuur en het voorbereiden van ons landschap op het veranderende klimaat. Enerzijds komen er grote hoeveelheden grond vrij en anderzijds is er meer grond nodig. Grondstromen zijn één van de grootste materiaalstromen binnen de Grond, Weg en Waterbouw (GWW) projecten. Daarom is de potentiële impact van hoogwaardig gebruik van grond hoog. Hoogwaardig gebruik van grond betekent dat we het gebruik van primaire grondstoffen (daar waar mogelijk) reduceren, de waarde van grond zoveel mogelijk behouden bij hergebruik en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Doel
De Buyer Group Grondstromen heeft als doel om de transitie naar hoogwaardig gebruik van grond in projecten van aanbestedende diensten te versnellen. Dit kan door de fysische, chemische en biologische eigenschappen en waarden van grond centraal te stellen.
Aanpak Buyer Group
In deze Buyer Group werken publieke opdrachtgevers (gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat) aan een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie voor grondstromen. Deze visie en strategie worden via voorbeeld- en koploperprojecten getoetst in de praktijk.
In het najaar van 2023 zijn er 3 werkgroepen opgestart:
- Randvoorwaarden: deze werkgroep richt zich op de projectvoorbereiding en het draagvlak / de samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en hun netwerk.
- Uitvraag / aanbesteding: deze werkgroep richt zich op het verkrijgen van inzicht in de wijze(n) van contractvorming.
- Beleid: deze werkgroep richt zich op de uitvoering van een aanbesteding in relatie tot beleid en bevoegd gezag.
Professionele begeleiding
De Buyer Group wordt sinds 2023 gecoördineerd door Edwin van der Wel (voorzitter) en Simone Houtman (projectleider) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Deelnemers
De Buyer Group bestaat uit een kernteam en een klankbordgroep. Het kernteam bestaat uit publieke opdrachtgevers (Rijkswaterstaat, waterschappen, gemeenten en provincies) die actief participeren in de transitie naar hoogwaardig gebruik van grond. De klankbordgroep bestaat uit publieke en private partijen die gebruik maken van de kennis van de Buyer Group en nieuwe kennis inbrengen.
Het kernteam van de Buyer Group Grondstromen bestaat uit:
- gemeente Amsterdam
- gemeente Rotterdam
- gemeente Lelystad
- provincie Gelderland
- provincie Friesland
- ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Rijkswaterstaat
- waterschap Aa en Maas
- waterschap Limburg
- waterschap Hunze en Aa
De klankbordgroep van de Buyer Group Grondstromen bestaat uit:
- Boskalis
- K3 Delta
- GMG
- ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- provincie Gelderland
- Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer
- Cumela
- Staatsbosbeheer
- LTO
- Omgevingsdienst Regio Utrecht
- Omgevingsdienst NL
Doorlooptijd en overlegvormen
Deze Buyer Group kent een doorlooptijd van 31 maanden (mei 2023 tot en met december 2025). De groep komt om de maand circa 2 uur samen. De overleggen vinden voornamelijk fysiek plaats in Utrecht. De werkgroepen komen maandelijks samen, zowel digitaal als fysiek. Het is mogelijk om aan meerdere werkgroepen deel te nemen.
Kosten deelname
Deelname aan de Buyer Group is gratis.
Contact
Ben je geïnteresseerd in onze bevindingen, heb je zelf een project waar wij van kunnen leren of wil je actief deelnemen aan de Buyer Group? Neem contact op met het secretariaat van de Buyer Groups. Stuur een e-mail naar @email.