Aan de slag met circulair inkopen
U kunt circulair inkopen integreren in alle stappen van het inkoopproces. Op deze pagina vindt u handvatten die bruikbaar zijn om met circulair inkopen aan de slag te gaan. Zo helpt de website ikwilcirculairinkopen.nl u op weg en vindt u informatie over het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen, de inmiddels afgeronde Green Deals Circulair Inkopen en meerdere circulaire inkoopprojecten. In 2018 en 2019 vonden de leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen plaats, waarna in 2020 is gestart met de Buyer Groups duurzaamheid.
Ikwilcirculairinkopen.nl
Ikwilcirculairinkopen.nl is een initiatief van het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. Ikwilcirculairinkopen.nl richt zich op iedereen die betrokken is bij het inkoopproces. Dat gaat dus niet alleen over de eindgebruikers maar ook over de toeleveranciers. Die laatste groep moet bijvoorbeeld circulair inkopen om eindgebruikers een circulair aanbod te kunnen doen. Van stappenplannen, tips en praktijkvoorbeelden tot artikelen en events: op de website vinden opdrachtgevers, inkoopadviseurs, sales- en mvo-managers, en beleidsmakers informatie toegespitst op hun functie.
Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen
Het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen is het vervolg op de Green Deals Circulair Inkopen . Dit netwerk is een initiatief van Rijkswaterstaat, MVO Nederland, Nevi en PIANOo en faciliteert de verbinding tussen (publieke en private) inkopende organisaties en ketenpartners om zo ervaringen en nieuwe inzichten uit te wisselen. Om ervoor te zorgen dat alle partijen elkaar kunnen ontmoeten worden er verschillende netwerkactiviteiten en (online) evenementen georganiseerd.
Daarnaast ligt de focus op het realiseren van ketensamenwerking. Daarom leren inkopende organisaties binnen dit netwerk hoe ze moeten samenwerken met de ketenpartners en worden de nieuwe ervaringen met iedereen in de waardeketen gedeeld.
Om deze ketensamenwerking te realiseren zijn buyer-supplier groups georganiseerd. Hierin werken (publieke en private) inkopende organisaties samen met ketenpartners aan het verduurzamen van een specifieke productgroep.
Green Deal Circulair Inkopen
Twintig grote Nederlandse bedrijven en 12 overheidsinstanties zorgden 3 jaar lang voor het aanjagen van de circulaire economie door voor circa 300 miljoen euro aan goederen circulair in te kopen. Dat maakten de initiatiefnemers van de Green Deal Circulair Inkopen 2.0 (GDCI) begin november 2020 bekend bij de afsluiting van het 3 jaar durende project.
De GDCI bundelde de opgedane kennis en praktijkervaringen in een e-learning. De e-learning geeft betrokkenen bij het inkoopproces – van projecteider tot inkoper – in 21 modules stap voor stap meer inzicht in de uitdagingen van circulair inkopen en de oplossingen die voorhanden zijn.
Binnen de GDCI en het project REBus zijn diverse pilots uitgevoerd met 80 circulaire businesscases tot gevolg. Van meerdere pilots zijn meerdere factsheets opgesteld.
Leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen
In 2018 en 2019 zijn meerdere leernetwerken klimaatneutraal en circulair inkopen georganiseerd. De bijeenkomsten van 2019 hadden betrekking op verschillende inkoopcategorieën, zoals bouw, GWW, energie, doelgroepenvervoer, zero emissie voertuigenpark, bedrijfskleding, kantoorinrichting, catering, hout en adviesdiensten. Deze activiteiten zijn gefinancierd met klimaatgeld uit het regeerakkoord, de zogenoemde klimaatenveloppen.
Buyers groups duurzaamheid
Het Rijk, IPO, VNG en UVW starten in 2020 met meerdere Buyer Groups duurzaamheid. Deze Buyer Groups liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.
Handreikingen en voorbeelddocumenten
Naast de website Ikwilcirculairinkopen.nl heeft PIANOo een aantal handreikingen ontwikkeld om klimaatneutraal en circulair inkopen te ondersteunen. Voor de bouw is de handreiking Losmaakbaarheid relevant, en ook Inkopen met de Milieukostenindicator (MKI) stimuleert circulair gebruik van grondstoffen. In december 2016 is de publicatie De oogst van 3 jaar green deal circulair inkopen opgesteld. Rechts op deze pagina vindt u een overzicht van de op de website van PIANOo gepubliceerde handreikingen, praktijkvoorbeelden en onderzoeken met betrekking tot circulair inkopen.