Buyer groups duurzaamheid
Als publieke of private opdrachtgever concreet aan de slag met klimaatimpact, circulariteit en sociale doelen? Door samen op te trekken in de ontwikkeling van een gedeelde marktvisie en -strategie, geeft u een helder signaal af aan de markt en kunt u kosten en risico’s delen. Dit doen deelnemers, die (op korte termijn) een concrete duurzame aanbesteding uitvoeren, in buyer groups.
Wat is en doet een Buyer Group?
Binnen een Buyer Group werken publieke en private opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktvisie en -strategie op het verduurzamen van een specifieke productcategorie. De bedoeling is dat de betrokken opdrachtgevers deze visie en strategie binnen twee jaar implementeren in hun aanbestedingspraktijk. Dit stimuleert de markt om duurzame oplossingen te ontwikkelen die passen bij een concrete, breed gedragen behoefte.
Deelnemers voeren bijvoorbeeld de marktverkenning en -dialoog uit, leren van elkaars ervaringen en trekken samen op in het ontwikkelen van specificaties en gunningscriteria. Gezamenlijk aanbesteden is geen doel, hooguit een middel. De focus ligt hierbij op het terugdringen van schadelijke emissies als CO2, minder grondstoffenverbruik en sociale doelen. Andere opdrachtgevers houden we graag op de hoogte, zodat zij de strategie zelf kunnen toepassen wanneer zij daar toe aan zijn. Dit vergroot de gezamenlijke impact.
Buyer Groups

Buyer Groups bedrijfsvoering
De categorie Bedrijfsvoering heeft 5 Buyer Groups: AI beeldherkenning met drones, ICT hardware, Circulaire kunststoffen: verfemmers, Textiel in de zorg en Voeding in de zorg.

Buyer Groups energie
De categorie Energie heeft 2 Buyer Groups: Duurzame zonnepanelen en Circulaire windparken op land. De transitie naar een duurzaam energiesysteem en een circulaire economie zijn 2 van de belangrijkste uitdagingen van de komende decennia.

Buyer Groups GWW
De categorie Grond-, weg- en waterbouw (GWW) heeft 3 Buyer Groups: CO2-arm beton, Circulaire viaducten en bruggen, Duurzaam baggeren.
Zelf deelnemen aan een Buyer Group
Dat kan! Er zijn 2 mogelijke rollen:
- Eerste schil: Als deelnemer aan de kerngroep en/of initiator werkt u actief mee aan het ontwikkelen van een marktvisie en -strategie, die u op korte termijn in de praktijk brengt. Informeer of er in de Buyer Group van uw keuze nog ruimte is in deze kerngroep.
- Tweede schil: Als geïnteresseerd contact binnen het netwerk houden we u op de hoogte van activiteiten en ontwikkelingen, zodat de marktvisie en -strategie later makkelijk inzetbaar is bij uw volgende aanbesteding.
Het opdrachtgeverschap ligt in een publieke organisatie bijna nooit bij één persoon. Daarom vraagt een Buyer Group betrokkenheid van zowel projectleiders en duurzaamheidscoördinatoren als inkopers. Deelnemers kunnen rekenen op de steun van PIANOo, Rijkswaterstaat en RVO.
Vraag het de Buyer Groups
Wilt u worden betrokken bij één van de Buyer Groups of meer informatie? Kijk voor de mogelijkheden bij een specifieke Buyer Group of stuur een mail naar @email.
Heeft u een inhoudelijke vraag over aanbesteden? Stel dan uw vraag via het vragenloket van PIANOo.
De buyer groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW. Zij worden gefinancierd uit de Klimaatenveloppe (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en het budget circulair bouwen (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Deze groepen bouwen voort op de inzichten rondom CO2-beprijzing, en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.