Buyer Group zero emissie bouwmaterieel
Jaarlijks stoten mobiele werktuigen in de Nederlandse (land)bouw ruim 2 Megaton CO2 aan emissies uit. Dit is 8% van de totale CO2-uitstoot van het verkeer in Nederland! Hoe zorgen we voor het versneld inzetten van zero emissie bouwmaterieel (ZEB), zodat de markt kan investeren?
- MPEG4 Video | MP4 | 160.3 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 817.0 MB
- WebM Video | WEBM | 16.8 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 80.7 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 5.0 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 3.0 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 2.8 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 2.5 kB
Deze Buyer Group stimuleert het versneld toepassen van emissieloos bouwmaterieel bij projecten in de GWW en de B&U, zoals maaien, baggeren, grondverzet bij dijkversterkingen en bouwwerkzaamheden. Door aan de slag te gaan met een gezamenlijke marktvisie wordt er een vervolg gegeven aan de Green Deal Het Nieuwe Draaien, een samenwerkingsverband voor CO2-reductie voor mobiele werktuigen. Tegelijkertijd geven we met het Transitiepad Bouwplaats en Bouwlogistiek uitvoering aan de Strategie Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuurprojecten van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Voor wie?
Bent u een publieke opdrachtgever (waterschap, gemeente en provincie) met een geschikt ZEB-project, heeft u interesse in de marktvisie en -strategie of heeft u een emissieloze aanbesteding waar wij van kunnen leren? Deelnemen in de Buyer Group kan op 2 manieren:
- Kerngroep: Deelnemers in de kerngroep staan aan de lat voor het opstellen van een gezamenlijke marktvisie en -strategie. U kunt hieraan meewerken en de uitkomsten direct toepassen in uw aanbesteding.
- Klankbordgroep: Deelnemers aan de klankbordgroep (de tweede schil) wisselen actief kennis uit met de kerngroep, de markt en ketenpartners. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de kerngroep, breng uw kennis in en profiteer van de geleerde lessen.
Deelnemerservaringen
Waldo Molendijk (Contractmanager Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, deelnemer kerngroep): ‘Echte innovatie en een transitie naar emissieloos bouwen krijg je alleen voor elkaar als ketenpartners de handen ineenslaan. Deelname aan de Buyer Group levert voor mij inzicht op in hoe collega-overheden hun bijdrage leveren aan de energietransitie, door middel van hun inkoopbeleid en strategieën. Hier geldt in hoge mate dat je samen het verschil kunt maken door te werken vanuit een gezamenlijk visie. Het is een interessant netwerk van koplopers.'
Carla Vosmaer (Project- en contractmanager Team Onderhoud en Adviseur verduurzaming Infra bij Provincie Noord-Brabant, deelnemer kerngroep): ‘Mijn deelname heeft me meer kennis, een groter netwerk en een monitoringstool opgeleverd die we kunnen gebruiken in ons project. Ook heb ik inzicht opgedaan in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het uitvragen van zero emissie bouwmaterieel.’
Doel
Door als publieke opdrachtgevers samen te werken, kunnen we het gebruik van emissieloos bouwmaterieel in Nederland versnellen en stimuleren we de markt om hierin te investeren. De Buyer Group trekt gezamenlijk op richting de markt en zet haar netwerk in om de ketenpartners tot de omslag naar ZEB te bewegen.
Aanpak
Momenteel ontwikkelt de Buyer Group haar Marktvisie en Inkoopstrategie. Deze bevat een marktvisie, handreiking inkoopstrategie en een monitoringstool. Het biedt zowel opdrachtgevers als -nemers een handelingsperspectief in de transitie naar ZEB. Deze komt februari 2023 beschikbaar.
Professionele begeleiding
Simone Houtman (Secretaris Buyer Group ZEB). Simone: ‘De doelen in 2030 en 2050 zijn nog ver. Vraag is: wat kunnen we nu doen? Hoe slaan we de juiste richting in? Een eensgezinde marktvisie verbindt opdrachtgevers en de markt. Zo weet de markt beter waar ze aan toe zijn. Dat is nodig om innovatie en structurele verandering aan te jagen.’
Deelnemers
De kerngroep van de Buyer Group zero emissie bouwmaterieel (ZEB) bestaat uit:
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente Rotterdam
- Gemeente Eindhoven
- Provincie Noord-Holland
- Provincie Noord-Brabant
- Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
- Waterschap Zuiderzeeland
- Waterschap Rivierenland
- ProRail
- Kaderrichtlijn Water
- Rijkswaterstaat
De klankbordgroep bestaat uit:
- BouwCirculair
- Bouwend Nederland
- De BouwCampus
- De Groene Koers voor Bouw & Infra
- DuraVermeer
- Emissieloos Netwerk Infra
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Schoon en Emissieloos Bouwen
- Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO)
- Unie van Waterschappen
Contact
Bent u geïnteresseerd in onze bevindingen, heeft u zelf een emissieloze aanbesteding waar wij van kunnen leren of wilt u actief deelnemen in deze Buyer Group? Neem contact op met het secretariaat van de Buyer Group, deel uw opgave en verken wat wij voor u kunnen betekenen. Mail naar @email.
Het Rijk, IPO, VNG en UVW zijn in 2020 met meerdere Buyer Groups gestart. Binnen een Buyer Group werken publieke opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktvisie en -strategie op het verduurzamen van een productcategorie. Deze visie en strategie willen zij implementeren in hun aanbestedingspraktijk. Bekijk alle onderwerpen.