Over het programma
Overheden en ondernemers zijn voortdurend bezig met het verbeteren van de inkooppraktijk. Het programma Beter Aanbesteden geeft hier een extra impuls aan. Het programma is gericht op het verbeteren van het inkoopproces en de dialoog en samenwerking tussen overheden en ondernemers.
Programma Beter Aanbesteden in het kort
- Looptijd: 2021 2024
- Doelgroep: Publieke opdrachtgevers en ondernemers
- Doel: Samen de inkooppraktijk verder professionaliseren
- Samenwerking: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo
Het Programma Beter Aanbesteden is een vervolg op de Actieagenda Beter Aanbesteden 2018 - 2019.
Belang van goed aanbesteden
Goed aanbesteden is belangrijk voor overheden én ondernemers. Overheden willen een product van goede kwaliteit voor een eerlijke prijs en ze willen belastinggeld verstandig besteden. Voor ondernemers leveren aanbestedingen kansen op om hun bedrijf te laten groeien.
Een goed inkoopproces op basis van dialoog tussen overheden en het bedrijfsleven helpt hierbij. Het voorkomt knelpunten, zoals hoge tenderkosten, inschrijvingen die niet aansluiten bij de vraag en gebrek aan kennis van wat de markt te bieden heeft, bijvoorbeeld op het gebied van innovatieve en duurzame oplossingen.
Activiteiten
Het programma Beter Aanbesteden investeert in dialoog, bewustzijn, kennis en toepassing van methodieken in de praktijk. Het programma biedt aanbestedende diensten en ondernemers:
Regionale ondersteuning
Regiomanagers adviseren over inkoop- en aanbestedingsvraagstukken en ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast verbinden zij aanbestedende diensten en ondernemers in de regio.
Regionale ondersteuning
Bijeenkomsten
Het programma organiseert kennissessies, verdiepingssessies, marktdagen en andere bijeenkomsten om elkaar beter te leren kennen en kennis te delen. Per regio, per sector en nationaal.
Bijeenkomsten Beter Aanbesteden
Projecten
Met een groeiend aantal projecten werkt Beter Aanbesteden aan het vergroten van kennis over het inkoopproces en het belang van dialoog en samenwerking. Ook bieden we concrete handvatten om de inkooppraktijk en dialoog te verbeteren.
Thema's en projecten
Monitoren
Hoe staat het met de randvoorwaarden voor een professionele inkooppraktijk? Weten opdrachtgevers wat de markt hen te bieden heeft en bieden bedrijven een passend aanbod? En hoe ervaren deze partijen de onderlinge dialoog? Dat meten we periodiek met de Monitor Beter Aanbesteden en stemmen onze activiteiten af op de resultaten. Uit de eerste monitor blijkt dat aanbestedende diensten en ondernemers opvallend positiever zijn over zichzelf, dan over elkaar.
Monitor 2022
Meedoen?
Meer weten? De regiomanagers van Beter Aanbesteden bespreken graag wat het programma kan betekenen om de inkooppraktijk in uw regio te verbeteren. Of meld u aan voor een van de Beter Aanbesteden bijeenkomsten in de Agenda.