Subsidie Beter Aanbesteden 2023
Ook in 2023 is er veel animo voor de subsidieregeling Beter Aanbesteden.Het totale subsidiebudget van 200.000 euro werd verdeeld over 9 projecten. Zowel aanbestedende diensten als ondernemersorganisaties ontvangen subsidie om de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche te verbeteren. Op deze pagina een overzicht van de gesubsidieerde projecten en de thema’s die hierbij aan bod komen.

Gemeente Leeuwarden
Lokaal aanbesteden: met meer begrip voor en kennis over elkaars belangen (gemeente/overheden en lokale en regionale ondernemers)
De gemeente Leeuwarden wil bijdragen aan het oplossen van knelpunten in inkoop en aanbesteden. Deze knelpunten hebben met name betrekking op contact en samenwerking tussen ondernemers en aanbestedende diensten. Ondernemers blijken onvoldoende kennis te hebben over aanbesteden en zaken doen met een gemeente. En de gemeente biedt in hun aanbestedingen nog te weinig ruimte voor kennis en innovatie uit de markt. Met 2 marktbijeenkomsten wil Leeuwaren dit wederzijdse begrip en kennis vergroten. Verder wil Leeuwarden een handige database laten ontwikkelen waarin ze lokale ondernemers kan vastleggen. De gemeente schrijft een programma van eisen en wensen waaraan deze database moet voldoen, om een goede match tussen vraag en aanbod te faciliteren.
Vereniging GeoBusiness Nederland
Beter Aanbesteden door Kennis te Maken en Kennis te Delen
GeoBusiness Nederland, de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie, ziet dat aanbestedingen niet altijd goed verlopen, doordat aanbestedende diensten vaak niet de juiste kennis hebben. De branchevereniging herkent hierin 3 knelpunten:
- Te weinig inhoudelijke kennis bij inkopers leidt tot aanbestedingen waarin verouderde technologie, standaarden en specificaties worden gevraagd. Dit staat innovatie in de weg en is uiteindelijk slecht voor zowel de aanbestedende partij als voor de markt.
- Onvoldoende kennis van wat de markt te bieden heeft leidt tot aanbiedingen en resultaten die niet passen bij de wens van de aanbestedende dienst. Dit is uiteindelijk slecht voor zowel de aanbestedende partij als voor de markt.
- Onduidelijkheid en te weinig kennis bij inkopers over de opbouw van tarieven voor geo-aanbestedingen. Deze opbouw bestaat uit een vergoeding voor gebruik van materialen, diensten en veiligheid. Hierdoor worden tarieven verwacht die zo laag zijn dat de veiligheid van buitenwerkers in het gedrang komt.
Via 3 inhoudelijke ‘Kennis Maken en Kennis Delen’-sessies wil GeoBusiness Nederland met aanbestedende diensten in gesprek om de kennis van elkaars dagelijkse praktijk te vergroten. De eerste sessie gaat over de dienstverlenging op het gebied van Beheer van de Openbare Ruimte (BOR). Bij de tweede sessie ligt het accent op de inwinning van geodata in de ondergrondse infrastructuur (kabels, leidingen en objecten). En de derde sessie zal gaan over de inwinning van geodata in de bovengrondse fysieke leefomgeving (bouw en infrastructuur).
Cumela Nederland
Grondig Aanbesteden
Cumela, de brancheorganisatie voor MKB-ondernemers in groen, grond en infra constateerde dat er steeds meer aanbestedingsprocedures op de markt komen voor haar leden. Maar die leden hebben vaak beperkte kennis van aanbesteden en weinig personeel op kantoor. Hierdoor worden er vaak fouten gemaakt bij inschrijvingen. Om de kennis over aanbesteden te vergroten en betere inschrijvingen na te streven, gaat Cumela een e-learning over aanbesteden ontwikkelen, ook te gebruiken voor niet-leden. Daarin komen onder meer deze onderwerpen aan bod: aanbestedingsplatform, groslijsten, bestek documenten en nota van Inlichtingen.
Limburgse Werkgeversvereniging
Masterclasses: circulariteit inpassen binnen de supply chain
Duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn niet meer weg te denken uit de huidige economie, voor een gezonde en inclusieve samenleving en een gezonde planeet. Toch merkt de Limburgse werkgeversvereniging (LWV) ook dat deze bewoordingen containerbegrippen zijn geworden. Ondernemers hebben inmiddels geen idee met welke projecten, maatregelen en wetgeving zij te maken hebben en moeten starten. De Sustainable Development Goals (SDG) kunnen houvast bieden. De LWV heeft 4 SDG’s (7,8,9 en 12) geselecteerd om hier vorm en inhoud aan te geven. Om als organisatie circulair te denken en te handelen is naast een goede strategie, een circulaire supply chain nodig. De LWV organiseert daarom drie masterclasses “Circulariteit inpassen binnen de supply chain”. Deze reeks draagt bij aan de kennis over circulair aanbesteden, dat wil zeggen: zorgen dat de kringlopen worden gesloten en de waarde van de grondstoffen wordt behouden. Na het volgen van de 3 masterclasses heeft men:
- Kennis opgedaan van Circulaire Economie en nieuwe businessmodellen
- Het vermogen om de verschillende Circulaire R-modellen te herkennen
- Inzicht verkregen in circulaire businessmodellen, contractvormen en ketens
- De aanpak en skills aangereikt gekregen om een Circular Supply Chain in te richten
Gemeente Dinkelland
Instructievideo’s beter inschrijven op aanbestedingen
Uit de praktijk blijkt dat MKB-ondernemers niet altijd bekend zijn met aanbesteden. Ze vinden het te ingewikkeld en schrijven daarom maar niet in, of ze maken formele fouten, met uitsluitsel tot gevolg. Binnen het sociaal domein hoeven de meeste zorgaanbieders slechts één keer in de paar jaar in te schrijven, zo wordt er te weinig kennis opgebouwd over aanbesteden. Ook meer ervaren organisaties maken soms nog fouten in hun inschrijvingen, bijvoorbeeld bij het invullen van formele eisen zoals het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Inschrijvingen sluiten daarnaast niet altijd aan bij de wensen/verwachtingen vanuit de gemeenten. En ondernemers maken niet altijd voldoende gebruik van de nota van inlichtingen. Ook het gebruik van een digitaal platform voor aanbestedingen kan een drempel zijn voor ondernemers om in te schrijven. Dinkelland wil korte instructievideo’s laten maken om het kennisniveau van MKB-ers te verhogen. De video’s worden toegevoegd aan het digitale inkoopsysteem bij iedere aanbesteding.
Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG)
Natuurinclusiviteit als onderdeel van de aanbesteding
De Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) ervaart dat er onvoldoende kennis is bij opdrachtgevers over hoe je vroegtijdig de waarde van groen en de specifieke kennis van groenondernemers onderdeel kan laten zijn van de vraagspecificatie bij aanbestedingen. Daarnaast is er onduidelijkheid over/onbekendheid met het meetbaar maken van de waarde van groen om bij te dragen aan maatschappelijke doelen zoals het voorkomen van hittestress, vergroten biodiversiteit en waterberging, vergroten welzijn etc.
De VHG gaat een onderzoek uitvoeren over de kennis bij zowel publieke opdrachtgevers als groenbedrijven. Daar zal ene rapport met aanbevelingen uit komen. Ook worden er een viertal regionale bijeenkomsten voor opdrachtgevers en groenondernemers georganiseerd over de waarde van groen en hoe dit eerder in de aanbesteding een plek kan krijgen. Opgedane kennis wordt gedeeld via nieuwsbrieven en vakbladen in samenwerking met de betrokken partijen.
Gemeente Elburg
Sociale diensten gunnen zonder offertes - geleerde lessen van Sas zonder EMVI
Gemeenten besteden meer dan de helft van hun hele inkoopbudget aan zorg- en sociale diensten. Binnen deze sectoren is er veel interesse onder gemeenten om binnen aanbestedingen te gunnen zonder offertes. Dit zijn de zogenaamde Sociale en Andere Specifieke diensten (SAS) zonder- de procedure Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). De gemeente Elburg start een onderzoek naar SAS-zonder-EMVI-procedures waaruit een vrij toegankelijk rapportage volgt. Ook wordt een webinar georganiseerd met analyses en geleerde lessen van gemeente en regio’s die deze procedure hebben toegepast. Deze uitkomsten worden landelijk gedeeld voor het vergroten van kennis over dit onderwerp.
Vereniging van Infrabedrijven MKB INFRA
Betalingsregeling MKB Infra
Infrabedrijven worden in de dagelijkse inkooppraktijk geconfronteerd met eindeloze voorfinanciering. Dit tast de slagkracht van de bedrijven in het algemeen en het mkb in het bijzonder sterk aan. De bestaande betalingsregeling frustreert de hele uitvoerende keten door vertraging van termijnbetalingen van 3 maanden en langer, nadat de prestatie door de ondernemer is geleverd. MKB-Infra heeft een innovatieve betalingsregeling ontwikkeld, met streven naar een gezonde financiële sector. Deze regeling werd als pilot getoetst met een drietal gemeentelijke inkooporganisaties, met klinkende resultaten. Zo nam de voorfinanciering maar liefst met 85% af en het balanstotaal met zo’n 25%. Ook leidde de betalingsregeling tot snelle doorbetaling in de keten en was er sprake van een beduidend rentevoordeel. Zowel voor opdrachtnemers maar zeker ook voor opdrachtgevers werden voordelen duidelijk zichtbaar. Primair resultaat van de toepassing van de betalingsregeling moet zijn: zo snel mogelijk betalen van (deel)prestaties na afronding daarvan. In samenspraak tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers wordt kennis gedeeld over de innovatieve betalingsregeling om deze vervolgens te implementeren in projecten binnen de regio Twente. De goede resultaten vanuit een pilot met de gemeente Enschede zijn de basis daarvoor. Uiteindelijk is het streven naar verdere uitrol onder infra aanbesteders in de rest van Nederland.
Gemeente Coevorden
Vastgoed in zorgaanbestedingen
Landelijk worstelen gemeenten met de vastgoedtransitie bij het inkopen van zorg. Vaak wordt zorg bij gemeentelijke aanbestedingen geleverd vanuit een stuk vastgoed met een verblijfsfunctie (residentieel of dagbesteding). Aanbieders die dergelijk vastgoed bezitten of langdurig gehuurd hebben, kunnen het zich niet veroorloven een dergelijke aanbesteding te missen of te verliezen. Andersom maakt het niet hebben van dergelijk (lokaal) vastgoed het vrijwel onmogelijk voor nieuwe toetreders om aan deze aanbestedingen mee te doen. In beide gevallen wordt de marktwerking beperkt of verstoord. En daarmee staat goede zorg voor de inwoners in de weg. Ook speelt hierin de beweging naar nieuwe kleinschalige woonvormen voor hoog specialistische jeugdhulp, en de ombouw van jeugdzorg een belangrijke rol. Voor gemeenten is natuurlijk de eerste prioriteit het leveren van zorg voor haar inwoners. Aanbieders hebben echter ook te maken met de economische realiteit van het bezitten of langdurig huren van vastgoed. De gemeente Coevorden wil een onderzoek uitvoeren naar bovenstaande problematiek. Daaruit verschijnt een rapport voor aanbestedende diensten en zorginstellingen over de problematiek en mogelijkheden over de omgang met vastgoed in aanbestedingen voor Wmo en Jeugdzorg.