Hardware

Toon pagina in menu

Met hardware wordt in de computertechniek alle fysieke componenten aangeduid die een rol spelen. De term wordt gebruikt als tegenhanger van software (programmatuur). Voorbeelden zijn een computer (pc), laptop, personal digital assistant (pda), smartphone en tablet.

Interne componenten of onderdelen zijn stukken hardware die in de computer geïntegreerd worden en los van de computer niet kunnen werken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Netvoeding
  • Moederbord (printplaat)
  • Processor
  • Intern geheugen
  • Harde schijf
  • Kar (kan meerdere laptops tegelijk opladen en updaten)

Merknamen noemen

Het is bij inkooptrajecten niet toegestaan om een specifiek product van een specifieke leverancier uit te vragen, behalve bij wettelijke uitzonderingen. Een functionele uitvraag heeft als voordeel dat er meer marktwerking plaatsvindt.

Milieucriteria

Voor de productgroep ICT-hardware en mobiele apparaten zijn MVI-criteria opgesteld. De minimumeisen gelden als ondergrens. De standaard gunningcriteria kunt u toepassen om de ambitie te verhogen en duurzaamheid verder te bevorderen, in lijn met de doelstelling uit de aanbestedingswet om zoveel mogelijk maatschappelijke waarde te creëren.

Circulaire ICT-projecten

Binnen de ICT sector worden de mogelijkheden van inkoop van apparatuur in een circulair systeem met een lagere milieudruk verkend. Hierbij onderzoeken organisaties hoe inkoop kan helpen bij het circulair maken van producten en componenten en welke business modellen hierbij horen om dit te kunnen realiseren.