Buyer Group Facilitair en Circulaire Bedrijfsvoering
De Buyer Group Facilitair en Circulaire Bedrijfsvoering bestaat uit inkopende organisaties die samen werken aan een marktvisie voor regeneratief inkopen. Regeneratief Facilitair Management (FM) verwijst naar het beheer van faciliteiten met een focus op duurzaamheid en regeneratie, waarbij we afval minimaliseren en grondstoffen hergebruiken. De unieke positie van FM biedt de mogelijkheid om maatschappelijke impact te realiseren.
FM draagt zorg voor de inkoop, het beheer én de uitstroom van grondstoffen in een organisatie. Als facilitair professional heb je te maken met uiteenlopende producten en diensten. Hierdoor kun je inspelen op de werk- en besturingsprocessen. Je kunt binnen de organisatie van operationeel tot strategisch niveau invloed uitoefenen via de inkoop van facilitaire producten en diensten en zo impact maken op het milieu. Denk ook aan de manier waarop grondstoffen de organisatie weer verlaten.
Voor wie?
De Buyer Group Facilitair en Circulaire Bedrijfsvoering bestaat uit aanbestedende diensten en inkopende organisaties die maatschappelijke impact willen maken via inkoop van facilitaire producten en diensten.
Doel
De Buyer Group Facilitair en Bedrijfsvoering heeft als doel het stimuleren van kennisuitwisseling en –ontwikkeling en het naar de praktijk brengen van duurzaam inkopen binnen FM.
Producten en diensten FM
FM omvat uiteenlopende producten en diensten:
- catering
- advies en projecten
- archivering en digitalisering
- geschenken
- evenementenservices
- gebouwbeheer
- groenvoorziening (binnen)
- reststoffenverwerking
- post
- onderhoud
- reprografische diensten
- werkomgeving
- vergaderservices
- receptie- en telefoondiensten
- vervoer / mobiliteit
- beveiliging
- verhuisdiensten
- bedrijfskleding
- kantoorbenodigdheden
- kunst
- schoonmaak
- systemen(ICT)
- logistieke diensten
- veiligheid en gezondheid
Inspireren als vertrekpunt
Inspireren is het vertrekpunt van de Buyer Group Facilitair en Circulaire Bedrijfsvoering. Daarom organiseert de groep bijeenkomsten met inspirerende sprekers, maar bovenal inspireren de deelnemers elkaar. Hoe kan FM iets teruggeven aan de aarde? Hoe kan FM een circulaire economie, waarin afval wordt geminimaliseerd en grondstoffen daar waar mogelijk worden hergebruiktbevorderen?
Inzicht verkrijgen
Hoe je via FM de meeste impact kunt maken is per situatie verschillend en daarom hebben meerdere deelnemers uit de Buyer Group bijvoorbeeld een CO2 quickscan uitgevoerd. Veel voorkomende categorieën om impact te maken zijn oonder andere ICT (systemen en hardware), catering en gebouwbeheer. De deelnemers van de Buyer Group hebben gewerkt met een Waardenwiel (methodiek van Phi Factory), waarmee je de ambities binnen jouw organisatie kan bepalen. Wil je als organisatie meer impact maken met sociale of ecologische elementen? En welke elementen wil je dan verduurzamen?
Marktvisie
De Buyer Group heeft gewerkt aan een gezamenlijke marktvisie voor duurzaam inkopen binnen FM, om deze vervolgens te vertalen naar de aanbestedingspraktijk. Deze marktvisie is binnenkort beschikbaar.
Samen verder in 2024
De Buyer Group Facilitair is in 2023 opgericht. Uit de evaluatie van de 1e fase van de Buyer Group is gebleken dat het samenbrengen van deelnemers als zeer waardevol werd ervaren. Deelnemers hebben praktische tips gedeeld en werken samen aan een visiedocument dat helpt om focus aan te brengen in individuele aanbestedingen. Ook zijn er tijdens een marktdag gesprekken gevoerd over de gezamenlijke ambitie en deze gesprekken krijgen in 2024 een vervolg. Dit alles zal de markt helpen om inkopen op het gebied van FM te verduurzamen.
Fusie
De Buyer Group krijgt in 2024 een vervolg onder de naam FM Community Circulaire Bedrijfsvoering. De groep fuseert met de koplopergroep Afvalpreventie Facilitaire Dienstverleners van het programma VANG Buitenshuis. Dit programma werkt ook aan het verduurzamen van FM. In 2024 werkt de groep aan duurzame oplossingen voor inkopende organisaties en handvatten voor een optimale samenwerking met marktpartijen.
Deelnemers
De volgende deelnemers zijn betrokken bij de Buyer Group Facilitair & Circulaire Bedrijfsvoering:
- Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond
- Rijkswaterstaat
- Tennet
- TU Eindhoven
- Lucas Onderwijs
- Hogeschool Leiden
- Provincie Noord-Holland
- Dienst Justitiële Inrichtingen
- Universiteit Utrecht
- Provincie Utrecht
- Gerrit Rietveld Academie
- Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
- Luchtverkeersleiding NL
Bijeenkomsten in 2024
De Buyer Group komt in de aankomende 2 jaar minimaal 2 keer per jaar samen. Binnenkort delen we hierover meer informatie.
Kosten
Deelname aan deze Buyer Group is gratis.
Aanmelden en contact
Wil je deelnemen aan deze Buyer Group? Neem dan per mail contact op met het team MVI van Rijkswaterstaat.