Buyer Group circulaire scholen
Staat uw school of gemeente voor een concrete renovatie of nieuwbouwopgave? Sluit nu aan bij de Buyer Group circulaire scholen. Ontdek samen met andere scholen en gemeentes hoe uw bouwopgave zorgt voor passende huisvesting en voor een gezonde leer- en werkomgeving, terwijl u tegelijkertijd duurzame doelstellingen realiseert.
Een schoolgebouw moet vooral goed onderwijs faciliteren. Daarbij spelen diverse kwalitatieve criteria op het gebied van beleving en gebruik een rol. Essentieel is een gezond binnenklimaat zodat leerlingen en personeel optimaal kunnen presteren, nu en in de toekomst. Daarnaast kan nieuwbouw of renovatie een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering van de school én van de gebouwde omgeving als geheel. En daarmee aan het behalen van doelstellingen op het gebied van circulariteit, energiegebruik en klimaat. In deze buyer group werken diverse scholen en gemeentes samen aan een marktvisie en -strategie om dat effect te optimaliseren, passend binnen wettelijke kaders, het IHP én beschikbare middelen.
Voor wie?
De buyer group is bedoeld voor scholen en gemeenten die aan de slag willen met renovatie of nieuwbouw van een schoolgebouw. Met een kernteam zijn wij reeds op weg om vanuit concrete cases hands-on kennis te vergaren en te verankeren in een marktvisie en strategie.
Deze kennis is ook voor u toegankelijk. Bent u op zoek naar een manier om uw opgave op een duurzame, circulaire manier uit te vragen aan de markt? Dan kunt u deelnemen in de ‘schil’ van de buyer group. Dit is een open kennisnetwerk, waarbinnen wij alle kennis delen die met de deelnemers in de kern wordt ontwikkeld. Dit biedt u de kans om te oriënteren op wat er allemaal al kan en hoe drempels kunnen worden weggenomen. U kunt met de andere deelnemers sparren en krijgt een reeks van inspiratielezingen waar u voor wordt uitgenodigd. Zo kunt u, op uw eigen tempo en op het moment dat het u uitkomt, de opgedane kennis implementeren in uw project.
Doel
In het project gaan we met deelnemers denkkracht en kennis bundelen en samen stappen zetten. We ontwikkelen een marktvisie en -strategie en maken daarbij gebruik van diverse expertise, ook van marktpartijen. We verdiepen ons in de afzonderlijke opgaven van de deelnemers en inventariseren welke aspecten van hun opgaven generiek of specifiek zijn. Ten aanzien van de generieke aspecten verkennen we of het haalbaar is om te komen tot a) vraagharmonisatie en b) vraagbundeling richting de daadwerkelijke aanbesteding. Samen geven we zo een helder signaal af aan de markt en dagen we de markt uit om met een aanbod te komen dat passend is bij onze ambities én qua prijs/kwaliteitsverhouding. Omgekeerd is harmonisatie voor de markt aantrekkelijk omdat deze dan beter op de vraag kan anticiperen, zeker als deze vraag ook nog eens gebundeld in de markt wordt gezet.
Professionele begeleiding
Monique Donker (Cirkelstad) en Niels van Ommen (PIANOo) bieden deelnemers professionele begeleiding. Niels: ‘We willen deelnemers helpen om via het inkoopproces hun bedrijfsvoering duurzamer te maken, waarmee ze ook een bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving’. Monique: 'Samen pakken we concrete vraagstukken aan en krijgen we het vertrouwen dat we de juiste stappen zetten om duurzame doelstellingen en toekomstbestendige scholen te realiseren.'
Aanpak
- Intake deelnemers en verkennen scope (afgerond)
In deze fase is de kern van de buyer group samengesteld en zijn al diverse partijen aangehaakt voor de schil. Via intakegesprekken is verkend welke individuele projecten de partijen uit de kern inbrengen en hoe zich dat vertaalt naar de focus van de buyer group. - Plan van aanpak en start (afgerond)
De scope, ambities, het beoogde resultaat en de werkwijze van de buyer group zijn samengevat in een plan van aanpak. Dit plan is formeel goedgekeurd door de stuurgroep vanuit de betrokken ministeries. De deelnemers aan de buyer group leggen nu hun commitment aan dit plan vast via een bestuurlijk gedragen intentieverklaring. De buyer group is definitief van start gegaan in een kick-off sessie op 15 september 2020. - Ontwikkelen marktvisie en -strategie
In deze intensieve fase gaan kerndeelnemers met procesbegeleiding, inbreng van externe expertise en door onderlinge kennisuitwisseling aan de slag met het formuleren van hun gezamenlijke marktvisie en -strategie. Als werkvorm wordt vooral gebruik gemaakt van online sessies en fysieke meetings, waarbij diverse experts kennis en ervaring delen. Met de deelnemers in de schil delen we de kennis die we opdoen en producten die we ontwikkelen. We sparren samen en nemen reflecties, tips en ideeën mee in de kerngroep. - Implementeren strategie en aanbesteden
In deze laatste fase gaan de deelnemers uit de kern over tot het daadwerkelijk opstellen en aanbesteden van hun uitvraag aan de markt. Huidige planning is dat de feitelijke aanbestedingen plaatsvinden medio/eind 2021.
Deelnemers en aanmelden
De volgende deelnemers zijn aangehaakt bij de kern:
- Basisschool De Noordwijkse School - Noordwijk
- Basisschool De Burcht - Valkenburg
- Gemeente Kampen
- Gemeente Amsterdam
- Inkoopbureau Midden Nederland
- Basisschool Zwaneridder - Wageningen
- Gemeente Terneuzen
- Basisschool Fortgensschool - Voorschoten
- IRIS – Kampen
- Basisschool Zonnewereld – Vleuten
Daarnaast hebben zich al meerdere partijen gemeld voor deelname aan de schil:
- Jenaplanschool Carrousel – Gouda
- Gemeente Gouda
- Gemeente Amersfoort
- Basisschool De Boemrang – Utrecht
Wilt u ook deelnemen aan de schil van deze buyer group? Neem dan contact op met Monique Donker en deel uw opgave met haar. Samen kunt u verkennen op welke wijze u nog kunt aanhaken. Mail naar: @email.
De buyer groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.
Vraag het PIANOo
Heeft u vragen over deze buyer group of wilt u op de hoogte worden gehouden? Neem dan contact op via @email.