Buyer Group Inhuur Professionals
Samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap start PIANOo een buyer group Inhuur professionals. In de buyer group gaan vertegenwoordigers van diverse publieke organisaties onderzoeken hoe in samenwerking met de markt diversiteit en inclusie kunnen worden uitgevraagd bij de inhuur van professionals met een HBO/WO achtergrond.
Als publieke sector staat diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Dit zien we graag terug in onder andere de inhuur van professionals. Of het nu gaat om vaste medewerkers of inhuur, juist de verschillen in etniciteit, gender, seksuele oriëntatie, religie, leeftijd, lichamelijk beperkingen of sociaaleconomische achtergrond zorgen samen voor een organisatie die beter presteert. Diversiteit zorgt ervoor dat u als bedrijf meer klanten aantrekt, en als overheidsinstelling helpt diversiteit u beter te presteren op uw beleidsdoelstellingen.
Voor wie?
Binnen een buyer group werken publieke en private opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktvisie en - strategie. Vervolgens implementeren de betrokken opdrachtgevers deze visie en strategie binnen 2 jaar in hun aanbestedingspraktijk. Dit stimuleert de markt om duurzame oplossingen te ontwikkelen die passen bij een concrete, breed gedragen behoefte.
Deelnemers investeren door tijd vrij te maken en kennis te delen met elkaar, zodat we elkaar versterken en een eenduidig signaal aan de markt kunnen geven.
Deelname
Deelnemen kan op 3 manieren:
- Kerngroep: Wilt u op relatief korte termijn een aanbesteding gaan opstarten? En gedurende deze 2 jaar vanuit een afgestemd plan van aanpak samen werken om uw ambities te realiseren? Geef u op als deelnemer in de kerngroep. In de kerngroep ontwikkelen de deelnemers de aanpak, visie en strategie, ondersteund door experts. Vervolgens brengen deelnemers deze in de eigen aanbestedingspraktijk.
- Tweede schil: Heeft u nog geen concrete aanbesteding op de planning? Wilt u wel graag kennis delen, ontwikkelen en in toekomstige aanbestedingen gebruik maken van de inzichten en/of werkwijzen die worden ontwikkeld? Geef u op voor de tweede schil. U wordt actief betrokken en u kan input leveren, advies geven en delen in de kennis over de stappen die de kerngroep doorloopt. Zo kunt u zich oriënteren voor een mogelijke toekomstige aanbesteding en meebouwen aan een aanpak die u later zelf in de praktijk kan brengen.
- Klankbordgroep: Tot slot is er een klankbordgroep waar vanuit wetenschap, kenniscentra, koepels van overheidsorganisaties en werkgeversorganisatie aan deelnemen.
Verspreid over onderstaande (semi-) overheden hebben 43 deelnemers zich aangemeld:
- Gemeenten
- Rijksoverheid
- Waterschappen
- Provincie
- Bedrijven
Professionele begeleiding
Anike Wildervanck de Blécourt (Coördinerend directeur inkoop, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Marcella van Room (Adviseur Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, PIANOo) bieden de deelnemers professionele begeleiding.
Aanpak
In de buyer group profiteert u van kennisdeling, professionele ondersteuning en de ontwikkeling van een gemeenschappelijke strategie om de markt te stimuleren en uw opgave rondom diversiteit en inclusie uit te voeren.
Door het onderwerp diversiteit en inclusie breed te definiëren vermijden we dat we op voorhand sturen naar één inkoopinstrument, zoals het vaak ingezette instrument social return. We willen het onderwerp zo open mogelijk benaderen en gebruik maken van de ervaringen die er al zijn bij overheden en bedrijven. Het onderwerp strekt verder dan alleen het personeelsbeleid van een organisatie. Het gaat om het algehele functioneren van de organisatie, zoals communicatie, marketing, managementstijlen en organisatiefilosofie.
De verschillende fasen van de buyer group aanpak zien er als volgt uit:
- Verkenning
In de eerste fase stellen we de deelnemers van de buyer group samen. - Formele start
Een eerste kick-off met de kerngroep vond plaats op 9 maart 2021. Vervolgens wordt een brede kick-off georganiseerd voor alle deelnemers. De kern ondertekent de intentieverklaring. - Leertraject
Met alle deelnemers (zowel kern als schil) organiseren we gezamenlijk een aantal kennissessies, waarin we nader in gaan op de theorie en de praktijk. Op deze manier komen we op een gezamenlijk kennisniveau. Ook is er de mogelijkheid bestaande vraagstukken nader te onderzoeken. - Ontwikkeling
In de derde fase formuleren we de strategie en de aanpak. Daarnaast checken we de haalbaarheid hiervan. - Implementatie
Opdrachtgevers implementeren de marktvisie en -strategie in de praktijk. We beschrijven geleerde lessen, monitoren de voortgang en delen kennis. We stellen de gerealiseerde impact vast.
Aanmelden
Om aan te melden kunt u een mail sturen naar @emaill.