Circulair inkopen toegelicht
In de circulaire economie bestaat afval niet. Verspilling van grondstoffen wordt voorkomen door producten en materialen beter en hoogwaardiger herbruikbaar te maken. Circulaire inkoop is een belangrijk instrument in het aanjagen van de circulaire economie. Door het inzetten van het inkoopinstrument wordt namelijk de productie en het (her)gebruik van circulaire producten gestimuleerd.
Voordelen circulaire economie
Het oude, lineaire model van het ‘winnen-maken-gebruiken-weggooien’ is op den duur niet meer houdbaar omdat hoogwaardige grondstoffen schaarser worden en uitgeput raken. De circulaire economie biedt hiervoor een oplossing doordat producten, onderdelen en grondstoffen na het einde van de gebruiksduur - liefst zo hoogwaardig mogelijk - teruggebracht worden in de keten. Daarnaast biedt de circulaire economie niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook kansen voor de (regionale) economie en nieuwe werkgelegenheid.
Circulariteit meenemen in het inkoopproces
Circulair inkopen gaat verder dan circulaire producten kopen. Van de voorbereiding tot aan de nazorg: bij elke stap in het inkoopproces zijn andere keuzes nodig. Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat als u circulair gaat inkopen dit impact heeft op het inkooptraject, maar in veel gevallen ook op de bedrijfsvoering van uw organisatie. De website ikwilcirculairinkopen.nl biedt een stappenplan waarin u leert hoe u uw inkoopproces hierop inricht.
Inbedding circulair inkopen in de organisatie
Circulair inkopen is geen inkoopbeleid, maar organisatiebeleid. Het gaat om het gehele proces van opdrachtgeverschap, waarbij niet alleen de inkoopafdeling verantwoordelijk is. De Roadmap Circulair Inkopen en Opdrachtgeverschap gaat in op wat circulair is en wat komt kijken bij circulair inkopen en opdrachtgeverschap binnen uw organisatie.
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om draagvlak - om met circulariteit aan de slag te gaan - binnen de organisatie te stimuleren en stakeholders op tijd te betrekken in het proces. De website ikwilcirculairinkopen.nl biedt een stappenplan waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u uw interne organisatie hierop voorbereidt.
Circulaire verdienmodellen
Bij het voorbereiden van de aanbesteding is het belangrijk om ook na te denken over de verdienmodellen van de verschillende partijen rondom het traject. Een verdienmodel geeft inzicht in de wijze waarop een onderneming (financiële) waarde genereert door de opbrengsten en kosten in kaart te brengen. Met een circulair verdienmodel behoudt een leverancier een (gedeelde) verantwoordelijkheid over zijn product. Daarmee ontstaat tevens een financiële prikkel om producten te ontwerpen en produceren voor bijvoorbeeld een lange levensduur, eenvoudige aanpasbaarheid en weinig onderhoud.
Een circulair verdienmodel is daarmee een middel in de transitie naar een meer circulaire economie. Er zijn 4 circulaire verdienmodellen die veel worden toegepast, waarbij de voorbeelden zijn uitgewerkt in een handreiking Circulaire verdienmodellen: praktische handvatten voor ondernemers.
Heroverwegen van vooruitgang: de circulaire economie
(bron: YouTube Ellen MacArthur Foundation )