Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 21
In week 21 zijn er 5 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken worden kort besproken en gaan over: Tweede envelop moet wel meegenomen worden bij beoordeling, tijdsverloop van 14 maanden geen wezenlijke wijziging, schadevergoeding had gemeld moeten worden, selectiemechanisme ten onrechte toegepast en producteisen zijn uitvoeringseisen.
Tweede envelop moet wel meegenomen worden bij beoordeling
Bij een aanbesteding van de gemeente Nieuwkoop voor ‘Interim-Management en Organisatieadvies’ moesten de Inschrijvers hun inschrijving (bestaande uit een inschrijvingsbiljet en overige stukken) fysiek inleveren op het Gemeentehuis. De inschrijvingen werden in hun aanwezigheid geopend, waarna bekend werd gemaakt wie de laagste prijs had geboden (het gunningscriterium). Eiseres dient het inschrijvingsbiljet en de overige stukken niet gelijktijdig in en de gemeente verklaart haar inschrijving om die reden ongeldig. De rechter oordeelt dat dit in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. De gemeente had de tweede envelop in aanmerking kunnen en moeten nemen bij de beoordeling van de inschrijving. (ECLI:NL:RBDHA:2023:5737, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 17 april 2023, Datum publicatie 22 mei 2023)
Samenvatting: Tweede envelop moet wel meegenomen worden bij beoordeling
Tijdsverloop van 14 maanden geen wezenlijke wijziging
Deze rechtszaak gaat over een Europese aanbesteding voor ‘Interim-Management en Organisatieadvies’ van de Staat. Berenschot heeft een verzoek tot deelname ingediend, maar is niet geselecteerd voor de inschrijffase. Berenschot heeft die beslissing vernomen ruim 14 maanden na indiening van haar verzoek tot deelname en maakt op diverse gronden bezwaar tegen de selectiebeslissingen. De rechter vindt niet dat er sprake is van rechtsverwerking, maar stelt ook dat het tijdsverloop niet zo uitzonderlijk lang is, dat het daarom onredelijk en disproportioneel zou zijn om nog uit te gaan van de bij de verzoeken tot deelname verstrekte informatie. Er is geen sprake van een wezenlijke wijziging. (ECLI:NL:RBDHA:2023:7235, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 10 mei 2023, Datum publicatie 22 mei 2023)
Samenvatting: Tijdsverloop van 14 maanden geen wezenlijke wijziging
Schadevergoeding had gemeld moeten worden
De gemeente Oldenzaal heeft mede namens een aantal andere gemeenten een Europese openbare aanbestedingsprocedure geïnitieerd voor ‘Maatwerkvoorziening vervoer 2023’. Naar het oordeel van de rechter had [bedrijf 3] moeten worden uitgesloten van de aanbesteding omdat zij noch in het UEA, noch in het Bibob-vragenformulier heeft gemeld dat de huidige (indirect) bestuurder van [bedrijf 3] door de rechtbank Rotterdam is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de provincie Gelderland van € 3.566.183,03. De rechter stelt daarnaast dat de beoordelingscommissie bij het interview alle inschrijvers gelijk behandeld heeft en dat de chauffeur een heel belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel van de dienstverlening is. (ECLI:NL:RBOVE:2023:1834, Rechtbank Overijssel, Datum uitspraak 23 mei 2023, Datum publicatie 23 mei 2023)
Samenvatting: Schadevergoeding had gemeld moeten worden
Selectiemechanisme ten onrechte toegepast
De gemeente Het Hogeland heeft op 9 november 2022 via TenderNed een aanbestedingsprocedure voor jeugdhulpvoorzieningen (ambulante begeleiding en dagbesteding) uitgeschreven. De rechter is met Dichtbij van oordeel dat de gemeente ten onrechte, voorafgaand aan de dialoogfase, toepassing heeft gegeven aan het selectiemechanisme dat in de Offerteaanvraag beschreven staat. De aanbestedingsstukken bieden volgens de rechter geen ruimte voor het toepassen van voormeld selectiemechanisme indien het aantal inschrijvers exact gelijk is aan het maximaal aantal gewenste zorgaanbieders voor een perceel. (ECLI:NL:RBNNE:2023:2105, Rechtbank Noord-Nederland, Datum uitspraak 12 mei 2023, Datum publicatie 25 mei 2023)
Samenvatting: Selectiemechanisme ten onrechte toegepast
Producteisen zijn uitvoeringseisen
Alliander, Enexis en Stedin hebben een aanbestedingsprocedure georganiseerd voor inkoop van kunststof leidingsystemen. Ten aanzien van de vraag of Aliaxis voldoet aan de gestelde producteisen is tussen partijen in geschil of sprake is van een ‘minimumeis’ (‘knock-out eis’) of een ‘uitvoeringseis’. De voorzieningenrechter stelt dat duidelijk is dat de gestelde producteisen uitvoeringseisen zijn. Het zijn eisen waaraan de inschrijver moet voldoen tijdens de looptijd van de overeenkomst. Ook vindt de rechter dat de referentie van Aliaxis voldoet en dat er sprake is van rechtsverwerking. (ECLI:NL:RBDHA:2023:5781, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 3 april 2023, Datum publicatie 26 mei 2023)
Samenvatting: Producteisen zijn uitvoeringseisen
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.