VNG-Handreiking Social return
Hoe kunnen gemeenten social return inzetten om sociale problematiek aan te pakken? Niet alleen grote steden maar ook kleinere gemeenten zien dat ze met hun inkoop kunnen bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid of andere sociale doelstellingen. Omdat social return volop in ontwikkeling is en veel gemeenten bij het opzetten en uitvoeren van het beleid tegen dezelfde vragen aanlopen, heeft de Commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) deze handreiking laten opstellen. (april 2018)
Ervaringen en geleerde lessen
De handreiking is gebaseerd op ervaringen van en geleerde lessen door kleine en grote gemeenten. Het is een handreiking voor gemeenten die meer willen weten over social return of hun social-return-beleid willen verbeteren. Deze handreiking schetst de mogelijkheden voor beleid, uitvoering, monitoring en regionale samenwerking op het gebied van social return.
Realiseren sociale doelstellingen
Social return is een instrument voor opdrachtgevers om sociale doelstellingen te realiseren bij aanbestedingen en het verlenen van subsidies en vergunningen. Het is het principe dat opdrachtnemers naast het uitvoeren van de reguliere opdracht iets terugdoen voor de gemeente, op maatschappelijk of sociaal vlak. Wat wordt verstaan onder maatschappelijk of sociaal vlak verschilt overigens per gemeente.
Heldere doelstellingen
Het is voor gemeenten van belang om heldere doelstellingen te formuleren voor social return. Daarvoor is inzicht nodig in de sociale uitdagingen waar opdrachtnemers een bijdrage aan zouden kunnen leveren. Deze uitdagingen kunnen afhangen van de politieke context, omgevingsfactoren, arbeidsmarkt- en/of economische ontwikkelingen.