E-learning Ketenverantwoordelijkheid & ISV
Misstanden in de ketens waar jij producten en diensten inkoopt voorkomen? Kinderarbeid, hongerlonen, ontbossing en onmenselijke werkomstandigheden tegengaan? Na het volgen van deze e-learning heb jij voldoende kennis om Ketenverantwoordelijkheid & ISV standaard mee te nemen in je aanbesteding.
E-learning ketenverantwoordelijkheid & ISV in het kort:
- Online leeromgeving: gratis en op eigen tempo je kennis vergroten.
- Leer wat ketenverantwoordelijkheid is en welke rol de overheid heeft.
- Leer hoe je ketenverantwoordelijkheid & ISV toepast in je aanbestedingen en contracten
- Voor opdrachtgevers, inkoopadviseurs en contract-, categorie- en leveranciersmanagers.
Ketenverantwoordelijkheid & ISV
Veel van wat publieke organisaties inkopen heeft zijn oorsprong in productielanden waar internationale standaarden rondom mensenrechten, arbeid, milieu en integriteit niet worden nageleefd. Een schijnbaar simpel product als een computermuis, een mobiele telefoon of een bureaustoel bevat grondstoffen en onderdelen die afkomstig zijn van mijnen, smelterijen en fabrieken in diverse landen over de hele wereld. Dat geldt voor veel producten die publieke organisaties inkopen.
Ook productieprocessen en backoffice dienstverlening worden steeds vaker uitgevoerd in Aziatische, Oost-Europese, Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse landen. Deze globalisering gaat samen met risico’s voor de mens (uitbuiting, kinderarbeid, gevaarlijke werkomstandigheden) en voor het milieu (ontbossing, wateroverlast, lakse naleving van milieuregels, vervuiling), waar wij als overheidsinkopers in Nederland minder zicht op hebben.
Wat leer je in deze e-learning
Overheden kunnen het goede voorbeeld geven en bedrijven stimuleren om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, mensenrechten te respecteren en natuur en milieu te beschermen. Bijvoorbeeld door internationale sociale voorwaarden (ISV) toe te passen op een opdracht, budgetteren op basis van eerlijke prijzen en partijen te belonen. Deze e-learning reikt opdrachtgevers, inkoopadviseurs, contract-, categorie- en leveranciersmanagers de kennis en de tools aan om dat te kunnen doen.
Met deze e-learning krijg je inzicht in:
- de problematiek die speelt in internationale handelsketens en welke afspraken er zijn gemaakt om deze aan te pakken
- wat ketenverantwoordelijkheid betekent voor de rol van overheden en bedrijven
- hoe je ketenverantwoordelijkheid in de rol van inkoper en/of opdrachtgever toepast in aanbestedingen
- hoe je in de rol van contract-, leveranciers of categoriemanager samen en in dialoog met je opdrachtnemer stappen zet naar verbetering.
Onderdelen e-learning
De e-learning heeft 4 modules:
-
Het belang van ketenverantwoordelijkheid
Inhoud: Wat is het? Wie is verantwoordelijk? Welke afspraken zijn er?
Voor wie: Bestuurder, opdrachtgever, inkoper, contract- en leveranciersmanager, categoriemanager. -
Hoe werkt ketenverantwoordelijkheid
Inhoud: Uitleg van het Due Diligence proces en borging in de organisatie. Voorbeelden van misstanden in ketens
Voor wie: Bestuurder, opdrachtgever, inkoper, contract- en leveranciersmanager, categoriemanager. -
Toepassing in het inkoopproces
Inhoud: Hoe bedrijven aanzetten tot ketenverantwoordelijkheid in aanbestedingen? Praktische stappen en concrete checklists voor voorbereiding op en toepassing in de aanbesteding, risico’s inventariseren en analyseren.
Voor wie: Opdrachtgever, inkoper, contract- en leveranciersmanager, categoriemanager. -
In dialoog met de opdrachtnemer
Inhoud: Hoe ga je in dialoog? Concrete handvatten om de opdrachtnemer op ketenverantwoordelijkheid te beoordelen. Maatregelen nemen, monitoren, keurmerken.
Voor wie: Inkoper, contract- en leveranciersmanager, categoriemanager.
Elk deel duurt circa 45 - 60 minuten. In elk deel wisselen theorie en kennis- en/of toepassingsvragen elkaar af.
E-learning starten
Doorloop de e-training op je eigen tempo. Aan het einde van elk deel beantwoord je enkele vragen om je kennis te toetsen.
Tip: Je leergeschiedenis wordt niet opgeslagen. Onthoud bij welke les je gebleven bent alvorens de browser af te sluiten, of laat de browser openstaan om later met de e-learning verder te kunnen gaan.
Help je ons deze e-learning te verbeteren? Vul dan na het doorlopen van de e-learning de enquête in. De enquête is ook in te vullen in de e-learning zelf. PIANOo is benieuwd naar je mening!
Deze e-learning is ontwikkeld door Thea Smid-Verheul (Twinkel) & Liesbeth Unger (Human rights at Work), namens Conducto in opdracht van PIANOo, ter uitvoering van het Nationaal Plan MVI.
Netwerk ISV
Wil je meer weten over Ketenverantwoordelijkheid & ISV? Wil je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers? Deelnemers van de e-learning die verder aan de slag willen kunnen zich aanmelden voor het Netwerk ISV. Je ontvangt uitnodigingen voor bijeenkomsten.