Handreiking Aanbesteden van twee fasen contracten
Twee fasen aanbesteden groeit in populariteit. Bij twee fasen aanbesteden werken opdrachtgever en -nemer al in een vroeg stadium van een opgave gezamenlijk een project uit. De Handreiking Aanbesteden van twee fasen contracten van CROW beschrijft hoe een aanbesteding zo ingericht kan worden, dat er gestuurd wordt op een succesvolle samenwerking. (december 2020)
In deze handreiking beschrijven we hoe een aanbesteding zo in te richten, dat wél gestuurd wordt op samenwerking. En meer specifiek op samenwerking die start vóórdat de opdracht tot in alle details is uitgewerkt. Daar is een vorm van een twee fasen aanpak voor nodig. Dus eerst de keuze van een partij voor een plek aan tafel, met wie de opdracht verder wordt uitgewerkt en vormgegeven. En daarop volgend het contract voor de uitvoering. Of niet.
Drempels wegnemen
Bij deze publicatie gaan we ervan uit dat de gebruiker, een aanbesteder/opdrachtgever, al geïnteresseerd is in de twee fasen aanpak. Maar dat het vooral de aanbestedingsaspecten zijn die hem tegenhouden om deze aanpak in de praktijk te brengen. Deze drempels die verband houden met de aanbesteding worden in de handreiking benoemd en er wordt aangegeven hoe er succesvol mee om te gaan. Zodat de organisaties die een twee fasen aanpak willen gebruiken, dit ook met een gerust hart kunnen doen.
Voor wie
Deze handreiking is bedoeld voor inkopers en projectleiders, die zich bij decentrale overheden en nutsbedrijven bezighouden met bouw- en infraprojecten. Voor afdelingshoofden en beleidsmakers hebben we een korte managementsamenvatting toegevoegd, waar de belangrijkste aandachtspunten en oplossingsrichtingen worden genoemd.
Voordelen
Voordelen van deze handreiking zijn:
- De drempels die verband houden met twee fasen aanbesteden benoemen we in de handreiking en we geven aan hoe je er succesvol mee om kunt gaan.
- Zet met de handreiking succesvol bouwteams en vergelijkbare samenwerkingsvormen in de markt.
- De handreiking behandelt een manier van aanbesteden dat de vitaliteit van de sector ten goede komt.