Circulariteit (inclusief biobased)
Circulaire inkoop is een belangrijk instrument in het aanjagen van de circulaire economie. In de eerste plaats door het inkopen van producten die zo min mogelijk uit primaire grondstoffen bestaan en die na hun eerste gebruiksfase goed herbruikbaar zijn (als product, component of materiaal). Daarnaast kan door middel van inkoop worden ingezet op preventief en correctief onderhoud en/of refurbishment van reeds bestaande producten.
Circulair inkopen betekent dat de ingekochte nieuwe producten zo ontworpen zijn dat levensduurverlengende activiteiten eenvoudig zijn uit te voeren en dat de onderdelen en/of materialen aan het einde van de levens- of gebruiksduur weer optimaal in een nieuwe cyclus kunnen worden ingezet. Cruciaal hierbij is dat waardevernietiging zoveel mogelijk voorkomen wordt en dat grondstofkringlopen worden gesloten. In een volledig circulaire economie zijn er dus geen afvalstromen.
Naast het voorkomen van afvalstromen is het voor een circulaire economie ook noodzakelijk om hergebruikte, recyclede materialen en producten te kiezen. Om inzet van fossiele, schaarse en niet duurzaam gewonnen grondstoffen te minimaliseren zijn biogrondstoffen in een circulaire economie essentieel. De biobased economie en de circulaire economie zijn dus op veel punten verbonden.

Aan de slag
In verschillende pilotprojecten wordt ervaring opgedaan met het in de praktijk brengen van circulair inkopen. Maatwerk en nauwe samenwerking met de markt zijn daarbij steeds belangrijke uitgangspunten.

Toegelicht
Bij circulair inkopen borgt de inkopende partij dat de producten of materialen aan het einde van de levens- of gebruiksduur weer optimaal in een nieuwe cyclus worden ingezet. Cruciaal hierbij is waardebehoud van producten en materialen.

Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen circulair inkopen. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.

Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij circulair inkopen. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.

Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over circulair inkopen. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart

Biobased economie
In de circulaire economie worden biogrondstoffen hoogwaardig benut. Wanneer er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden fossiele, schaarse en niet duurzaam gewonnen grondstoffen vervangen door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en algemeen beschikbare grondstoffen.
Sustainable Development Goals (SDG's)
De publieke sector heeft een belangrijke voorbeeldrol en draag bij aan Sustainable Development Goals (SDG's). Door circulair in te kopen draagt u vooral bij aan de SDG:

Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.