GWW inkoopstrategie, werkwijze en opdrachtgeverschap
Belangrijk is hoe uw organisatie heeft geformuleerd op welke wijze de organisatiedoelen worden vertaald naar inkoop. Heeft u hierin de uitgangspunten gedefinieerd die voor uw Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) inkoopstrategie van belang zijn?
Daarbij is het belangrijk om goed na te denken over de wijze waarop u de relatie met de markt, wilt gaan beheren.
In de GWW bestaat er een sterke samenhang tussen de gekozen bouworganisatievorm en de gekozen contractvorm. De keuzes die u hierin maakt bepalen mede de wijze waarop de inkoop zal gaan plaatsvinden.
Naast de reguliere wijze van werken die hoort bij de in de GWW gebruikte bouworganisatie en contractvorm, kunt u ook nadenken over Prestatie-inkoop/Best Value procurement.
Inkoopvisie- en beleid
- Op welke wijze verbindt u de beleids- en organisatiedoelstellingen van uw organisatie aan de inkoop. In de GWW zullen dit vaak vragen zijn als: 'hoe kan de inkoop bijdragen aan weinig hinder voor de (vaar-)weggebruiker' of 'hoe kan de inkoop helpen in de doelstelling om onze waterkeringen veilig te houden.'
- Op welke wijze wilt u de markt inschakelen en samenwerking met de markt vormgeven? Denk na over de wijze waarop het inschakelen van de markt de meeste toegevoegde waarde heeft. Volgens welke principes en uitgangspunten wilt u de kennis en creativiteit van de markt benutten.
- Hoe ziet uw aanbestedingsbeleid eruit en sluit dat voldoende aan bij de vigerende wetgeving (onder andere aanbestedingswet)?
- Welke contractvormen en instrumenten wilt u gebruiken om uw inkoop vorm te geven? In welke mate streeft u naar standaardisatie en uniformiteit?
- Welke vrijheidsgraden hebben projecten binnen uw strategie om zelf invulling te geven aan de inkoop en welke randvoorwaarden worden opgelegd?
- Hoe zorgt u dat u voor een visie/strategie die passend is bij de fase van professionalisering waar uw organisatie zich in bevindt en de ambitie die er binnen uw organisatie is?
- Kiest u voor het inrichten van een vorm van categorie- of leveranciersmanagement of niet?
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
Bij de Beste Prijs-Kwaliteitverhouding (BPKV) beoordeelt de opdrachtgever de inschrijvingen niet alleen op prijs, maar ook op aangeboden kwaliteit. Als u op basis van BPKV gaat gunnen is het belangrijk dat u vanaf de behoeftestelling al aandacht heeft voor BPKV-criteria. Dan al moet u nadenken over de wensen die gekoppeld zijn aan de beleidsuitgangspunten van uw organisatie. U bepaalt wat de door u verlangde minimumkwaliteit is en legt die vast in harde, controleerbare minimumeisen. Daarnaast bepaalt u uw aanvullende wensen en legt die vast in subgunningscriteria. Beide legt u vast in het bestek of de opdrachtbeschrijving.
Veiligheid in Aanbesteding
Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Deze gezamenlijke afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd.
Duurzaam GWW
Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de GWW ondersteunen de ambitie van de Rijksoverheid om 100% maatschappelijk verantwoord in te kopen (MVI). Hiervoor is het manifest Duurzaam GWW 2030 ondertekend. Om de doelstelling duurzaam inkopen voor de markt toepasbaar te maken zijn diverse inkoopinstrumenten ontwikkeld.