De term internationale sociale voorwaarden (ISV) verwijst in beginsel naar alle internationale normen met een sociaal doel, zoals mensenrechten en arbeidsnormen. De Aanbestedingswet en de Europese richtlijnen bevatten geen definitie van dit begrip. De term komt in de regulering als zodanig zelfs niet voor. Wel verwijst artikel 2.81 van de Aanbestedingswet 2012 naar ‘verplichtingen op het gebied van sociaal en arbeidsrecht’, die kunnen voortvloeien ‘uit bepalingen van internationaal sociaal en arbeidsrecht’. Een overzicht van deze internationale sociale verplichtingen vindt u in bijlage X bij Richtlijn 2014/24/EU. Daarin zijn bijvoorbeeld de verdragen van de International Labour Organization (ILO) opgenomen met betrekking tot het recht op vakvereniging en de afschaffing van gedwongen arbeid en kinderarbeid. (Tender Nieuwsbrief, november 2018)
Om de aanbestedende diensten binnen het Rijk en daarbuiten te helpen met het uitvragen van due diligence onderzoek naar sociale misstanden de keten heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een standaard bestektekst opgesteld. Het due diligence onderzoek helpt risico's op het gebied van mensenrechten bij de leverancier en de bijbehorende productieketen in kaart te brengen en die vervolgens te voorkomen, verminderen, herstellen en/of compenseren. (september 2017)
De toepassing van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) maakt onderdeel uit van Maatschappelijk Verantwoord Inkopen door de Rijksoverheid. Met deze handreiking kunt u bedrijven die zaken doen met de Rijksoverheid op weg helpen met de uitvoering van ISV due diligence conform de OESO-richtlijnen. (mei 2017)
In dit overzicht zijn zowel uit de Europese Richtlijn 2014/24/EU als de gewijzigde Aanbestedingswet 2012 alle relevante passages en artikelen verzameld waarin sprake is van sociale- en arbeidsrechtelijke eisen, aspecten of regelingen. (december 2016)
Deze Toolkit 'Kinderarbeidvrij inkopen door overheidsinstanties' bevat tips, risicolanden en risicoproducten. De toolkit bevat richtlijnen over hoe overheden kunnen handelen, bijvoorbeeld bij het inkopen van bouwmaterialen, elektronica, kleding en koffie of thee. (april 2014)