Knelpunten bij ‘Innovatie inkopen in de publieke sector’ geïnventariseerd
De werkgroep Innovatiegericht Inkopen heeft de afgelopen maanden knelpunten geïdentificeerd rond innovatiegericht inkopen. Het rapport met die knelpunten en mogelijke oplossingen heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 21 december naar de Tweede Kamer gestuurd. Onvoldoende erkenning van de potentie, een te abstracte innovatieagenda en mijden van risico’s en kosten worden als de belangrijkste belemmeringen voor innovatiegericht inkopen benoemd.
Identificeren van belemmeringen
De Werkgroep Innovatiegericht Inkopen, bestaande uit koplopers en wetenschappers, had eerder van de minister de opdracht gekregen knelpunten bij innovatiegericht inkopen te inventariseren en mogelijke oplossingen aan de dragen. De werkgroep, ondersteund door PIANOo, heeft de belemmeringen opgehaald bij aanbestedende diensten en experts. Hiervoor heeft ze onder meer deskresearch, interviews en een werkcongres georganiseerd. Tijdens de inventarisatie zijn de belemmeringen per thema geclusterd (Politiek/Bestuurlijk, Organisatorisch, Financieel, Mindset, Kennis en vaardigheden, Juridisch).
3 aandachtspunten
Aan de hand van de geïnventariseerde belemmeringen komen 3 primaire aandachtspunten naar voren:
- Overheden erkennen de potentie van innovatiegericht inkopen vaak nog onvoldoende.
- Overheden definiëren voor zichzelf vaak een te abstracte innovatieagenda en ze missen een strategie voor innovatiegericht inkopen.
- Overheden willen risico’s en kosten van innovatie mijden.
Deze aandachtspunten leiden tot 3 aanbevelingen, die de werkgroep in het rapport uitwerkt in een aantal nadere adviezen aan zowel de minister als individuele aanbestedende diensten:
- Stel een strategisch actieplan voor innovatiegericht inkopen op, in lijn met innovatieagenda’s.
- Bied voorlichting over en ondersteuning voor innovatiegericht inkopen.
- Zoek de samenwerking en verbind middelen die er al zijn.
Tweede Kamer en vervolg
In een commissiedebat Innovatie in mei 2022 zegde minister Adriaansens toe om de Tweede Kamer eind 2022 een reactie te sturen op de resultaten van de Werkgroep. Op 21 december stuurde de minister het rapport naar de Tweede Kamer, waarmee zij voldoet aan die toezegging. De minister benadrukt daarbij het belang van innovatiegericht inkopen en de positie van Nederland bij de top-3 van Europa op dit gebied.
Het ministerie van EZK gaat met PIANOo en RVO bekijken hoe verder invulling te geven aan deze aanbevelingen. Het rapport vraagt ook actie van aanbestedende diensten, zo benadrukt de minister in haar Kamerbrief.
Meer informatie
Rapport ‘Innovatie inkopen in de publieke sector’