Leidraad Circulair inkopen
Circulair inkopen is een belangrijk instrument voor een circulaire bouweconomie: via inkoop kunnen opdrachtgevers veel invloed uitoefenen. Deze leidraad bevat leidende principes die daarbij helpen. De leidende principes kunnen in de gehele bouw (B&U en GWW) worden toegepast. Er zijn principes op zowel organisatieniveau als projectniveau. (juli 2021)
De leidraad bouwt voort op de 3 doelen van circulair bouwen uit de Leidraad Meten van circulariteit: het beschermen van materiaalvoorraden, van milieu en van bestaande waarde.
Inhoud
In de leidraad van Platform CB’23 wordt onder meer aandacht besteed aan:
- Toepassing: licht de keuze voor leidende principes toe en beschrijft het toepassingsgebied van de leidraad.
- Uitgangspunten: beschrijft de uitgangspunten voor circulariteit en circulair inkopen die in de leidraad worden gebruikt.
- Circulair opdrachtgeverschap: beschrijft wat op organisatieniveau nodig is om structureel circulair in te kopen. Het gaat daarbij onder meer om de stap van ambities naar strategieën en om wat nodig is om de hele organisatie mee te krijgen.
- Circulair inkoopproces: beschrijft op het niveau van individuele inkoopprojecten wat nodig is om circulair in te kopen. Dat gebeurt aan de hand van vier chronologische fasen: van voorbereiding tot contractbeheer.
- Functionele specificatie: beschrijft op het niveau van de specificaties van een bouwwerk de aandachtspunten voor circulair inkopen. Het hoofdstuk gaat in op hoe een goede functionele specificatie op een hoog abstractieniveau kan worden opgesteld. Zo’n specificatie is vaak een voorwaarde voor circulair inkopen.