Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Toon pagina in menu

Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is het Europees standaardformulier dat in Nederland wordt toegepast op aanbestedingen zowel boven als onder de Europese aanbestedingsdrempel. Het UEA is een Eigen verklaring over de financiële toestand, de bekwaamheden en de geschiktheid van ondernemingen voor een aanbestedingsprocedure. Inschrijvers hoeven dan niet het volledige bewijsmateriaal bij inschrijving te verstrekken, wat de administratieve lasten verlicht.

Het UEA vervangt sinds 1 juli 2016 het Nederlandse model Eigen verklaring.

Invullen en genereren UEA

Voor het invullen en genereren van het UEA kunt u als aanbestedende dienst gebruik maken van de UEA-module in TenderNed, vergelijkbare UEA/ESPD-modules in andere aanbestedingssystemen, het interactieve pdf-formulier en de Europese online tool. 

Vanaf maandag 29 april 2019 is de ESPD-tool van de Europese Commissie niet meer beschikbaar. Wij adviseren u hiermee rekening te houden in aanbestedingen waarvan de aanmelding/inschrijving sluit na 28 april 2019. U kunt gebruik blijven maken van de UEA-module in TenderNed of een gelijksoortige module in andere systemen. Daarnaast kunt u het interactieve pdf-formulier blijven gebruiken.

 • UEA-module TenderNed
  De ESPD-tool van de Europese Commissie is ook beschikbaar via het dashboard in TenderNed. Het resultaat is een XML- en PDF-bestand van het UEA, die de aanbestedende dienst toevoegt aan de aanbestedingsstukken en nog kan wijzigen voor publicatie. Inschrijvers vullen deze vervolgens in via de UEA-module in TenderNed en voegen het document toe aan hun inschrijving via TenderNed. Het uiterlijk, de inhoud en de functionaliteit zijn overwegend gelijk aan de tool van de Europese Commissie. TenderNed heeft een aantal aanpassingen gedaan.
  Hoe kan ik een UEA aanmaken en toevoegen aan mijn aanbesteding?  op tenderned.nl
 • Andere UEA/ESPD modules
  Ook een aantal andere aanbestedingssystemen bieden een vergelijkbare UEA/ESPD-module.
  Overzicht Europse systemen met UEA/ESPD module  op ec.europa.ec
 • Interactieve pdf-formulier
  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft als service naast de UEA-tool van de Europese Commissie een interactief pdf-formulier laten opstellen. Op 7 juli 2016 is de eerste versie van dit interactieve pdf-formulier gepubliceerd. Aangezien er met name onduidelijkheden waren over de delen II, IV en V, heeft het ministerie op 18 juli 2016 een verbeterde versie beschikbaar gesteld. Het betrof een betaversie. Op 29 december 2016 is de definitieve versie beschikbaar gesteld en de verbeterde versie is van juni 2017. PIANOo adviseert u dan ook om bij elk gebruik goed te controleren of u de laatste versie heeft.
  Meer informatie: Interactieve pdf UEA en toelichting op gebruik
 • ESPD-tool Europese Commissie
  De Europese Commissie biedt een online tool voor het genereren van het UEA. PIANOo heeft een aantal tips over het gebruik van deze tool op een rijtje gezet. De tool spreekt over selectiecriteria (Deel IV) waar in de Aanbestedingswet 2012 over geschiktheidseisen wordt gesproken. Let op: Deze tool is vanaf 29 april 2019 niet meer beschikbaar.
  Meer informatie: ESPD-tool en overzicht tips voor gebruik 

Voor- en nadelen van tools

UEA-module TenderNed

 • Standaardvelden, zoals de naam van de organisatie, naam van de aanbesteding en korte beschrijving van de aanbesteding worden automatisch overgenomen uit TenderNed. (de velden zijn nog wel bewerkbaar in het UEA).
 • De aanbestedende dienst kan instellen of het UEA wordt gebruikt voor een Europese aanbesteding of voor een aanbesteding onder de Europese drempel.
 • Het UEA kan in het Nederlands of in het Engels opgesteld worden.
 • TenderNed genereert bij het opslaan van het UEA zowel een XML-bestand als een PDF-bestand, die automatisch aan de te publiceren aanbestedingsdocumenten kunnen worden toegevoegd. Het XML-bestand wordt automatisch geladen als de aanbestedende dienst de UEA-module in TenderNed weer opent. Het PDF-bestand is bedoeld als leesbaar voorbeeld voor de gebruiker.
 • De onderneming opent het betreffende UEA via de UEA-module, vult het in en voegt het bestand via de module toe aan de inschrijving. Ook hiervan genereert TenderNed automatisch een XML- en PDF-bestand.

Interactieve pdf-formulier 

 • Aanbestedende dienst kán bij aanbesteding onder de drempel een of meer uitsluitingsgronden genoemd in de onderdelen A, B, C van toepassing verklaren.
 • Alleen in het Nederlands beschikbaar.
 • Levert UEA als invulbaar pdf-formulier (voor invullen is Acrobat Reader nodig).
 • Het formulier is niet herbruikbaar.

ESPD-tool Europese Commissie

 • Let op: Deze tool is vanaf 29 april 2019 niet meer beschikbaar.
 • Uitsluitingsgronden genoemd in de onderdelen A en B verplicht opgenomen.
 • In alle EU-talen beschikbaar.
 • Levert UEA als xml-bestand op: in praktijk lastig controleerbaar voor aanbestedende diensten en ondernemingen.