Buyer Group AI beeldherkenning met drones
Heeft uw organisatie een vraagstuk waarbij beelddata door middel van drones (gerobotiseerde camera systemen) waardevolle informatie kan opleveren? Samen ontdekken en definiëren hoe deze AI-technologieën toe te passen zijn in huidige en toekomstige werkprocessen? Sluit u dan aan bij de Buyer Group AI beeldherkenning met drones.
Deze buyer group is een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie in samenwerking met PIANOo. In de buyer group versterken publieke organisaties elkaar door gezamenlijke behoeftes op AI beeldherkenning te vertalen naar een gezamenlijke marktbenadering om slimme digitale oplossingen te kunnen inkopen.
Samen aan zet
Een buyer group is een groep van opdrachtgevers met extra ambitie. Het doel is om te ontdekken en te definiëren hoe Kunstmatige intelligentie (AI) beeldherkenning via drones verantwoord toe te passen zijn: welke aspecten en specificaties relevant zijn, met het voornemen dat publieke organisaties ook echt gaan inkopen.
De deelnemende organisaties en de casussen die ze inbrengen zijn bepalend voor het traject. Binnen de buyer group organiseren we sessies om die onderdelen opleveren voor strategie en inkoopprocessen. Samen geven we zo een duidelijk signaal af aan de markt en dagen we de markt uit om met een aanbod te komen dat passend is bij onze ambities. Andersom is voor de markt een helder beeld aantrekkelijk, zodat het beter op de (gelijksoortige) vraag kan anticiperen en waarbij het inzichtelijk is welke aspecten relevant worden gevonden door overheden.
Wat doet een buyer group?
Binnen een buyer group werken opdrachtgevers gezamenlijk aan een gedeelde marktbenadering. Zodat deelnemende organisaties de marktvisie en marktstrategie binnen 2 jaar implementeren in hun aanbestedingspraktijk. Dit stimuleert de markt om verantwoorde digitale oplossingen te ontwikkelen die passen bij een concrete, breed gedragen behoefte.
Deelnemers voeren bijvoorbeeld de marktverkenning en -dialoog uit, leren van elkaars ervaringen en trekken samen op in het ontwikkelen van eisen en criteria. Gezamenlijk aanbesteden is geen doel, hooguit een middel. De focus bij de Buyer Group AI beeldherkenning met drones ligt op het op een verantwoordelijke manier toepassen van de digitale technologie. Andere opdrachtgevers houden we graag op de hoogte, zodat zij de strategie zelf kunnen toepassen wanneer zij daar aan toe zijn. Dit vergroot de gezamenlijke impact.
Toepassingen AI beeldherkenning
Het inwinnen van informatie uit beeldmateriaal heeft potentie voor maatschappelijke uitdagingen en om publieke dienstverlening te verbeteren. Slimme digitale drone oplossingen kunnen nieuwe inzichten opleveren voor verschillende vraagstukken. Toepassingen waar u onder andere aan kunt denken het scannen/observeren van een gebied of aan het gebruik voor inspectie en onderhoud van objecten.
Scannen en observeren
Het scannen/observeren van een gebied, om informatie te verkrijgen en inzicht te hebben in de ontwikkelingen daarin. Bijvoorbeeld:
- het opmeten van (stedelijke) gebieden
- het herkennen van landschapselementen
- het monitoren van biodiversiteit in een bepaald gebied
- het vastleggen van overstromingsgebieden
- het opsporen en analyseren van objecten
- het in kaart brengen van vervuiling
- het overzicht hebben bij een (calamiteiten)situatie
- het detecteren van drenkelingen op zee
Inspectie en onderhoud
Voor inspectie en onderhoud van objecten, zoals:
- nauwkeuriger onderhoud van dijken
- veiligere inspectie van bruggen
- voorspellend onderhoud van gebouwen
Relevante digitale aspecten
Naast diverse toepassingen om AI beeldherkenning via drones in te zetten, komen er een heel aantal digitale aspecten bij kijken. Zo zijn kunstmatige intelligentie (AI) en gerobotiseerde camera systemen (zoals drones) 2 verschillende technologieën waarbij een heel aantal aspecten relevant zijn. Denk aan publieke waarden, privacy, veiligheid van o.a. drones (in de lucht, over land, onder water), wetgeving, cyber security, dataverrijking, systeem interoperabiliteit, data delen, de kwaliteit van data. Alsook andere dimensies, zoals vaardigheden die nodig zijn binnen een organisatie.
Doel
Bij publieke organisaties spelen vraagstukken waar meerwaarde te halen is uit informatie via beeldherkenning (in dit geval door middel van drones). Om de digitale innovatie in te zetten voor een effectievere en efficiëntere uitvoering van hun publieke taak. En daarbij op een verantwoorde manier de AI technologie en drones toe te passen.
Professionele begeleiding
Rolf Zeldenrust (adviseur innovatie en markt bij PIANOo) en Joris Krüse (innovatie strateeg remote sensing) begeleiden deze buyer group.
Kerngroep
De kerngroep is er voor publieke organisaties die een concrete ambitie hebben op het gebied van AI beeldherkenning via drones. Het bestaat uit deelnemers die actief bijdragen aan het ontwikkelen van een gezamenlijke marktbenadering. Met de insteek dat deelnemer binnen 2 jaar de uitkomsten toepast in de eigen aanbestedingspraktijk. En vervolgens ook de geleerde lessen deelt.
Bij de eerste kick-off voor de kerngroep (juni 2021) waren de volgende organisaties aanwezig:
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- ProRail
- Gemeente Rotterdam
- Gemeente Amsterdam
- Ministerie van Defensie
- Rijkswaterstaat
- Het Waterschapshuis
- Waterschap Drents Overijsselse Delta
Wilt u actief deelnemen? Meld u dan aan voor de kerngroep via de contactgegevens onderaan. Deelname is gratis.
De verwachte tijdsimpact voor teamleden is circa 2 tot 4 uur per maand in de komende periode. De benodigde personen/expertises vanuit een organisatie kan tijdens werksessies soms verschillen. Dit is afhankelijk van het onderwerp van elke werksessie (technisch, gebruiker, inkoop, juridisch).
Naar behoefte worden experts uitgenodigd om hun kennis en ervaringen te delen. Hetzelfde geldt voor marktpartijen en kennisinstanties (als klankbordgroep).
Werksessies
Tijdens de werksessies gaan we samen met de kerngroep van start met een actieplan. De sessies zijn bedoeld voor de inhoudelijk betrokken teamleden, om concreet aan de slag te gaan. Stap-voor-stap bespreken we de use-cases en behoeften die we voorbij zien komen, en kijken we naar gradaties in technologie. Elke sessie levert onderdelen op voor marktvisie, -strategie, en inkoopprocessen.
Deelnemers gaan zelf concrete acties gaandeweg ondernemen. We verdiepen ons in de afzonderlijke vraagstukken van de deelnemers en inventariseren welke onderdelen daarvan generiek of specifiek zijn. Ten aanzien van de generieke onderdelen verkennen we of het haalbaar is om te komen tot vraagharmonisatie: het overeenstemmen van bepaalde specificaties, eisen en wensen.
Het ontwikkelen en uitwerken van de marktvisie en -strategie kost gemiddeld 1 à 1,5 jaar. Voor deze buyer group hangt dit af van de nog nader te kiezen relevante digitale aspecten door de kerngroep.
Schil
Heeft u nog geen concrete aanbesteding op de planning? Deelnemers in de schil laten zich informeren en kunnen input leveren. Zo kunt u zich oriënteren voor een mogelijke toekomstige aanbesteding en meebouwen aan een aanpak die u later zelf in de praktijk kan brengen.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van deze kunstmatige intelligentie? Meld u dan aan via de contactgegevens onderaan.
Aanmelden
Bent u geïnteresseerd? Stuur een mail naar @email, dan verkennen we samen hoe dit traject interessant kan zijn voor uw organisatie.
De buyer groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.
Vraag het PIANOo
Heeft u vragen over deze buyer group of wilt u op de hoogte worden gehouden? Neem dan contact op via @email.