Welke (Europese) procedures zijn er?

Toon pagina in menu

Antwoord:

Opdrachten met een waarde boven de Europese drempelbedragen, moet u in principe volgens een Europese procedure aanbesteden. Voor deze opdrachten kunt u kiezen uit een van de 2 Europese standaardprocedures - de openbare procedure of de niet-openbare procedure. Daarnaast bestaan er diverse specifieke Europese aanbestedingsprocedures.

Onder bijzondere omstandigheden 'kunt' u een procedure 'op maat' volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de concurrentiegerichte dialoog bij complexe opdrachten, de mededingingsprocedure zonder voorafgaande aankondiging bij dwingende spoed of het innovatiepartnerschap bij de aanschaf van producten die nog niet op de markt beschikbaar zijn. Een gemeente kan voor het gunnen van sociale en andere specifieke diensten een vereenvoudigde procedure toepassen. Dit gezien de beperkte grensoverschrijdende dimensie van deze diensten.

Nationale procedures

Als u niet verplicht bent een Europese procedure toe te passen, kunt u een nationale procedure met voorafgaande bekendmaking of een (meervoudige) onderhandse procedure volgen. De inkooprichtlijnen van uw organisatie beschrijven wanneer (onder welke grensbedragen) u van welke procedure gebruik kunt maken. U dient in uw inkoopbeleid rekening te houden met de voorschriften uit de Gids Proportionaliteit.

Meer informatie:
Europese standaardprocedures 
Europese specifieke procedures 
Nationale procedures 
Gids proportionaliteit

Icoon metrokaart lijn 2  Terug naar de metrokaart