Social return
Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemer stimuleren of verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Overheden passen social return op verschillende manieren toe. Er is geen generiek landelijk beleid op social return.

Social return in de aanbesteding
Social return kan in de aanbesteding op verschillende manieren worden opgenomen: als minimumeis, (sub)gunningscriterium en/of als bijzondere uitvoeringsvoorwaarden. Daarnaast zijn er nog andere manieren om sociaal in te kopen, zoals de voorbehouden opdracht of de percelenregeling.

Social return in de praktijk
Om als organisatie in te kopen met sociale impact zijn er een aantal punten om rekening mee te houden, zoals het structureel borgen van social return, het vooraf bepalen in welke opdrachten u social return inzet en na gunning zorgen voor een concrete invulling hiervan.

Toegelicht
Bij toepassing van social return worden er bij de inkoop afspraken gemaakt met opdrachtnemers over het creëren van extra arbeidsplekken, werkervaringplekken of stageplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen inkopen met social return. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.

Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij de toepassing van social return. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.

Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over inkopen met social return. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart.
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.