Buyer Group renovatie corporatiewoningen
Ambitie of onderdeel van de prestatieafspraken met gemeenten: corporaties staan voor de uitdaging van verduurzaming. Wat is circulair, hoe beperkt u de uitstoot van CO2 en wat kan er al? In de ‘Buyer Group renovatie corporatiewoningen’ gaan we met woningcorporaties aan de slag om gezamenlijk circulaire renovaties uit te vragen.
- MPEG4 Video | MP4 | 130.7 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 666.3 MB
- WebM Video | WEBM | 13.6 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 65.8 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 4.1 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 2.6 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 2.4 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 1.8 kB
In deze Buyer Group werken woningcorporaties samen om een gedeelde marktvisie en -strategie te ontwikkelen en vervolgens een circulair en CO2-besparend renovatietraject in de markt te zetten. Op basis van de ambities, behoeften en mogelijkheden van de corporaties formuleren we een eenduidige vraag naar de markt. Denk bijvoorbeeld aan trajecten zoals ‘van energielabel F naar A’ of vragen als ‘circulair slopen of circulair renoveren?’. Met de Buyer Group mobiliseren we de inkoopkracht van de woningcorporaties en maken we de markt duidelijk dat circulair het nieuwe normaal gaat worden. De Buyer Group wordt op diverse manieren gefaciliteerd. Zo zijn er bijvoorbeeld financiële middelen om beoogde doelen te realiseren, is er een projectleider voor begeleiding en een secretaris voor ondersteuning.
Voor wie
De Buyer Group is bedoeld voor woningcorporaties die (op korte termijn) aan de slag willen met renovatie van de woningbouw. Deelnemen kan op 2 manieren:
- Uw eigen renovatie opgave inbrengen? In de kerngroep zet u samen met andere corporaties en ondersteund door experts de visie en strategie uit en ontwikkelt u de aanpak, die de deelnemers vervolgens gezamenlijk in de praktijk kunnen brengen. Zo kunnen ingebrachte opgaven volgend jaar zo circulair mogelijk in de markt worden gezet.
- Van plan om in de toekomst producten (renovatie of nieuwbouw) in te kopen? In de eerste schil kunt u zich alvast oriënteren. U wordt actief betrokken en u kan input leveren, advies geven en delen in de kennis over de stappen die de kerngroep doorloopt. Zo bouwt u mee aan een aanpak die u later zelf in de praktijk kan brengen.
Doel
Met een groep van 8 woningcorporaties in Nederland zoeken we uit hoe u zo effectief mogelijk circulair inkoopt voor een renovatietraject. Het bundelen van kennis, capaciteit en ervaring levert synergievoordelen op. Door samen op te trekken in de ontwikkeling van een gedeelde marktvisie en -strategie kunnen woningcorporaties in de kerngroep een helder signaal aan de markt afgeven en samen kosten en risico’s delen. Alle deelnemers in de Buyer Group leren van elkaar: het wiel hoeft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden.
Professionele begeleiding
Gertjan de Werk (Cirkelstad) biedt deelnemers professionele begeleiding. Gertjan: ‘De kerngroep gaat met een gedeelde visie en ambitie hun gezamenlijke inkoopkracht inzetten om de markt in serieus in beweging te krijgen. Dat kan alleen maar als je met zoveel mogelijk corporaties echt gezamenlijk optrekt.’
Aanpak
- Werving deelnemers
Iedereen die een concrete opgave heeft, nu of in de toekomst, kan zich opgeven om deel te nemen aan de Buyer Group. We verkennen eerst of de opgave past binnen de aanpak en naar welke manier van deelname de voorkeur uit gaat. Op basis van resonantie en potentiele (circulaire) impact op de markt kiezen we 1 of 2 onderwerpen om verder uit te diepen. - Leertraject
Met alle deelnemers (zowel vanuit de kern als de schil) volgen we gezamenlijk een aantal kennissessies, waarin we nader in gaan op de theorie en de praktijk. Op deze manier komen we op een gezamenlijk kennisniveau en spreken we in de volgende fase dezelfde taal. Onderwerpen die in deze sessies aan bod komen zijn onder andere: wat is circulair renoveren?, meten & monitoren en inkoopvormen en hun voor en nadelen. - Plan van aanpak
Vervolgens gaan we op basis van de gezamenlijke portefeuille op zoek naar het beste plan van aanpak om tot een gezamenlijk circulair renovatie traject te komen. In het plan van aanpak worden de doelstellingen van de Buyer Group geformuleerd. Denk daarbij aan de kaders, wensen, belangen, benodigde informatie en expertise die er nodig zijn om een gerichte uitvraag te ontwikkelen. - Strategie en implementatie
In de derde fase brengen we het plan van aanpak in de praktijk. We vormen een marktvisie en strategie waarmee marktpartijen worden uitgedaagd. Deelnemers krijgen door procesbegeleiding, inhoudelijke expertise en onderlinge kennisuitwisseling grip op hoe hun circulaire en klimaatneutrale ambities kunnen worden gerealiseerd en hoe deze het onderwijs kunnen versterken. Het levert input voor het gehele ontwerp en ontwikkelproces en helpt de deelnemers klaar te stomen om uiteindelijk een goede uitvraag te doen in de markt. Daarbij verkennen we of het haalbaar is om collectieve aanbestedingen op te zetten, om zo een aantrekkelijk perspectief te kunnen bieden aan de markt én de markt kunnen uitdagen om met passende en inspirerende oplossingen te komen. Het traject van de Buyer Group loopt tot eind 2021.
Aanmelden
Neem contact op met Gertjan de Werk en deel met hem uw opgave. Samen kunnen we verkennen of deelname aan de schil u op weg helpt om uw ambities te realiseren. Hoe meer woningcorporaties aanhaken, hoe groter uw impact. Mail naar: @email.
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.