Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 9
In week 9 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: Leverancier is bij cyberaanval niet tekortgeschoten in nakoming verbintenis, afgewezen inschrijver heeft geen recht op kennisneming andere inschrijvingen, gebrek in vorm kan worden hersteld, gebrek in inhoud niet en gemeenten mogen aanbesteding elementenonderhoud niet intrekken.
Leverancier is bij cyberaanval niet tekortgeschoten in nakoming verbintenis
De gemeente Hof van Twente heeft haar systeembeheer en aanverwante ICT-beheerdienstverlening na een Europese aanbestedingsprocedure in 2018 uitbesteed aan Switch. Op 1 december 2020 heeft bij de gemeente een cyberaanval plaatsgevonden. Daarbij zijn de systemen van het netwerk van de gemeente en de back-up versleuteld en ontoegankelijk gemaakt en vele servers verwijderd. De gemeente houdt Switch daarvoor verantwoordelijk. De rechter vindt dat het enkele feit dat de cyberaanval heeft kunnen plaatsvinden, waarbij de ICT-systemen van de gemeente buiten werking zijn gesteld en back-ups zijn verwijderd, nog niet betekent dat Switch is tekortgeschoten in de nakoming van haar verbintenis. Dat is pas het geval als Switch een of meer concrete verplichtingen om iets te doen of na te laten in het kader van de overeenkomst niet heeft nageleefd. (ECLI:NL:GHARL:2025:1046, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Datum uitspraak 25 februari 2025, Datum publicatie 25 februari 2025)
Samenvatting: Leverancier is bij cyberaanval niet tekortgeschoten in nakoming verbintenis
Afgewezen inschrijver heeft geen recht op kennisneming andere inschrijvingen
De gemeenten Hof van Twente, Wierden, Twenterand, Dinkelland, Tubbergen, Oldenzaal, Hellendoorn, Haaksbergen, Hengelo, Borne, Samentwente en Rijssen-Holten hebben in het najaar van 2024 een Europese openbare aanbesteding gepubliceerd voor het leveren van brokerdienstverlening. De rechter is van oordeel dat de gemeente de wijze waarop de inschrijvingen werden beoordeeld voldoende objectief, concreet en transparant kenbaar heeft gemaakt. Het recht van een afgewezen inschrijver om een gunningsbeslissing aan te vechten brengt volgens de rechter niet mee dat hij kennisneemt van de andere inschrijvingen en aan de hand daarvan de beoordeling door de aanbestedende dienst controleert. (ECLI:NL:RBOVE:2025:907, Rechtbank Overijssel, Datum uitspraak 17 februari 2025, Datum publicatie 25 februari 2025)
Samenvatting: Afgewezen inschrijver heeft geen recht op kennisneming andere inschrijvingen
Gebrek in vorm kan worden hersteld, gebrek in inhoud niet
Op 17 januari 2024 is WDOD (Waterschap Drents Overijsselse Delta) een Europese openbare aanbesteding gestart voor het sluiten van een dienstverleningsovereenkomst voor de zogenaamde Data-Engineering Slimme Kraan. De inschrijving van Haskoning is in eerste instantie ter zijde gelegd omdat zij informatie over de referentieopdracht in het Engels (in plaats van in het Nederlands) en niet conform het voorgeschreven format had ingediend. De rechter stelt dat in de begrippenlijst staat dat onder een eenvoudig te herstellen omissie wordt verstaan een omissie die gecorrigeerd kan worden zonder dat dit de inhoudelijke kant van de inschrijving beïnvloedt. Het niet gebruiken van het juiste format en het gebruik van de Engelse in plaats van de Nederlandse taal zijn gebreken qua vorm, en niet qua inhoud en mogen volgens de rechter worden hersteld. (ECLI:NL:RBOVE:2025:911, Rechtbank Overijssel, Datum uitspraak 18 februari 2025, Datum publicatie 25 februari 2025)
Samenvatting: Gebrek in vorm kan worden hersteld, gebrek in inhoud niet
Gemeenten mogen aanbesteding elementenonderhoud niet intrekken
De Gemeenten Oudewater en Woerden willen een Europese openbare aanbesteding voor het sluiten van een raamovereenkomst voor elementenonderhoud na een eerder verloren kort geding hierover alsnog intrekken. De rechter vindt dat niet kan worden geoordeeld dat de inschrijfprijs van KVDM de raming van de Gemeenten overschrijdt. Deze reden rechtvaardigt daarom niet de intrekking van de aanbestedingsprocedure. Van een situatie zoals bedoeld in het Suchhi di Frutta arrest, waarnaar de Gemeenten verwijzen, is volgens de rechter ook geen sprake. Er bestaat daarom, anders dan de Gemeenten in hun motivering schrijven, geen juridische verplichting tot intrekking van de aanbestedingsprocedure. (ECLI:NL:RBMNE:2025:390, Rechtbank Midden-Nederland, Datum uitspraak 14 februari 2025, Datum publicatie 28 februari 2025)
Samenvatting: Gemeenten mogen aanbesteding elementenonderhoud niet intrekken
In het dossier Jurisprudentie vind je 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vind je adviezen.