Den Haag gaat voor lokale energie en extra opwekcapciteit

Bron: PIANOo

De gemeente Den Haag wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Een grote stap richting dit doel is dat Den Haag vanaf 2019 regionaal opgewekte stroom gaat gebruiken voor haar openbare verlichting, verkeersregelinstallaties, kantoren, zwembaden en sporthallen. Hiervoor hebben ze onlangs aan twee partijen een elektriciteitscontract gegund: Eneco en energiecoöperatie 070Energiek, onderdeel van het energiecollectief Om. (juli 2019)

Ambities en doelen

Gemeente Den Haag:

  • Klimaatneutraal in 2030.
  • Zo snel mogelijk naar 100 procent duurzame elektriciteit en zelfvoorzienend.
  • In 2020 wordt 10 procent van de energie duurzaam en lokaal opgewekt, waarbij een deel komt van burgerinitiatieven.

Aanbesteding duurzame energie:

  • Stimuleren regionale energietransitie door zoveel mogelijk stroom in te kopen van additionele, regionale duurzame energiebronnen tegen een acceptabele prijs.
  • Burgerparticipatie aanwakkeren en daarmee tegelijkertijd draagvlak voor de energietransitie vergroten.

Stimuleren eigen opwek

In 2016 wordt een motie aangenomen waarin de gemeente wordt verzocht om zich aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te houden. Voorheen werden Garanties van Oorsprong (GvO’s) ingekocht van onder andere Noorse waterkrachtcentrales: deze GvO’s zijn in overvloed beschikbaar en dragen niet bij aan de productie van duurzame energie in eigen. Aangezien het huidige energiecontract afliep, werd deze kans aangegrepen om lokale opwek te stimuleren aan de hand van additionele bronnen.

Dossier: Energie

Volledige praktijkvoorbeeld