Hoe voorkom ik dat ik toch gun aan een Russische onderneming?
Antwoord:
Het is goed om in de aanbestedingsstukken op te nemen dat op basis van het sanctiepakket van de Europese Unie (EU) niet aan Russische ondernemingen kan worden gegund en inschrijvers – ongeacht hun herkomst - niet meer dan 10% van de waarde van de opdracht van Russische ondernemingen mogen betrekken, als onderaannemer of hoofdleverancier.
U kunt hierbij verwijzen naar artikel 5 duodecies van Verordening (EU) nr. 833/2014. Het toch gunnen aan een Russische onderneming of uitvoeren van opdrachten waarbij een Russische onderneming met meer dan 10% van de waarde van de opdracht deelneemt als onderaannemer, is een economisch delict. Het is dus belangrijk om na te gaan of het een Russische onderneming betreft.
In het document Beste praktijken van de EU voor de doeltreffende implementatie van beperkende maatregelen (pdf) (vanaf pagina 22) leest u wanneer er sprake is van eigendom (punt 62) of zeggenschap (punt 63 - 65), en wat de uitzonderingen zijn (punt 66 - 68).
Zo nodig kunt u bij de onderneming opvragen hoe de eigendomsstructuur dan wel controle is geregeld. Bij twijfel over de eigendomsstructuur en nationaliteit van de onderneming kunt u contact opnemen met het Bureau Toetsing Investeringen (BTI), via @email.
U kunt zowel bij nieuwe aanbestedingen als lopende contracten een verklaring vragen van de opdrachtnemer. Zo kunt u zich ervan verzekeren dat er geen sprake is van enige Russische betrokkenheid.